Biblioteket & Mig: En verden af viden

Skrevet af

15. juni, 2012

Anja Philip, udpeget som Forbrugerrådets formand fra april i år, er ivrig biblioteksbruger. 'Danmarks Biblioteker' har inviteret hende til at deltage i bladets løbende enquete om biblioteket.

Hvornår kom du første gang på biblioteket?
Jeg har ikke været særlig gammel, før jeg blev introduceret til biblioteket. I 1. klasse lærte jeg selv at tage bussen derhen, så jeg kunne hente ugens 10 bøger, som jeg så slugte råt. Jeg var også tidligt medlem af en af bibliotekets børneklubber.

Hvad betyder biblioteket for dig, og hvad bruger du biblioteket til?
Let adgang for alle til et bibliotek er helt afgørende for et videnssamfund som Danmark. Bibliotekerne sikrer, at der kan ske en fortsat overlevering af vores kulturarv fra den ene generation til den næste. Bibliotekerne er den solide vidensbase, vi borgere kan trække på til fortsat opbygning af viden, til fortsat inspiration og udvikling af vores kompetencer.

Det er vigtigt, at man på biblioteket kan få kvalificeret hjælp og vejledning til at finde det, man søger, men også til at få udvidet sin horisont og blive skubbet i nye retninger. Og så synes jeg, det er vigtigt, at vores børn og unge selv kan komme på biblioteket og blive hjulpet ind i den store verden, biblioteket rummer, af et uddannet personale.

Selv bruger jeg det til både at skaffe relevant fag- og skønlitteratur, skaffe noder, film og musik. Indimellem deltager jeg også i forskellige kulturtilbud på biblioteket.

Har du et forslag til et biblioteksmotto?
Har det været brugt før: “En verden af viden”? Ellers er “Biblioteket – et ocean af oplevelser” måske en ide?

Er du gået i gang med e-bøger og ’låner’ du bøger fra eReolen.dk ?
Desværre ikke endnu. Jeg har først lige fået en Ipad, der har gjort det relevant, og så må jeg sige, at jeg holder rigtig meget af at holde en trykt bog i hånden efter meget lange arbejdsdage ved skærmen. 

Hvad læser du lige nu, og har du et par gode tips til læsning i sommerlandet?
Jeg har gang i både Karl Ove Knausgårds Min Kamp og min medarbejder, Torben Munksgårds nyudgivelse, Sort Hund. Men desværre har jeg utrolig travlt i øjeblikket, så min fritidslæsning er primært dagens avis.
Gode sommerferiebøger har jeg selv haft i islandske Kristin Marja Baldursdottirs to bøger: Kaos på lærred og Karitas uden titel, Haruki Murakamis Kafka på Stranden og Halvbroderen af den norske forfatter Lars Saabye Christensen.

Anja Philip vil som forbrugernes nye formand arbejde for at give forbrugerne et ansigt og en stemme. “Jeg vil gerne bidrage til at sikre forbrugerne indflydelse, tryghed og sikkerhed. Vi skal i Forbrugerrådet hjælpe den enkelte til at kunne træffe det bedste valg for dem”, har Anja Philip fortalt dagbaldet 'Politiken' ved sin udpegning. Hun kommer fra en stilling som projektleder i Kræftens Bekæmpelse og før det fra DR’s Viden om. Ud over at være journalist er hun cand.scient. i cellebiologi fra Københavns Universitet. 

Når den nye formand skal koble af, løber eller rider hun en tur, sætter sig måske og klimprer lidt på klaveret. “Eller begraver mig med en god bog. Det er skønt nogle gange at træde ind i et univers, der handler om noget helt andet end det, jeg normalt beskæftiger mig med, og der synes jeg ikke, der er noget, der slår oplevelsen af at læse en god bog”, fortæller hun. 

Anja Philip køber dog ikke mange nye bøger selv. “Nej, så vidt muligt prøver jeg at dele med andre. Jeg udveksler med venner og naboer – for tiden går jeg for eksempel og venter på, at en af mine kolleger er færdig med at læse Murakamis nyeste. Og så bruger jeg biblioteket, som jeg virkelig synes er en gave.

Alle de fantastiske oplevelser, der ligger der og venter helt gratis. Jeg er meget glad for at se, at mine børn også er blevet stam-gæster der, og at de er på fornavn med bibliotekaren”, fortæller forbrugernes nye formand.

'Danmarks Biblioteker' ønsker Anja Philip og læserne en dejlig sommer!

 

Biblioteket – lokalsamfundets fælles sted

I mange kommuner har man i flere år åbnet biblioteket, også når det var ‘lukket’ – altså med udvidet åbningstid uden bemanding. Det giver ind imellem uro og skaber ...

Overblik og aktuelle AI-problematikker

Sådan styres din adgang til viden på nettet af kunstig intelligens. Kunstig intelligens / AI (artificial intelligence) er for alvor kommet på dagsordenen de sidste år – ikke ...

Stevns åbner nyt børnemekka

Børnekulturhuset i Stevns Kommune skal gå hånd i hånd med den undervisning, børnene møder i skolen, men tilbyde adgang til læsning og litteraturens verden på en anderledes ...

Set fra MIN stol: Vi skal vække børnenes lyst til at læse

Med nyt Børnekulturhus for leg og læring vil Stevns Kommune genoplive læselysten og samtidig give børn med læsevanskeligheder nye oplevelser. Folkebibliotekerne står ved en ...

AI – Biblioteket har en kæmperolle

“AI – Biblioteket har en kæmperolle. Ikke mindst i forhold til unge og studerende i landets fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker.” Man taler ofte om, at ...

AI – dansk sprogmodel undervejs

Når der tales kunstig intelligens tales også ofte om behovet for ‘en dansk sprogmodel’. Hvorfor det? SF har bl.a. fremsat forslag til folketingsbeslutning. Man ...

Norge: Sammen om læsning – Leselyststrategien 2024-2030

Vi skal bygge en stærkere kultur for læsning. Samarbejde mellem skoler og biblioteker skal styrke læselysten i Norge. Den norske regering har, som man kunne læse i Danmarks ...

Bibliotek på ungdomsøen

Sommeren før corona blev Middelgrundsfortet ved Københavns Havn forvandlet til de unges ø, da Ungdomsøen åbnede i august 2019. Øen er for unge og udvikles af unge. Nu har ...