Børnevalg på landets biblioteker

Skrevet af

Michael Hartz Larsen

13 juni, 2019

Frem til den 5. juni kunne børn gå til stemmeboksene og lære om demokrati ved at stemme på deres favorit til årets Børnevalg. Børnebibliotekerne har nemlig afholdt Børnevalg 2019 for at styrke børns forståelse og lyst til at deltage i demokratiet. 17.092 stemmesedler blev afgivet – en markant vækst i forhold til den seneste afstemning. Vildheks blev vinder.

Et bredt felt af de mest kendte og elskede figurer fra børnebøgerne stod som i 2017 på stemmesedlen. Årets stemmesluger med 4.491 stemmer blev Clara fra Vildheks, der gik til valg på sloganet “Ja til at passe på naturen”. Vildheks er skrevet af Lene Kaaberbøl og illustreret af Anders Walter.

Børnevalget – www.børnevalg.dk – blev skudt i gang samme dag, som folketingsvalget blev udskrevet. Børnene kendte på forhånd kandidaterne særdeles godt, for der er tale om figurer fra børnebøger.

– Flere af vores 2019 kandidater har solid institutions- og livserfaring, fortæller Camilla Duvald, som er børnebibliotekar ved Ballerup Bibliotekerne og koordinator for Børnevalget. Andre er superstærke på venskaber, familiehygge og børneliv. Det har været særdeles spændende at følge børnevalget i år.

– Børnevalg 2019 er på bedste måde med til at give de mindste en forståelse for, hvad et valg og dermed hvad demokrati er for noget. Det er nemlig ikke givet, at alle bare lærer dette uden videre, og derfor er det vigtigt, at vi har institutioner som biblioteket, der kan være med til at uddanne og danne både de nuværende og de kommende generationer”, mener Steen Bording Andersen (A), formand for Danmarks Biblioteksforening om Børnevalget 2019.

Voksende valgdeltagelse
Ved Børnevalget i 2017 vandt Villads fra Valby en overbevisende sejr med hele 4.260 personlige stemmer på valgmottoet om “Ja til slik”. Over 15.000 danske børn deltog. Som dengang har der også i år på børnebibliotekerne været hængt plakater op og spidsede blyanter klar i børnevalgboksene. I år voksede deltagerantallet til 17.092!

Omkring 86 kommuners børnebiblioteker har haft valgsteder til Børnevalg 2019, så der var rig mulighed for daginstitutioner, skoler og forældre til at tage børnene med til børnevalg.

– Jeg tror, det er utrolig vigtigt, at vi tidligt præsenterer børnene for demokratiets grundelementer, som et valg på fineste vis jo gør. For at give dem forståelsen for og lysten til også at deltage aktivt, når de bliver 18 år. Og her er et valg blandt kendte figurer fra børnenes litterære verden et super middel for at nå ud til de små”, siger Jane Jegind (V), politisk næstformand i Danmarks Biblioteksforening i forbindelse med Børnevalget.

■ Danmarks Biblioteksforening står sammen med landets børnebiblioteker bag Børnevalget 2019, som er et skridt på vejen til børns demokratiske dannelse. Selve landsresultatet blev meldt ud to dage efter Folketingsvalget den 5. juni. Samme dag var børnevalget på TV2 News og blev filmet til et japansk demokratiprojekt.

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...