Biblioteket får Danmark til at hænge sammen

Skrevet af

28. marts, 2017

Ofte oplever vi, at bølgerne går højt, når det debatteres, hvordan fremtidens biblioteker skal indrettes og ikke mindst, hvilke opgaver de skal løse – debatten om, hvad fremtidens bibliotek er. For udviklingen går stærkt, og både samfundets og borgernes behov ændres, og det er jo for deres skyld, vi laver bibliotek.

At debatten ikke kun foregår i bibliotekssektoren, men at rigtig mange aktører har en holdning og idéer til, hvordan vi skal indrette og drive deres og hele samfundets bibliotek, er ganske enkelt, fordi biblioteket er en vital og levende institution, som gør en forskel for den enkelte.

Senest har vi oplevet formanden for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, og SF-formanden, Pia Olsen Dyhr, komme med deres bud på, hvordan fremtidens bibliotek kan spille en afgørende rolle for at skabe et mere sammenhængende Danmark.

De to partiformænd foreslår, at der øremærkes midler på Finansloven til at sikre, at flere kommuner opretter lokale servicecentre for at “genskabe trygheden, udviklingen og sammenhængskraften i hele landet.”

De skriver, at de godt kunne tænke sig at lave et forsøg. “Hvor fællesskabet igen bliver tilgængeligt flere steder i landet. Det kunne ske ved at etablere en form for lokale servicecentre med funktioner som jobcenter, bibliotek, borgerservice, medicinudlevering, sundhedsklinikker – ja, måske også flere lokale politibetjente.”

Et af de steder, som man har forsøgt sig med det, er i Skanderborg. Borgmester Jørgen Gaarde (A) fortæller til DR, at udviklingen med at samle flere funktioner ét sted blev sat i gang i forbindelse med kommunesammenlægningen. “Mange borgere synes, det er helt naturligt, at de kan få svar på forskelligartede spørgsmål – om de så handler om litteratur eller pas og kørekort – på biblioteket”

Og det er dét, der er det centrale. At borgerne synes, det er en god udvikling, og samtidig forsat har lyst til at bruge deres bibliotek. Derfor ser man stadig flere steder, at bibliotekerne udvikler medborgercenter-tanken og biblioteket som det fælles mødested.

I mange lokalområder er biblioteket det sidste ikke kommercielle mødested, hvor man bare kan komme og samtidig tage del i fællesskabet. Det skal vi udvikle, men også værne om, så det ikke i fremtiden opleves som en myndighed eller den lokale politistation.

Derfor er det også så centralt hele tiden at debattere, hvordan vi skaber og indretter fremtidens biblioteker. Kun på den måde kan vi skabe den balance, som der skal være mellem de myndighedsopgaver, som naturligt kan løses på biblioteket, og på samme tid kan sikre biblioteket som borgernes kulturelle frirum og lokale sted for viden.

For biblioteket er borgernes. Kan vi i fællesskab udvikle og skabe biblioteker, der fremover helt målrettet bliver en aktiv del af dét – at få Danmark til at hænge bedre sammen – så vil Danmarks Biblioteksforening gerne stille sig i første række og bidrage til den satsning.

 

Af Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening. Leder bragt i ’Danmarks Biblioteker’ nr. 2, 2017.

 

Public Library of the Year 2024

Funktionel og bæredygtig arkitektur, kreative it-løsninger og en styrket lokal kultur er i fokus, når verdens bedste folkebibliotek skal udpeges.

Kommunerne bør bruge det økonomiske løft til at prioritere bibliotekerne

Folkebibliotekerne er en del af svaret på tidens udfordringer. Regeringen og KL har for nylig indgået aftale om kommunernes økonomi, hvor kommunerne får det højeste ...

Demokratiet i krise

Når man ser ud på verden af i dag, kan man godt blive lidt forstemt. Særligt når man som jeg, og mange andre biblioteksmennesker, er demokrati- og ...

2024: Efterårets opgaver før KV25

Hvilke opgaver står kommunerne over for det sidste efterår, før kampen om pladserne i byrådene for alvor går i gang op til KV25? Hvad med demokrati, læsefærdigheder, børn ...

Hvad er et folkebibliotek i dag?

Et videns- og litteraturhus. Relevans og troværdighed. Et investeringsprojekt i stimulering af læsning. “Det er altid en god idé at gå på biblioteket”, fastslår Helle ...

Rødovre Bibliotek – Sammen om muligheder og udfordringer i ikoniske rammer

Knap syv km fra Københavns centrum ligger Rødovre Kommune med et af Danmarks verdenskendte ikonbiblioteker. Biblioteket er tegnet af den store danske arkitekt Arne Jacobsen og ...

Kommentar: Folkebibliotekernes udlån i stigning

Folkebibliotekerne gjorde det ifølge årsstatistik 2023 godt sidste år. Benyttelsen er i stigning, og man er i fuld gang med at indhente efterslæbet fra under ...

Nye tal om fysiske besøg og fysiske folkebiblioteker

31,1 mio. biblioteksbesøg i 2023. Tjek de nyeste tal fra Danmarks Statistik om folkebibliotekernes aktiviteter sidste år. Hvor mange besøgte bibliotekerne: Det samlede antal ...