Biblioteket som værdiskaber

Skrevet af

13. juni, 2018

Folkebibliotekerne er historisk set gentagne gange blevet lovet en snarlig død – senest af Cepos. Oftest på grund af nye medier som radio, tv, underholdningslitteratur, internettet og digitale medier.

Interessant nok er bibliotekernes kerneopgave grundlæggende fortsat at være både ’kundskabsgivende og underholdende’, som det hed for 100 år siden i 1920, hvor den første bibliotekslov så dagens lys.

Aktuelt står særligt udbredelsen af digitale bøger og musik mv. samt internationale søgetjenester som hovedudfordringer i nyhedsmediernes spalter/æter, og sandt er det, at udlånstallet er på vej ned for fysiske materialer. For de digitale ses en anden tendens ikke mindst efter, at de store forlag og eReolen fandt en fælles sti fremad.

Gå ambitiøst og offensivt til værks! Kulturministeren var klar i mælet i Herning.

Kerneopgaver, nye opgaver og partnere samt formål og værdier og selvfølgelig kulturminister Mette Bocks varslede lovtjek 2018 fyldte derfor DB’s Bibliotekspolitiske Topmøde i Herning den 12. og 13. april.

Der blev dog også plads til en generalforsamling med valg af nyt formandskab, en stor professionel udstilling, en gedigen fest og prisuddeling og besøg på Hernings fantastiske og allerede fremtidsklare hovedbibliotek lige midt på gågaden.

Læs reportagen i Danmarks Biblioteker nr. 3, 2018.

 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget