Biblioteker, flygtninge og integration

Skrevet af

Hellen Niegaard

28 marts, 2017

Bibliotekerne har siden 1970’erne været en væsentlig aktør i forhold til at give flygtninge og indvandrere muligheder for at deltage i det danske samfund. Der er som omtalt tidligere i bladet mange gode initiativer i gang på landets biblioteker: Lektiecafeer, sprogcaféer, kulturmøder, arrangementer, undervisningsforløb mm. Derfor arbejder eksempelvis landets centralbiblioteker med forskellige initiativer, der kan kvalificere service på området, bl.a. Gentofte Centralbibliotek.

På et temamøde her den 31. januar fortalte Mathilde Christensen, juridisk rådgiver i Asyl & Repatriering fra Dansk Flygtningehjælp, om flygtninges og asylansøgeres vej gennem det danske asylsystem. Her blev det tydeligt, at bibliotekerne ikke alene har opgaver i forhold til integrationsområdet men også omkring flygtninge både over for dem, som er i en venteposition og dem, som får asyl.

Danmarks Biblioteksforening opfordrer landets kommuner til at bruge bibliotekerne strategisk gennem en aktiv og øget inddragelse af biblioteket – bl.a. når det gælder en styrket lokal integrations- og flygtningeindsats. DB har i samarbejde med andre centrale instanser fokus på området i 2017 som en del af bibliotekernes videns- og kulturformidling herunder demokratiunderstøttende aktiviteter.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...