Thorhauge rapporterer fra et af verdens 10 smukkeste og et af Canadas fremmeste biblioteker, åbnet december 2014 og tegnet af danske arkitekter.
Halifax (ca. 400.000 indbyggere) er hovedstad i den canadiske delstat Nova Scotia, en driftig universitetsby, der i 2010 udskrev en international arkitektkonkurrence om et nyt hovedbibliotek. Konkurrencen blev vundet af Schmidt Hammer Lassen Architects (der i øvrigt netop er overtaget af det store amerikanske arkitektfirma Perkins+Will) sammen med et lokalt firma. Schmidt Hammer Lassen står for en række meget vellykkede biblioteker, bl.a. herhjemme Den sorte Diamant, Dokk1 og Kulturøen i Middelfart. Også biblioteket i Halifax er særdeles vellykket og har modtaget en stribe internationale arkitekturpriser – herunder en ranking i det amerikanske tidsskrift Wired som et af de ti smukkeste biblioteker i verden.
Det, der gør biblioteket særligt interessant, er, at det ikke bare i arkitekturen er dansk, men også i hele bibliotekskonceptet er dybt skandinavisk præget. Det nye bibliotek åbnede i december 2014. Det ambitiøse succeskriterium baseret på hidtidige besøgstal var en mio. besøgende det første år. Målet blev nået i maj 2015 – og siden har huset konsolideret sin rolle som møde-, være- og lærested. Den vagthavende bibliotekar fortæller begejstret og stolt over at vise en dansk kollega rundt, at huset fungerer perfekt, der har ikke været et eneste klagepunkt.
De arkitektoniske greb
Biblioteket ligger centralt på en stor hjørnegrund tæt ved havnen og med udsigt over vandet og downtown. Det er en glas- og stålkonstruktion med høj transparens i fem etager, der rummer 11.000 m2. Designet er i det ydre med tre forskudte niveauer inspireret af en bogstak, som vi kender det fra biblioteket Nordvest i København. Det indvendige rum er præget af en overdækket atriumgård, der går gennem alle etager i lighed med ‘Skåret’ i Den sorte diamant. Det store atrium er gennemkrydset af trapper og gangbroer, der skaber et helt unikt rum.
Hovedgrebet i indretningen er, at der er børnezone, legerum og skaberrum med uro og bevægelse i stueetagen, hvor der også er en stor og velbesøgt café. Børnezonen inviterer til deltagelse og aktivitet med et charmerende rod. I stueetagen er der også en lounge med tidsskrifter, modtagelse og kvikservice. Som man stiger op gennem huset, er der stadig mere ro og plads til arbejde og fordybelse. På anden etage er der mange arbejdspladser. På de næste bliver samlingspræsentationen tættere og stadig mere specialiseret, og der er placeret flere stillezoner. På øverste etage finder man det transparente Halifax Living Room, hvor lyset vælder ind, og hvor man kan gå ud på den fine udendørste-rasse og både dér og inde nyde den gode barista kaffe, der serveres i den lille café her. På alle etager er der gode steder at sidde. Der er en sal og en række multifunktionelle ‘Community Rooms’, der benyttes flittigt.
‘Everybody wants to use us’
Sådan siger bibliotekaren. Formidlingen er derefter: Bred og alsidig. Der annonceres overalt på skærme, read and stream og med tilbud om hjælp. Virtuelle, bibliotekar-bebrillede Susie er parat 24/7, og et bredt spektrum af møder, arrangementer, rådgivnings- og læringstilbud er vanskelige at overse. Her er der tilbud om hjælp til familielivets kriser, karriereplanlægning, hjælp til iværksættere m.m.
Læringsprogrammerne har bl.a. en meget skarp profil rettet mod indvandrere. Der er sprogstimulering for børn, og English Conversation Groups der er åbne for alle. Men også mere forpligtende tilbud om English Language Learning, der er målrettet immigranter. Her tildeles man en tutor, der på 1 til 1 basis underviser både i engelsk og i lokalsamfundets kultur og funktion i ugentlige to-timers forløb. ‘Literacy help and upgrading’ er et program, der tilbyder hjælp på biblioteket også på 1 til 1 basis for voksne over 19 år, der har været ude af skolesystemet i mindst et år og forladt det uden eksamen. Der er hjælp til at forbedre læse-, skrive- og matematikfærdigheder med henblik på at bestå General Education Development test, der giver adgang til videre uddannelsestilbud. Læringstilbuddene og rådgivning drives af frivillige og i samarbejde med forskellige partnere.
Der er selvfølgelig også ‘Teennights’, gaming, kurser i bagning, diskussioner, musikarrangementer og masser af sociale aktiviteter.
Halifax Central er ikke mainstream
Jeg har tidligere i denne klumme skrevet begejstret om et andet canadisk bibliotek, Le grand Bibliothèque, i Montreal. Canadiske kolleger forsikrer imidlertid om, at de to biblioteker er blandt de allermest succesrige i landet, og derfor bevarer de også deres budgetter intakt i modsætning til mange mindre biblioteker – som jeg da også har besøgt – i byer, hvor vilkårene åbenlyst er helt anderledes. Men under alle omstændigheder er Halifax biblioteket en perle, der inspirerer alle, der besøger det.
Mere om Halifax: kortlink.dk/w2nn
jensthorhauge.dk