Biblioteksverdenens reaktion på Charlie Hebdotragedien

Skrevet af

24. februar, 2015

Frankrig. Attentatet mod det venstreorienterede fran-ske satiremagasin Charlie Hebdo og drabet af 12 tegnere, journalister og andre medarbejdere den 5. januar og det efterfølgende mord på en færdselsbetjent og li-kvideringen af fire jødiske gidsler i et koshersupermarked tæt på Porte de Vincennes i Paris har over alt i den civiliserede verden affødt vrede og afsky. Og fra nogle sider krav om indførelse af nødret og særlove og flere beføjelser og penge til efterretningsvæsener.  Mens der fra andet hold advares mod i panik at suspendere de fundamentale frihedsrettigheder i kampen mod terrorisme.

Blandt reaktionerne er også flere fra biblioteksside. I en pressemeddelelse erklærer EBLIDA (Bureau of Library, Information and Documentation Associations) sig således enig med Andrus  Ansip, EU-kommissær for Digital Single Market, når denne i en twitter fastslår, at angreb på pressen er angreb på ytringsfriheden og kulturdebatten. I udtalelsen kondolerer og udtrykker EBLIDA sin solidaritet med ofrenes familier og kolleger og med det franske folk og tilslutter sig så væsentlige kærneværdier og elementer i et fungerende demokratisk samfund som presse- og ytringsfrihed.

Også hele holdet bag Libraries Without Borders (ikke at forveksle med Librarians Without Borders) er rystede over den barbariske og åbenbart nøje planlagte eksekution af medarbejdere på et blad, der som Charlie Hebdo har gjort frihed og retten til at tænke gennem latter og karikatur til sit særkende. Organisationen lover fortsat at støtte disse værdier over alt i verden.

Bestyrelsen for kunstbibliotekssektionen i den internationale biblioteksforening IFLA udtrykker ligeledes i en pressemeddelelse sin dybe sorg over det morderiske angreb på Charles Hebdo. Og under henvisning til artikel 19 i FN’s Verdenser-klæring om Menneskerettighederne tilkendegiver IFLA-sektionen sin støtte til karikaturtegnere, bladtegnere og andre kunstnere rundt omkring i verden, der i deres arbejde giver os et spejlbillede af menneskehedens svagheder og ufuldkommenhed.

Endelig kom der den 13. januar også fra IFLA’s hovedkvarter i Haag en skarp fordømmelse af det blodige intermezzo på Charlie Hebdos redaktion. I denne forbindelse nævner IFLA, at der på verdensplan alene i 2014 omkom 61 journalister, hvoraf de 27 myrdedes og hele 221 fængsledes. Sådanne anslag mod pressefriheden er noget, der også rammer og har konsekvenser for bibliotekerne og deres afgørende rolle i forhold til fri adgang til information  og ytringsfrihed, påpeger IFLA. Foreningen og dens Committee on Freedom of Access to Information and Freedom of Expression (FAIFE) vil da også fortsat engagere sig i debatten om det og i særdeleshed fokusere på spørgsmålet på IFLA’s verdenskongres i Johannesburg i midten af august i år.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget