Biblioteket – rammen om samtalen

Skrevet af

Hellen Niegaard

23 april, 2014
  • Biblioteket – stedet for demokratisk debat og samtale
  • Opbakning til politikken men diskussion af nye vedtægter
  • Valg af ny formand og formandskab, og møde med det nye Repræsentantskab

Moderne kulturinstitutioner og gode biblioteker er, viser senest Tænketanken Fremtidens Biblioteker’s store segmentanalyse offentliggjort i marts, centrale i borgernes liv. Alligevel står biblioteket sjældent øverst på den politiske dagsorden. DB Årsmøde 2014 27.-28. marts tog fat både på dette forhold og på samtalens muligheder

Mange hundrede til årsmødedebat i Vejle
Også i år trak landets største møde for kulturpolitikere og fagfolk fulde huse med godt 450 deltagere. På DBs årsmøde 2014 i Vejle deltog både politikere, fagfolk og eksterne specialister, udstillere og centrale aktører. Dialogen strakte sig over to døgn og understregede både samtalens og bibliotekets betydning for udviklingen af det moderne videns- og velfærdssamfund.

DB Årsmødet er vigtigt
Måske allermest som sted for samtale og netværk. Stedet hvor de kommunale kulturpolitikere mødes til par-timøder, og sektorens mange forskellige aktører kan træffe kolleger fra hele landet. Og ikke mindst det sted hvor landets politikere og biblioteksfolk sammen frit kan drøfte bibliotekets udvikling, nye muligheder og nødvendige tiltag. Hver fjerde var med for første gang, nok ikke overraskende efter kommunalvalget i november. Tre ud af fire har været med før og lige så mange oplyser, at de forventer at komme til Aarhus i 2015 til DBs Bibliotekspolitiske Topmøde – betegnelsen for årsmøderne fremover.

Biblioteks- og kulturpolitikken
Årsmødets topscorere er debatten om Biblioteket som socialt medie med Anker Brink Lund, DB-direktør Michel Steen-Hansens indlæg om borgernes forventninger, tendenser og fremtidens kulturinstitutioner samt mødet med kulturminister Marianne Jelved, der fik DBs nye kulturpris. Rigtigt mange, pænt over halvdelen, er glade for udstillingen inkl. trendspotter-projekterne og denne anledning til at se og høre noget om den nyeste udvikling. Noget der også var god mulighed for under fredagens nye Kom på sporet af-sessioner.

Her skal danses
En DB festaftenen er altid noget særligt. I år overraktes Læsernes Bogpris til Sissel-Jo Gazan, I Hegnet underholdt, mens hele arrangementet var præget af vikingetakter. Alligevel er hver femte ikke helt tilfreds med årets festaften. For første gang i mands minde var der nemlig ikke orkester til dansen. Orkestret var i år erstattet af DJ-musik. Men, lover den nyvalgte DB-formand, Steen Bording Andersen: Gem ikke danseskoene væk, næste år byder DB igen på swing og dans og levende danseorkester!

Vel mødt 2015 i Aarhus
På gensyn den 16.-17. april 2015 til DBs Bibliotekspolitiske Topmøde i formandens hjemby, Aarhus. Her bliver der samtidig god lejlighed til at besøge det nye Dokk1, Aarhus kommende hovedbibliotek på havnen – Nordeuropa største folkebibliotek.

DBC var hovedsponsor for Årsmøde 2014. Mødets øvrige sponsorer var Vejle Kommune og Vejle Bibliotekerne samt Axiell Danmark AS.

Fotos fra årsmødet: Torsten Frøstrup.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...