Bogbustræf 2020 i Flensborg

Skrevet af

12. februar, 2020

Mobil service sikrer borgerne i mange af landets land- og lokalområder adgang til bøger og gode bibliotekstilbud.

2020 er 100-året for Genforeningen i 1920 og det bliver markeret over hele landet, men især i grænselandet Sønderjylland og syd for grænsen i Sydslesvig er der store events på plakaterne. Lørdag den 12. september 2020 og dagen efter danner den smukke havneby ved Flensborg Fjord f.eks. ramme om et stort bogbustræf med bogbusser fra nær og fjern. Det sker centralt på Havnespidsen lige i hjertet af byen. Sæt kryds i kalenderen nu.

Hvor Aalborg sidst var vært for det store Nationale bogbustræf i 2018, står Flensborg denne gang med værtsopgaven. Bogbustræffet arrangeres i et samarbejde mellem Filibussen/Bibliotekarforbundet, Fahrbüchereien in Schleswig-Holstein, Verband Deutscher Büchereien Nordschleswig og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig – sidstnævnte som tovholder. Følg med via f.eks. www.facebook.com/bogbussen.

Ny generation af bogbusser på vej
Ved Flensborgs forrige bogbustræf i 2008 kunne Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig præsentere to nye specialbyggede bogbusser. Efter flere hundredetusinde kilometer med “Jytte” og “Dagmar” på de sydslesvigske landeveje har tiden nærmet sig for en udskiftning.

Gennem de seneste år har en gruppe medarbejdere arbejdet intenst med at udvikle en ny type bogbus, som nu er under konstruktion i samarbejde med det tyske firma Makoben.

Vi løfter sløret for den næste generation af de sydslesvigske bogbusser på træffet.

Fagligt og festligt
Udover at kunne sparke dæk blandt de mange bogbusser, byder dagen på en række faglige og hyggelige programpunkter med bl.a. præsentation af den nye turismeportal oplev-sydslesvig.dk og et underholdende og spændende oplæg om Genforeningen af René Rasmussen, museumsinspektør på Sønderborg Slot. Dagen slutter med en festlig aften med middag, musik og underholdning i Flensborg Bibliotek.
 

RITA JAKOBSEN, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig.

Indslag fra Danmarks Biblioteker, nr. 1, 2020.
 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget