Bibliotekspris gik til Billund Kommune

Skrevet af

16. oktober, 2012

Ved prisoverrækkelsen fremhævede formanden for DB Syd, Knud Jager Andersen (F) fra Esbjerg bl.a. ‘konceptet med fuldt fusioneret borgerservice placeret i hovedbiblioteket i det nye Magion i Grindsted, uddannelsesprofilen og de to selvbetjente filialer i Vorbasse og Sdr. Omme’. “Med Billund Centret og nu med Magion har Billund Kommune nogle unikke mødesteder og centre, hvor borgerne kommer. For mig er det specielt at overrække prisen her i Grindsted, hvor jeg begyndte at gå på biblioteket for mange år siden, da biblioteket lå ved stationen.

Billund Kommunes biblioteksvæsen viser nye veje for andre ved at gennemtænke placering og indretning og ved i praksis at lade biblioteket være indgang til det offentlige i borgerbetjeningen samt ikke mindst være placeret helt centralt, når det gælder læring og kultur”, sagde formanden for biblioteksforeningen i region Syd.

Borgmester Ib Kristensen (V) takkede glad: “Det er en rigtig dejlig anerkendelse, og der er rigtig mange, som fortjener del i det store skulderklap, det er”, fastslog borgmesteren. Historien viser, at biblioteksvæsenet i Billund og Grindsted altid har været på forkant med udviklingen, men integrationen af borgerservice og udviklingen af det nye bibliotek i Magion har krævet stort mod og en kæmpeindsats af medarbejdere og ledelse i bibliotek og borgerservice. “Prisen er en anerkendelse af deres store arbejde. Ligesom det også er en pris til de borgere i Vorbasse og Sdr. Omme, der i sin tid overbeviste os politikere om, at vi skulle satse på dem som ankermænd for selvbetjeningsbibliotekerne”, supplerede Klara Lyskjær Noer (V), formand for Børne- og kulturudvalget i Billund Kommune. Og de to politikere blev sekunderet af Erik Holm, Billund Kommunes børne- og kulturdirektør, der fremhævede kommunens beslutning om at integrere borgerservice fuldt ud i bibliotekerne: “Politikerne har vist, at de anerkender bibliotekernes evne til at medinddrage og tiltrække borgerne og dermed være centrum for borgerbetjening”.

Bibliotekerne i Vorbasse og Sdr. Omme overgik i september 2011 til fuld selvbetjening. Billund Bibliotekerne er stadig ansvarlige for driften, men samarbejder i det daglige arbejde med knap 50 frivillige. De bistår f.eks. brugerne med vejledning i søgesystemet og selvbetjening, og varetager andre praktiske opgaver. En biblioteksfaglig medarbejder vejleder og koordinerer de frivillige. Brugerne lukker sig selv ind på bibliotekerne med deres lånerkort eller sundhedskort, hvorefter de med samme kort kan låne bøger, magasiner og dvd-film.

Med Ole Bisbjerg, leder for Bibliotek og Borgerservice, i spidsen tog biblioteket glad og stolt imod den fornemme pris.

 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget