Biblioteket & Mig: En verden af viden

Skrevet af

15. juni, 2012

Anja Philip, udpeget som Forbrugerrådets formand fra april i år, er ivrig biblioteksbruger. 'Danmarks Biblioteker' har inviteret hende til at deltage i bladets løbende enquete om biblioteket.

Hvornår kom du første gang på biblioteket?
Jeg har ikke været særlig gammel, før jeg blev introduceret til biblioteket. I 1. klasse lærte jeg selv at tage bussen derhen, så jeg kunne hente ugens 10 bøger, som jeg så slugte råt. Jeg var også tidligt medlem af en af bibliotekets børneklubber.

Hvad betyder biblioteket for dig, og hvad bruger du biblioteket til?
Let adgang for alle til et bibliotek er helt afgørende for et videnssamfund som Danmark. Bibliotekerne sikrer, at der kan ske en fortsat overlevering af vores kulturarv fra den ene generation til den næste. Bibliotekerne er den solide vidensbase, vi borgere kan trække på til fortsat opbygning af viden, til fortsat inspiration og udvikling af vores kompetencer.

Det er vigtigt, at man på biblioteket kan få kvalificeret hjælp og vejledning til at finde det, man søger, men også til at få udvidet sin horisont og blive skubbet i nye retninger. Og så synes jeg, det er vigtigt, at vores børn og unge selv kan komme på biblioteket og blive hjulpet ind i den store verden, biblioteket rummer, af et uddannet personale.

Selv bruger jeg det til både at skaffe relevant fag- og skønlitteratur, skaffe noder, film og musik. Indimellem deltager jeg også i forskellige kulturtilbud på biblioteket.

Har du et forslag til et biblioteksmotto?
Har det været brugt før: “En verden af viden”? Ellers er “Biblioteket – et ocean af oplevelser” måske en ide?

Er du gået i gang med e-bøger og ’låner’ du bøger fra eReolen.dk ?
Desværre ikke endnu. Jeg har først lige fået en Ipad, der har gjort det relevant, og så må jeg sige, at jeg holder rigtig meget af at holde en trykt bog i hånden efter meget lange arbejdsdage ved skærmen. 

Hvad læser du lige nu, og har du et par gode tips til læsning i sommerlandet?
Jeg har gang i både Karl Ove Knausgårds Min Kamp og min medarbejder, Torben Munksgårds nyudgivelse, Sort Hund. Men desværre har jeg utrolig travlt i øjeblikket, så min fritidslæsning er primært dagens avis.
Gode sommerferiebøger har jeg selv haft i islandske Kristin Marja Baldursdottirs to bøger: Kaos på lærred og Karitas uden titel, Haruki Murakamis Kafka på Stranden og Halvbroderen af den norske forfatter Lars Saabye Christensen.

Anja Philip vil som forbrugernes nye formand arbejde for at give forbrugerne et ansigt og en stemme. “Jeg vil gerne bidrage til at sikre forbrugerne indflydelse, tryghed og sikkerhed. Vi skal i Forbrugerrådet hjælpe den enkelte til at kunne træffe det bedste valg for dem”, har Anja Philip fortalt dagbaldet 'Politiken' ved sin udpegning. Hun kommer fra en stilling som projektleder i Kræftens Bekæmpelse og før det fra DR’s Viden om. Ud over at være journalist er hun cand.scient. i cellebiologi fra Københavns Universitet. 

Når den nye formand skal koble af, løber eller rider hun en tur, sætter sig måske og klimprer lidt på klaveret. “Eller begraver mig med en god bog. Det er skønt nogle gange at træde ind i et univers, der handler om noget helt andet end det, jeg normalt beskæftiger mig med, og der synes jeg ikke, der er noget, der slår oplevelsen af at læse en god bog”, fortæller hun. 

Anja Philip køber dog ikke mange nye bøger selv. “Nej, så vidt muligt prøver jeg at dele med andre. Jeg udveksler med venner og naboer – for tiden går jeg for eksempel og venter på, at en af mine kolleger er færdig med at læse Murakamis nyeste. Og så bruger jeg biblioteket, som jeg virkelig synes er en gave.

Alle de fantastiske oplevelser, der ligger der og venter helt gratis. Jeg er meget glad for at se, at mine børn også er blevet stam-gæster der, og at de er på fornavn med bibliotekaren”, fortæller forbrugernes nye formand.

'Danmarks Biblioteker' ønsker Anja Philip og læserne en dejlig sommer!

 

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er inde i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

Nye rammer om kultur og bibliotek på vej i den gamle købstad i Nordvestsjælland. I 2015 blev en kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent ...

Faglitteraturens udfordringer

Faglitteratur er et absolut nødvendigt element i vores fælles viden om verdenen, som den er og var. Den er forudsætningen for, at vi kan deltage i den demokratiske samtale, den ...