Biblioteket & Mig: En verden af viden

Skrevet af

15. juni, 2012

Anja Philip, udpeget som Forbrugerrådets formand fra april i år, er ivrig biblioteksbruger. 'Danmarks Biblioteker' har inviteret hende til at deltage i bladets løbende enquete om biblioteket.

Hvornår kom du første gang på biblioteket?
Jeg har ikke været særlig gammel, før jeg blev introduceret til biblioteket. I 1. klasse lærte jeg selv at tage bussen derhen, så jeg kunne hente ugens 10 bøger, som jeg så slugte råt. Jeg var også tidligt medlem af en af bibliotekets børneklubber.

Hvad betyder biblioteket for dig, og hvad bruger du biblioteket til?
Let adgang for alle til et bibliotek er helt afgørende for et videnssamfund som Danmark. Bibliotekerne sikrer, at der kan ske en fortsat overlevering af vores kulturarv fra den ene generation til den næste. Bibliotekerne er den solide vidensbase, vi borgere kan trække på til fortsat opbygning af viden, til fortsat inspiration og udvikling af vores kompetencer.

Det er vigtigt, at man på biblioteket kan få kvalificeret hjælp og vejledning til at finde det, man søger, men også til at få udvidet sin horisont og blive skubbet i nye retninger. Og så synes jeg, det er vigtigt, at vores børn og unge selv kan komme på biblioteket og blive hjulpet ind i den store verden, biblioteket rummer, af et uddannet personale.

Selv bruger jeg det til både at skaffe relevant fag- og skønlitteratur, skaffe noder, film og musik. Indimellem deltager jeg også i forskellige kulturtilbud på biblioteket.

Har du et forslag til et biblioteksmotto?
Har det været brugt før: “En verden af viden”? Ellers er “Biblioteket – et ocean af oplevelser” måske en ide?

Er du gået i gang med e-bøger og ’låner’ du bøger fra eReolen.dk ?
Desværre ikke endnu. Jeg har først lige fået en Ipad, der har gjort det relevant, og så må jeg sige, at jeg holder rigtig meget af at holde en trykt bog i hånden efter meget lange arbejdsdage ved skærmen. 

Hvad læser du lige nu, og har du et par gode tips til læsning i sommerlandet?
Jeg har gang i både Karl Ove Knausgårds Min Kamp og min medarbejder, Torben Munksgårds nyudgivelse, Sort Hund. Men desværre har jeg utrolig travlt i øjeblikket, så min fritidslæsning er primært dagens avis.
Gode sommerferiebøger har jeg selv haft i islandske Kristin Marja Baldursdottirs to bøger: Kaos på lærred og Karitas uden titel, Haruki Murakamis Kafka på Stranden og Halvbroderen af den norske forfatter Lars Saabye Christensen.

Anja Philip vil som forbrugernes nye formand arbejde for at give forbrugerne et ansigt og en stemme. “Jeg vil gerne bidrage til at sikre forbrugerne indflydelse, tryghed og sikkerhed. Vi skal i Forbrugerrådet hjælpe den enkelte til at kunne træffe det bedste valg for dem”, har Anja Philip fortalt dagbaldet 'Politiken' ved sin udpegning. Hun kommer fra en stilling som projektleder i Kræftens Bekæmpelse og før det fra DR’s Viden om. Ud over at være journalist er hun cand.scient. i cellebiologi fra Københavns Universitet. 

Når den nye formand skal koble af, løber eller rider hun en tur, sætter sig måske og klimprer lidt på klaveret. “Eller begraver mig med en god bog. Det er skønt nogle gange at træde ind i et univers, der handler om noget helt andet end det, jeg normalt beskæftiger mig med, og der synes jeg ikke, der er noget, der slår oplevelsen af at læse en god bog”, fortæller hun. 

Anja Philip køber dog ikke mange nye bøger selv. “Nej, så vidt muligt prøver jeg at dele med andre. Jeg udveksler med venner og naboer – for tiden går jeg for eksempel og venter på, at en af mine kolleger er færdig med at læse Murakamis nyeste. Og så bruger jeg biblioteket, som jeg virkelig synes er en gave.

Alle de fantastiske oplevelser, der ligger der og venter helt gratis. Jeg er meget glad for at se, at mine børn også er blevet stam-gæster der, og at de er på fornavn med bibliotekaren”, fortæller forbrugernes nye formand.

'Danmarks Biblioteker' ønsker Anja Philip og læserne en dejlig sommer!

 

Dan Turèll og “Karma Cowboy” red ud over byens tage

Markeringen af Dan Turèll og Karma Cowboy som årets danske Klassiker 2024 blev fejret med medrivende tale af Lars Bukdahl og fin oplæsning af Jens Blendstrup og Dy Plambeck. ...

Public Library of the Year 2024

Funktionel og bæredygtig arkitektur, kreative it-løsninger og en styrket lokal kultur er i fokus, når verdens bedste folkebibliotek skal udpeges.

Kommunerne bør bruge det økonomiske løft til at prioritere bibliotekerne

Folkebibliotekerne er en del af svaret på tidens udfordringer. Regeringen og KL har for nylig indgået aftale om kommunernes økonomi, hvor kommunerne får det højeste ...

Demokratiet i krise

Når man ser ud på verden af i dag, kan man godt blive lidt forstemt. Særligt når man som jeg, og mange andre biblioteksmennesker, er demokrati- og ...

2024: Efterårets opgaver før KV25

Hvilke opgaver står kommunerne over for det sidste efterår, før kampen om pladserne i byrådene for alvor går i gang op til KV25? Hvad med demokrati, læsefærdigheder, børn ...

Hvad er et folkebibliotek i dag?

Et videns- og litteraturhus. Relevans og troværdighed. Et investeringsprojekt i stimulering af læsning. “Det er altid en god idé at gå på biblioteket”, fastslår Helle ...

Rødovre Bibliotek – Sammen om muligheder og udfordringer i ikoniske rammer

Knap syv km fra Københavns centrum ligger Rødovre Kommune med et af Danmarks verdenskendte ikonbiblioteker. Biblioteket er tegnet af den store danske arkitekt Arne Jacobsen og ...

Kommentar: Folkebibliotekernes udlån i stigning

Folkebibliotekerne gjorde det ifølge årsstatistik 2023 godt sidste år. Benyttelsen er i stigning, og man er i fuld gang med at indhente efterslæbet fra under ...