Der sker rigtig meget i bibliotekerne for tiden. Nye bog- og musikformater skaber overskrifter og heftig debat, det samme gør den praktiske forvandling fra klassisk bogbibliotek til det moderne både ’fysiske og digitale folkebibliotek’. I dags- pressen og i medierne, men også i sektoren som man kunne opleve det på Danmarks Biblioteksforenings Årsmøde 2013 med titlen ’Biblioteket efter Spotify’ i dagene 13. til 14. marts.
I hundredvis til biblioteksdebat
Landets største træf for kulturpolitikere og fagfolk fandt i år sted i København i Bella Center og samlede med sine 460 deltagere rekord-mange aktører fra alle sider af sektoren. Alle med en udtalt tro på folkebiblioteket og dets betydning, og samtidig med velformulerede meninger om de aktuelle udviklingsspørgsmål. Mange desuden med en holdning til de Digitale Biblioteksprincipper, som DBs forretningsudvalg netop har offentliggjort, til biblioteket og de nye medieformater, samt mange nysgerrige på fremtidens formidlingsmuligheder herunder status for Danskernes Digitale Bibliotek.
Ingen slinger i valsen
Heller ikke når det gælder folkebibliotekets rolle i en stadig mere digital hverdag. Hverken Danmarks Biblioteksforenings formand, Vagn Ytte Larsen, eller kulturminister Marianne Jelved slækker på kravene til folkebiblioteket – også i den digitale virkelighed forudsættes ordentlig kvalitet og digital service på samme niveau som på de trykte medier og fastformsprodukternes område. At biblioteket, også i en digitaliseret verden, har en vigtig samfundsmæssig rolle at spille påpegedes, som man kan læse, tillige af de to forskere og professorer: Vincent F. Hendricks og Stig Hjarvard.
DB Årsmødet er vigtigt
Ikke mindst, som det fremhæves igen og igen i evalueringen, som sted for netværk, og som politisk- og fagligt mødested for biblioteksudvikling. Mange er gengangere men gennem et særtilbud lykkedes det at trække nye deltagere til, knap 20 % var med for første gang. Over 75% regner med at deltage næste år, og hele 77% vil anbefale andre at deltage i næste års årsmøde. Årsmødet var for første gang, på utallige opfordringer, reduceret fra 2,5 til 2 dage; en udvikling 74% finder rigtig. Kun 14 % ønsker den gamle model. Udstillingen bestod i år af 28 leverandører og virksomheder, heraf flere med dobbelt-stande. I år suppleret af seks stande med nye bibliotekstrends.
København solbeskinnet værtsby
– Velkommen til et par tætpakkede dage med biblioteksforeningen. Jeg glæder mig meget til at mødes med både politikere, fagfolk og andre i biblioteksverdenen. Til ny inspiration, konkrete idéer og debat om bibliotekerne. Vejret var koldt men solen var fremme, da Susanne Møller, konservativt medlem af Københavns Borgerrepræsentation, på bedste vis – i stedet for Kulturborgmester Pia Allerslev (V) – talte i borgmesterens sted. Ved åbningen i Bella Center den 13. marts, som dirigent for generalforsamlingen den 14. marts og som deltager i den politiske paneldebat på Ørestad Bibliotek og Skole 13. marts om eftermiddagen om muligheder i kombinerede folke- og skolebiblioteker. København var torsdag eftermiddag desuden vært for kulturudflugter til bl.a. Superkilen på Nørrebro, Kraftwerket i Valby og Hovedbiblioteket i indre by.
Næste år er Vejle værtsby, og Dan Arnløv Jørgensen, kommunens 2. viceborgmester og kulturudvalgsformand, bød alle velkommen til Vejle: Sæt allerede nu kryds i kalenderen ved dagene torsdag 27.-fredag 28. marts 2014!
Årsmødet blev arrangeret af Danmarks Biblioteksforening i samarbejde med Københavns Kommune og Biblioteker, med DBC som hovedsponsor og med økonomisk tilskud i øvrigt fra København og fra Axiell.