Bibliotekerne & Bogforum 2015

Skrevet af

30. november, 2015

Bibliotekernes 90m2 store hjørnestand ’Danmarks Biblioteker’ på Bogforum var med sit tre dages debat- og interviewprogram noget af et overflødighedshorn og et regulært trækplaster.

Bemærkelsesværdigt er det, at ikke bare fagfolk og politikere, men også ’helt almindelige bogelskere’ i stor stil fandt stor interesse i de mange indslag.

Men hvorfor skal bibliotekerne være der? Giver det noget ud over selvfølgelig 20-30 minutters herlig bog- og biblioteksgøgl?

Debatter, der rykker
Svaret er ja. Standens aktiviteter rykker på noget. Helt bogstaveligt i form af nye alliance- og projektpartnere bibliotekerne og bogfolket imellem.

Fra bestsellerisme-debatten søndag ser det for eksempel ud til, at Hernings bibliotekschef Pernille Schaltz, forfatter Jan Thielke, og litteraturformidler Thorbjørn Zeuthen Tirsted skal mødes om en fælles lyrikformidlingsindsats i bibliotekerne. Ligesom selvudgiver og stifter af New Pub, Karsten Pers, og Allerøds bibliotekschef, Annette W. Godt, skal mødes og tale samarbejde.

’Efter det her vil vi rejse rundt med Digternes digter og vores: Sophus Claussen nu’, lød det fra cand. mag. Johan Rosdahl og hans makker, forfatteren Morten Søndergaard. Knud Romer ville bestemt vende tilbage til RUC og snakke mere med professor Bjørn Laursen og Steen Engler Thorlund om mulighederne i standens KÆMPEBOGEN og ABC’en. Dertil kommer de mange kulturpolitiske debatter, som – ligesom sidste år – giver nye vinkler til politikere og fagfolk efterfølgende. 

’Vi mødes for lidt’, lød det fra de tre kommunalpolitikere, der diskuterede biblioteket i en digital tid og nødvendige aktuelle biblioteksopgaver som service til flygtninge. Endelig lovede journalist Emilie Kleding Rasmussen efter interviewindslaget Spor på nettet – hvad betyder det, at skrive en artikel her til bladet, som kan læses på modstående side.

– Debattører og interviewofre repræsenterede også nærmest creme de la creme af forfattere fra Jessen til Leine, tre kulturordførere fra Folketinget, fire kommunalpolitikere, flere journalister og anmeldere, kultur- og litteraturformidlere bredt samt forlags- og biblioteksfolk. Dertil tre spændende lyrikere: Theis Ørntoft, Liv Sejrbo Lidegaard og Morten Søndergaard – og Tårnby Biblioteks Poesiklub.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget