Biblioteker og private samarbejds- partnere: Hvorfor giver det mening?

Skrevet af

11. april, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Et bibliotek og en møbelfabrik har umiddelbart ikke meget tilfælles, men når de går sammen, kan de skabe formidling, som er både vedkommende, aktuel og berigende for landets borgere.

Det gjorde Allerød Bibliotek og møbelproducenten PP Møbler i 2021 – med udstillingen Den Gode historie om dansk møbeldesigns historie.

I sommeren 2021 kunne man på Allerød Bibliotek hvile benene og sidde i en af dronningens taffelstole – et privilegium der ellers er forbeholdt gæster hos dronningen. En lang række af de berømte Hans J. Wegner-stole, som møbelsnedkeriet PP Møbler har fremstillet, kunne både ses og siddes i.

Udstillingen var del af et helt unikt samarbejde mellem os som bibliotek og en privat virksomhed. Og vi fandt hver især ud af, at samarbejder mellem biblioteker og private virksomheder kan åbne biblioteket for nye målgrupper og gøre biblioteket mere synligt i både kommunen og resten af landet.

Den gode historie
Et kæmpe fuglebur, høje grønne træer og kendte klassikere inden for møbeldesign fyldte salen på Allerød Bibliotek, da vi i sommeren 2021 var kurator og vært for udstillingen Den gode historie i samarbejde med møbelsnedkeriet PP Møbler, en lokal virksomhed.

Det var ikke en udstilling i klassisk forstand, men en myriade af gode historier, der forbandt biblioteket og litteraturen med naturen, byen og borgerne. Den løftede både den lokale kulturhistorie og den fælles kulturarv ind i hverdagen og i et sanseligt nu.

Mellem levende træer, lyd- og lysinstallationer, håndværk i proces og stoleklassikere kunne de besøgende bevæge sig gennem udstillingen og både se, røre og lytte til de forskellige elementer. Samtidig var det muligt at komme på skovvandring og værkstedsbesøg hos PP Møbler. Andre aktiviteter afledt af udstillingen var poesi-talk, et foredrag med Samuel Rachlin og oplæsning med Knud Romer og Lone Hørslev, og endelig kunne man gå på krone- og bogstavjagt i bymidten.

Læsningens og litteraturens rolle
Selvom udstillingen i høj grad formidlede viden og folkeoplysning om lokalhistorie, var det også vigtigt for Allerød Biblioteker at give læsning og læselyst en vigtig rolle. For biblioteket var det ikke mindst vigtigt at eventuelle besøgende, som normalt ikke kommer på biblioteket, fik noget mere end forventet ud af udstillingen.

– Det var vigtigt for os, at de fik noget med hjem, som fik hele oplevelsen til at ‘leve videre’, og her er litteraturen et genialt virkemiddel. Som bibliotek er vi vant til, at læsning skal være med i alt, hvad vi laver, fortæller Karin Kaster.

Allerød Bibliotek tog derfor kontakt til forfattere for at høre, om de ville skrive et digt om udstillingen, og det svarede Knud Romer og Lone Hørslev ja til. Med designklassikerne som inspiration skrev Romer og Hørslev to digte, som blev udleveret til alle udstillingens besøgende, og de kom forbi biblioteket for at læse dem højt og fortælle om arbejdsprocessen.

Derudover blev faglitterære bøger om grundlæggeren af PP Møbler også formidlet, bl.a. gennem et foredrag af Samuel Rachlin, og der blev trykt et digt af Piet Hein “Øjet og hånden”, som blev skrevet til den første Snedkernes efterårsudstilling i København.

Hele udstillingen endte med at være som en ’træd ind i fortællingen’-oplevelse’ for voksne, hvor det var kommunens historie med møbelhåndværk, der var i fokus, og de besøgende fik levendegjort fortællingen gennem billeder, savsmuld, lyd og ikke mindst læsning.

Nyt samarbejde og øget publikum
At det kunne lade sig gøre at skabe denne udstilling skyldes ikke alene bibliotek og snedkeri, men også en visionær kommune, hvor biblioteket kan gå nye veje og indgå i utraditionelle partnerskaber for at skabe opmærksomhed på de gode historier og inspirere til læselyst- og glæde. Og idéen til samarbejdet opstod, da biblioteket hørte, at et lokalt møbelsnedkeri skulle producere dronningens nye taffelstole.

– Her var en god historie. Vi var ikke i tvivl: Folk skal da vide, at det er i Allerød, at dronningens nye taffelstole bliver lavet. At vi i Allerød er kendt for godt håndværk, siger Annette Wolgenhagen Godt, bibliotekschef for Allerød Biblioteker.

– Når vi samarbejder med lokale aktører, oplever vi, at det giver os mulighed for at nå længere ud med vores tilbud, og at vi som bibliotek udvikler os, udvider vores horisont og inspireres til helt nye vinkler og veje til vidensdeling og folkeoplysning, som jo udgør en central del af folkebibliotekets kerneopgave, fortæller bibliotekschefen.

I løbet af tre dage havde udstillingen mellem 800-900 besøgende og blev modtaget med stor begejstring og interesse.

Møbelhåndværk – byens DNA
Når det gav mening at etablere en udstilling om møbeldesign, er det naturligvis også fordi, det fortæller en historie om Allerøds identitet og dna. Kommunen er bygget op omkring møbelindustri, og huser foruden PP Møbler en anden stor dansk møbelproducent, Fritz Hansen. For de to projektledere fra biblioteket, Karin Kaster og Anne Thunbo, var det en af drivkræfterne bag udstillingens tilblivelse.

– Det var spændende på grund af den lokalhistorie, der er i det for Allerød Kommune og Allerøds borgere. Det var et lokalt forankret projekt, og som bibliotek skal vi også formidle oplysning og viden. Og her var en masse spændende viden om Allerøds dna, fortæller Anne Thunbo.

– Vi havde mange samtaler med borgerne. Rigtig mange kunne fortælle gode historier om de møbler, de har derhjemme, og på den måde kunne vi tale med folk på en anden måde og få en masse relationer, som er vigtige for os på biblioteket, fortæller Karin Kaster.

Stor lokal opbakning
I hele kommunen var der faktisk stor tilknytning til projektet, og byens butikker og virksomheder ville gerne hjælpe til for at skabe opmærksom om udstillingen. I midtbyen blev der blandt andet lavet et royalt tema i butikkernes vinduer, hvor børn skulle på bogstavsjagt for at vinde en kongekrone, som de kunne tage en selfie med på dronningens taffelstol. En lokal planteskole, Birkholm Planteskole, bidrog med høje træer til udstillingen, som skabte blikfang og fortalte historien om møbelproduktion og bæredygtighed.

For Susanne Karlsson, kommunens citymanager, gav det god mening for en by at gå sammen om at skabe udstillingen:

– Jeg synes, at det er vigtigt, at man som borger får mulighed for at få et historisk billede af det dna, man kommer af. Et indblik i den by, man bor i. Og derfor giver det mening, at vi arbejder sammen om at skabe den fortælling. Ved at lave et royalt tema i bymidten følte vi, at vi kunne få nye og flere til at lægge mærke til biblioteket og på den måde komme bredere ud med den gode historie.

Biblioteker er mere end støvede bøger
Når biblioteker vælger at samarbejde med private virksomheder, er det også en mulighed for at vise, hvad et bibliotek er for en størrelse, og hvad det kan.

– Nogle kan have en idé om, at et bibliotek kun er en støvet bog-samling. Men det er meget mere end det. Og det kan vi vise gennem sådanne samarbejder, hvor vi går ud og vender forestillingen om biblioteket på hovedet, konkluderer Karin Kaster.

For private virksomheder kan det være svært at indgå i samarbejder med offentlige instanser, fordi det er noget, der skal gøres ved siden af alt det andet. Det er et merarbejde, og derfor er det vigtigt, at samarbejdet prioriteres og har dedikerede ansatte til at løfte opgaven. For PP Møbler var mødet med biblioteksverden også en øjenåbner.

– Min opfattelse af et bibliotek var, at det er et sted, hvor man går ind og finder en bog på hylden. Men det er et kulturhus, som favner forskellige enheder, der mødes i nogle faste rammer. Det virker som et dynamisk hus, og det er ikke det, jeg normalt forbinder med et bibliotek. I det her projekt fik vi lov til stadig at være virksomhed. De ansatte på biblioteket var gode til at holde os til ilden, og de var der 100%, når vi skulle noget. Der var åbenhed hele vejen igennem, fortæller Steen Hansen, salgsansvarlig hos PP Møbler.

Her fik vi et helt anderledes syn på biblioteksverdenen, og oplevede det som et sted med gåpåmod og lyst til anderledes tankegang. De ansatte var enormt kreative og meget professionelle, tilføjer Steen Hansen, og han vil meget gerne lave lignende samarbejder igen:

– Jeg har faktisk allerede været ude og høre forskellige steder. Det er spændende at være ude og fortælle historien på denne måde. Vores historier er unikke. Der er en del i Allerød, der kender til os, og i andre byer er der helt sikkert også mange, som – hvis ikke de kender til os – så kender de møblerne. Det er spændende at give de mennesker en oplevelse. De kommer med et åbent sind og interesserer sig for møbler og design.

For projektlederne på udstillingen var det også spændende at arbejde med en privat virksomhed.

– Det var anderledes og spændende. Tingene går hurtigere i privat regi. Når man først har fået etableret kontakt og afstemt sine ønsker til samarbejdet, kommer man hurtigt frem til løsninger og resultater. Det gør det sjovt at sidde med, og man arbejder sammen med sine kolleger på nye måder. Det var virkelig spændende at være med til, fastslår Anne Thunbo.

Allerød Biblioteker anbefaler varmt samarbejdsmodellen. Ikke alene var udstillingen spændende, den skabte også nye litteraturmøder og inviterede nye målgrupper ind på bibliotekerne, hvoraf mange ændrede opfattelse af, hvad et bibliotek er og kan.

 

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

I 2015 blev den gamle kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent område nær bymidten og tæt på stationen – der står foran en ...

Faglitteraturens udfordringer

Faglitteratur er et absolut nødvendigt element i vores fælles viden om verdenen, som den er og var. Den er forudsætningen for, at vi kan deltage i den demokratiske samtale, den ...