Bibliotekerne i Aarhus

Skrevet af

16. juni, 2014

Til et stort profilinterview med Steen B. andersen, DBs nyvalgte formand (og kulturudvalgsformand i Aarhus), blev formanden fotograferet af Helene Bagger på trappen og på taget af Dokk1, Aarhus Kommunes unikke bud på fremtidens hovedbibliotek. De lokale biblioteker vil dog, mener Steen B. Andersen, også i fremtiden tiltrække borgerne – ikke mindst ældre, der kan have svært ved at komme rundt. “Men rigtig mange fra vores omegnsbyer vil da helt klart også besøge Dokk 1, når de alligevel er i midt-byen. Det byggeri bliver på alle måder noget helt specielt med en kunst- og fantasilegeplads”, fastslår formanden. Ikke mindst i forhold til de unge vil det nye hovedbibliotek rykke og være superattraktivt, tilføjer han. Dokk1 forventes desuden pga. af sit koncept at tiltrække massevis af udenbys og internationale turister, arkitekter, biblioteksfolk, byplanlæg-gere og politikere.

Kort om Dokk1
Dokk1 er et kæmpestort, kommunalt byggeprojekt på havnen i Aarhus. Byggeriet, hvis arbejdstitel er Multimediehuset/ Urban Mediaspace Aarhus, afløser Mølleparken, Aarhus hovedbibliotek siden 1934.

Projektet vil på mange leder og kanter bidrage til at sætte nye standarder for hovedbiblioteksbyggeri i kombination med andre aktiviteter og byplanudvikling.

Det omfatter Aarhus’ nye Hovedbibliotek og Borgerservice men har også plads til andre aktører i selve bygningen. Samtidig indgår pladsen udenom biblioteksbygningen i hele projektets idégrundlag. Et af dets formål er at skabe sammenhæng mellem by og vand. Projektet omfatter desuden et automatisk p-anlæg med cirka 1.000 pladser, frilægning af den sidste del af Aarhus Å, omlægning af trafikken omkring havnen, klimasikring af midtbyen og forberedelser for en kommende letbane. Dokk1 og p-anlægget er efter planen klar til brug i starten af 2015, havnepladserne bliver færdige i løbet af 2015, mens belægningsarbejderne omkring letbanen bliver afsluttet ved udgangen af 2016.

Området ligger centralt i forhold til Aarhus midtby, Domkirken, gågaden og å-miljøet. Det gør Dokk1 og de nye havnepladser til et naturligt mødested og udflugtsmål. Hele projektet vil få stor indflydelse på havneområdet og byens liv i mange år fremover.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget