Biblioteket & Mig: En verden af viden

Skrevet af

15. juni, 2012

Anja Philip, udpeget som Forbrugerrådets formand fra april i år, er ivrig biblioteksbruger. 'Danmarks Biblioteker' har inviteret hende til at deltage i bladets løbende enquete om biblioteket.

Hvornår kom du første gang på biblioteket?
Jeg har ikke været særlig gammel, før jeg blev introduceret til biblioteket. I 1. klasse lærte jeg selv at tage bussen derhen, så jeg kunne hente ugens 10 bøger, som jeg så slugte råt. Jeg var også tidligt medlem af en af bibliotekets børneklubber.

Hvad betyder biblioteket for dig, og hvad bruger du biblioteket til?
Let adgang for alle til et bibliotek er helt afgørende for et videnssamfund som Danmark. Bibliotekerne sikrer, at der kan ske en fortsat overlevering af vores kulturarv fra den ene generation til den næste. Bibliotekerne er den solide vidensbase, vi borgere kan trække på til fortsat opbygning af viden, til fortsat inspiration og udvikling af vores kompetencer.

Det er vigtigt, at man på biblioteket kan få kvalificeret hjælp og vejledning til at finde det, man søger, men også til at få udvidet sin horisont og blive skubbet i nye retninger. Og så synes jeg, det er vigtigt, at vores børn og unge selv kan komme på biblioteket og blive hjulpet ind i den store verden, biblioteket rummer, af et uddannet personale.

Selv bruger jeg det til både at skaffe relevant fag- og skønlitteratur, skaffe noder, film og musik. Indimellem deltager jeg også i forskellige kulturtilbud på biblioteket.

Har du et forslag til et biblioteksmotto?
Har det været brugt før: “En verden af viden”? Ellers er “Biblioteket – et ocean af oplevelser” måske en ide?

Er du gået i gang med e-bøger og ’låner’ du bøger fra eReolen.dk ?
Desværre ikke endnu. Jeg har først lige fået en Ipad, der har gjort det relevant, og så må jeg sige, at jeg holder rigtig meget af at holde en trykt bog i hånden efter meget lange arbejdsdage ved skærmen. 

Hvad læser du lige nu, og har du et par gode tips til læsning i sommerlandet?
Jeg har gang i både Karl Ove Knausgårds Min Kamp og min medarbejder, Torben Munksgårds nyudgivelse, Sort Hund. Men desværre har jeg utrolig travlt i øjeblikket, så min fritidslæsning er primært dagens avis.
Gode sommerferiebøger har jeg selv haft i islandske Kristin Marja Baldursdottirs to bøger: Kaos på lærred og Karitas uden titel, Haruki Murakamis Kafka på Stranden og Halvbroderen af den norske forfatter Lars Saabye Christensen.

Anja Philip vil som forbrugernes nye formand arbejde for at give forbrugerne et ansigt og en stemme. “Jeg vil gerne bidrage til at sikre forbrugerne indflydelse, tryghed og sikkerhed. Vi skal i Forbrugerrådet hjælpe den enkelte til at kunne træffe det bedste valg for dem”, har Anja Philip fortalt dagbaldet 'Politiken' ved sin udpegning. Hun kommer fra en stilling som projektleder i Kræftens Bekæmpelse og før det fra DR’s Viden om. Ud over at være journalist er hun cand.scient. i cellebiologi fra Københavns Universitet. 

Når den nye formand skal koble af, løber eller rider hun en tur, sætter sig måske og klimprer lidt på klaveret. “Eller begraver mig med en god bog. Det er skønt nogle gange at træde ind i et univers, der handler om noget helt andet end det, jeg normalt beskæftiger mig med, og der synes jeg ikke, der er noget, der slår oplevelsen af at læse en god bog”, fortæller hun. 

Anja Philip køber dog ikke mange nye bøger selv. “Nej, så vidt muligt prøver jeg at dele med andre. Jeg udveksler med venner og naboer – for tiden går jeg for eksempel og venter på, at en af mine kolleger er færdig med at læse Murakamis nyeste. Og så bruger jeg biblioteket, som jeg virkelig synes er en gave.

Alle de fantastiske oplevelser, der ligger der og venter helt gratis. Jeg er meget glad for at se, at mine børn også er blevet stam-gæster der, og at de er på fornavn med bibliotekaren”, fortæller forbrugernes nye formand.

'Danmarks Biblioteker' ønsker Anja Philip og læserne en dejlig sommer!

 

Børn fortjener bedre end en læsekrise

LEDER Det er en foruroligende kendsgerning, at mange børn i Danmark mangler evne og lyst til at læse. Ifølge de seneste PIRLS og PISA undersøgelser blandt elever på ...

2024: Hvad er opgaven

På den store klinge er det på mange måder fremtiden, der skal tages stilling til i 2024. Fra massive klimaproblemer til digitale udfordringer omkring kunstig intelligens og ...

Sæt gang i lokal brugerudvikling

Få den store brugerundersøgelse Biblioteksbrug i dag og i morgen som PIXI. Undersøgelsen skaber et overblik og giver ny indsigt i bibliotekernes virksomhed, samt peger på veje ...

Er der nogen, der vil være med?

Vi skal tilbage på sporet kære sektor, opfordrede Pernille Schaltz, biblioteks- og borgerservicechef i Herning, i et debatindlæg i Danmarks Biblioteker nr. 6, 2023. Debatten ...

Set fra MIN stol – Vejen til Vejle Bibliotek og Kulturhus

Biblioteker kan noget særligt for en by og dens borgere, alligevel har vejen til et tidssvarende bibliotek i Vejle været lang. Nu sættes turbo på planerne. Aktuelt er vi gået ...

Velfærd skaber vi sammen

Ny vision undervejs: Roskilde Kommune skal være alle tiders sted at bo og leve i. Borgerne er inviteret med i processen. Det bedste liv er dem, vi deler med andre. Det kræver ...

En stærk læsekultur – en del af løsningen

I Roskilde Kommune er der politisk fokus på at arbejde strategisk med at skabe en stærk læsekultur. Fordi vi ved, at læsning kan være indgangen til et fællesskab, den kan ...

Demokratisk debat og samtale under pres: Hvad er bibliotekets rolle?

Lokaldemokratiet er udfordret, hvordan skaber vi et fælles åbent rum for debat og samtale? Hvordan kan alle komme til orde? Demokratiet lever og har det godt på bibliotekerne. ...