Bibliotekspris gik til Billund Kommune

Skrevet af

16. oktober, 2012

Ved prisoverrækkelsen fremhævede formanden for DB Syd, Knud Jager Andersen (F) fra Esbjerg bl.a. ‘konceptet med fuldt fusioneret borgerservice placeret i hovedbiblioteket i det nye Magion i Grindsted, uddannelsesprofilen og de to selvbetjente filialer i Vorbasse og Sdr. Omme’. “Med Billund Centret og nu med Magion har Billund Kommune nogle unikke mødesteder og centre, hvor borgerne kommer. For mig er det specielt at overrække prisen her i Grindsted, hvor jeg begyndte at gå på biblioteket for mange år siden, da biblioteket lå ved stationen.

Billund Kommunes biblioteksvæsen viser nye veje for andre ved at gennemtænke placering og indretning og ved i praksis at lade biblioteket være indgang til det offentlige i borgerbetjeningen samt ikke mindst være placeret helt centralt, når det gælder læring og kultur”, sagde formanden for biblioteksforeningen i region Syd.

Borgmester Ib Kristensen (V) takkede glad: “Det er en rigtig dejlig anerkendelse, og der er rigtig mange, som fortjener del i det store skulderklap, det er”, fastslog borgmesteren. Historien viser, at biblioteksvæsenet i Billund og Grindsted altid har været på forkant med udviklingen, men integrationen af borgerservice og udviklingen af det nye bibliotek i Magion har krævet stort mod og en kæmpeindsats af medarbejdere og ledelse i bibliotek og borgerservice. “Prisen er en anerkendelse af deres store arbejde. Ligesom det også er en pris til de borgere i Vorbasse og Sdr. Omme, der i sin tid overbeviste os politikere om, at vi skulle satse på dem som ankermænd for selvbetjeningsbibliotekerne”, supplerede Klara Lyskjær Noer (V), formand for Børne- og kulturudvalget i Billund Kommune. Og de to politikere blev sekunderet af Erik Holm, Billund Kommunes børne- og kulturdirektør, der fremhævede kommunens beslutning om at integrere borgerservice fuldt ud i bibliotekerne: “Politikerne har vist, at de anerkender bibliotekernes evne til at medinddrage og tiltrække borgerne og dermed være centrum for borgerbetjening”.

Bibliotekerne i Vorbasse og Sdr. Omme overgik i september 2011 til fuld selvbetjening. Billund Bibliotekerne er stadig ansvarlige for driften, men samarbejder i det daglige arbejde med knap 50 frivillige. De bistår f.eks. brugerne med vejledning i søgesystemet og selvbetjening, og varetager andre praktiske opgaver. En biblioteksfaglig medarbejder vejleder og koordinerer de frivillige. Brugerne lukker sig selv ind på bibliotekerne med deres lånerkort eller sundhedskort, hvorefter de med samme kort kan låne bøger, magasiner og dvd-film.

Med Ole Bisbjerg, leder for Bibliotek og Borgerservice, i spidsen tog biblioteket glad og stolt imod den fornemme pris.

 

Demokratisk oprustning uden biblioteker er varm luft

"Skal vi tage demokratisk oprustning alvorligt, skal vi opgradere bibliotekerne – ikke afvikle dem stille og roligt"

De, der aldrig har savnet en Bog, skal lære at ønske den”

Haralda Poulsen var en ildsjæl, en fremsynet bibliotekspioner og Danmarks første kvindelige centralbibliotekar.

DB Topmøde 2025

Bibliotekspolitisk Topmøde 2025 lukkede virkeligheden ind - lød temaet for de to dage – 24.-25. april – i Herning på den tidligere højskole Kulturhotellet.

Fokus på bibliotekernes samfundsmæssige rolle

Formålet med biblioteket er demokrati, et demokratisk robust og modstandsdygtigt samfund og demokratisk kompetente borgere.

Læsernes Bogpris

Emma Holten blev en klar vinder af Læsernes Bogpris 2025 for bogen 'Underskud' – om værdien af omsorg, udgivet på Politikens Forlag

Ulve og giraffer

Topmødets indslag torsdag den 24. april og fredag den 25. april 2025 i Herning

Midtvejsmøde i Istanbul

IFLA’s sektion for Children & Young Adult afholdt deres årlige møde i Istanbul 4-9 april 2025, og det danske medlem af sektionen, Anne Green fra Svendborg, var med.

Det Digitale Folkebibliotek fylder fem år!

"Vi bestemmer selv. Det er hele kernen i foreningen og fortællingen om DDF; vi er fælles om al IT ud mod borgerne."