Blixenprisen 2019

Skrevet af

HN

12 februar, 2019

Master Fat alias Morten Lindberg og forfatter Marie Holm står for værtskabet, når årets væld af litterære priser uddeles fredag den 24. maj. På festaftenen skal de sammen uddele ni priser samt et par legater på Folketeatret i København.

”Vi er vokset op med en enorm bogsult – Mortens krop består af 50% flødedesserter og 50% store romaner og Maries af samme dessertratio tilsat 50% smal litteratur, eller også er det omvendt – og derfor glæder vi os usigeligt meget til at beværte en af de smukkeste lejlighedsfester, der findes; nemlig den, hvor vi fejrer litteraturen. Og dermed skønheden, nærværet, sproget, drømmene, de store tanker og de små detaljer. Sammen med forfattere, forlag, boghandlere og bibliotekarer i én samlet og skøn forening vil vi hylde de vidunderlige bøger, Danmark er blevet beriget med i det forgangne år og tage en kæmpe bid af livet og det, der kaldes Blixen-prisen”, lyder det fra værtsparret.

Priserne går igen i år til forfattere, formidlere, boghandlere, redaktører inden for følgende kategorier: Årets Litterære talent, Årets skønlitterære udgivelse, Årets faglitterære udgivelse, Årets lydbog, Årets indsats for litteraturformidling, Årets boghandler, Årets redaktør, Årets børneudgivelse og som noget nyt Årets young adult-udgivelse. Den sidste står forlaget CarlsenPlus for. Forlagschef Christian Bach siger bl.a. “Young adult-litteraturen har længe været tæt forbundet med børnelitteraturen her i Danmark, og det er i virkeligheden forkert. Det er nogle helt andre ting, der er på spil her. Det er nogle andre læsere. Det er en helt anden måde at fortælle historier og at skabe karakterer på.”

Bag litteraturformidlingsprisen står bl.a. Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekarforbundet og Litteratursiden.dk. Om prisen siger Lise Vandborg, chefredaktør for Litteratursiden.dk: ”En Blixen for årets indsats for litteraturformidling tildeles en professionel litteraturformidler (eller en gruppe/organisation), som inspirerer folk til at læse mere. Prisen kan gives til for eksempel en bibliotekar, en underviser eller en kritiker.”

■ Billetsalget til årets største litteraturfest åbner 1. marts på blixenprisen.dk.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har snart sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...