Det kan godt være, at bibliotekerne suger på lappen, men de er ikke i krise. De er både velfungerende og i front, når det handler om innovation og nytænkning af service i det offentlige.
Faktisk er de en succes, fastslog Aslak Sira Myhre på Norsk Bibliotekforening’s årsmøde i Stavanger. Og den tidligere politiker og nuværende leder af Litteraturhuset i Oslo har ret. Biblioteket har ikke, som han sagde, brug for en revolution. ”Biblioteket er en levende institution – en mødeplads for alle uafhængig af alder og race. En institution med fagfolk med stor kompetence.” Det gælder også her i landet. Ikke alene er bibliotekerne – både de fysiske og netbibliotekerne – attraktive, de bruges også rigtig godt, selv om det altid kan blive bedre.
Flere indlæg her i bladet (DB nr. 4, 2012) giver ny inspiration til hvordan og viser bl.a., at borgerne strømmer til. De seneste års længere åbne og delvist selvbetjente biblioteker har faktisk for alvor gjort bibliotekerne til lokalsamfundets mødested og til borgernes sted. Et bud på det er f.eks. det nye bibliotek i Ørestaden, som om kort tid for alvor slår dørene op!
Noget andet er så, at bibliotekerne også står over for en række gedigne udfordringer. Lad mig bare nævne tre: bedre og billigere e-bogsløsninger, etablering af ét fælles Danmarks Digitale Bibliotek og drift af nyt fælles it-system. Alt sammen noget, som gerne skal bidrage til udviklingen og finansieringen af den store transformation, bibliotekerne er inde i og hvis mål er: fremtidens bibliotek.
Alligevel kommer man ikke uden om, at et afgørende redskab i forandringsprocessen er ordentlige biblioteksbudgetter. Lad det være en opfordring til de kommende budgetforhandlinger.