Blixenprisen 2022

Et udvalg af årets Blixenpris-modtagere. Foto: Lasse Lagoni, blixenprisen.

Skrevet af

Hellen Niegaard

15 august, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Den danske litteraturpris omfatter ikke bare én, men hele femten priser og blev uddelt for sjette gang ved et stort litterært event 18. juni i Store VEGA i København.

Hovedprisen for 2022 gik til En linje i verden. Den ’fremragende og skelsættende bog, af Dorthe Nors, forfatter, og Henrik Saxgren, fotograf, er en fortælling om Vestkysten fra Skagen og helt til Vadehavets begyndelse i Holland. Og en bog om at møde naturen som menneske. I 15 essays og en billedfortælling i tre dele portrætteres landskabet og menneskets møde med naturen. Det handler både om at leve i naturen og om at høre til. ”Henrik Saxgrens fotoværker giver øjet noget at dvæle ved, mens Dorthe Nors ord synker ind. Hver især har Saxgren og Nors skabt to fabelagtige værker, men når de to værker smelter sammen i en bog, så er det ganske enkelt su-blimt”, lød det bl.a. i juryens motivation.

Årets ærespris fik Anne-Marie Mai. ”Noget så sjældent som en litteraturprofessor, der har tiltro til både bøgerne og brugerne. Til det, der gnistrer på siderne, og til den intensitet, inspiration og begejstring, det gælder om at åbne sig for, hvad enten man læser eller lytter. Det drejer sig om at blive hooked, men også om den erkendelse, som mødet med god litteratur kan afstedkomme. Når hun vidende og begejstret skriver og taler om litteratur, hun selv elsker, som det sker i hendes seneste bog Litteraturland – en GPS, holder hun døren åben til de anfægtelser, som bragte den til verden”, lød det bl.a. fra juryen.

Årets litteraturformidlerpris gik til Signe Langtved Pallisgaard, litteraturkonsulent og arrangementskoordinator, Gentofte Hovedbibliotek for Forfatterkvarteret. “Signe Langtved Pallisgaard har siden den første coronanedlukning været vært på Forfatterkvarteret, Gentofte bibliotekernes digitale forfattersamtaler, hvor læsere fra hele landet kunne se med via Facebook. Ud over at Signe selv fik idéen til konceptet og satte det i gang, har hun en unik evne til at møde både forfattere og læsere i øjenhøjde. Forfatterkvarteret blev et lys i coronatidens mørke for rigtig mange mennesker – takket være Signes nerve og nærvær”, lød det bl.a. fra juryen. 

De 12 andre priser

Årets roman: Farskibet af Glenn Buch

Bedste oversættelse til dansk: Årene af Annie Ernaux oversat af Lilian Munk Rösing & Birte Dahlgreen

Årets lyrik: Forgabt – en corona-digtsamling af Bjørn Rasmussen

Årets biografi: Et liv med LEGO af Jens Andersen

Årets talent: Emeli Bergman for På undersiden af dagen. Årets børnebog: Slimfjorden af Sarah Lang Andersen &

Kathrina Skarðsá (ill)

Årets ungdomsbog: Den kroniske kyssesyge af Glenn Ringtved

Årets illustrerede værk: Urhistorien af Peter Madsen

Årets krimi: Manden i tre dele af Thomas Bagger

Årets fagbog: Store Nordiske Krig af Dan H. Andersen

Årets boghandel: BRØG Litteraturbar i København ved Anna Johansen & Claes Benthien

Og Årets lydbogsindlæser: Randi Winther for sin indlæsning af Rosarium af Charlotte Weitze.

■ Bag Blixenprisen, en hyldest til litteraturen, står Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening i samarbejde med en lang række partnere bl.a. Litteratursiden.dk og Danmarks Biblioteksforening, se blixenprisen.dk.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...