Bogforum 2015 slog sidste års rekord

Skrevet af

30. november, 2015

Standens 2015-tema Biblioteket i en digital tid tiltrak fra Faglig Fredag den 6. til søndag den 8. november både fagfolk, bibliotekspolitikere og publikum mere bredt i stor stil. Helt efter planen. For her kunne man personligt opleve en række aktuelle kulturpolitiske og litterære diskussioner, forskellige forfattermøder og hver dag træffe en digter. Her slog bibliotekerne et slag for klassikerne med en noget anderledes klassikerquiz under Adrian Hughes kyndige og faste styring hver dag klokken 13 og bidrog, som sidste år, til at gøre den store biblioteksstand på årets Bogforum til noget helt særligt.

Biblioteket og bogmessen
Hvad laver bibliotekerne på landets bogmesse, spurgte en gæst ikke i år, men i 2014. – Her handler det jo om bogbranchen og sæsonens mange nye bøger, lød det fra spørgeren. Det er netop derfor, at bibliotekerne til stede. For at vise, at bøger og biblioteker er to sider af samme sag.

Det gjorde man så på standen ved at sætte fokus på, at biblioteket også er ‘det uventede forfattermøde, samfundsdebatter og digitale bøger og tilbud’. Det blev afspejlet i standens aktuelle Faglig Fredag-debatter og i de øvrige indslag på scenen. Og understreget af eReolen.dk, der tilbød alle interesserede introduktion til servicen og hjælp til at komme på web og app. Og pointeret med messens største interaktive e-bog, Kæmpebogen, fra Roskilde Universitet.

Et sikkert hit blandt hundredvis af messegæster var i år ligesom sidst biblioteksstandens egen skulderpose til at bære bøger hjem i. Denne gang i en mere dristig model end den sorte 2014-model: Nu nærmest selvlysende neongrøn som de store standsøjler. Atter i år uddeltes et par tusinde. Poserne var så populære, at de måtte rationeres allerede fra lørdag middag.

Blandt Bogforums andre biblioteksstande var to deciderede samarbejdspartnere: Litteratursiden.dk og DBC’s Forfatter-web.dk. For flere af standens store forfattermøder blev afhold i fællesskab med disse to. Bl.a. interviewet med Kim Leine lørdag eftermiddag og Ida Jessen-mødet samme dag. Herudover var Bogbidder.dk og Palles Gavebod.dk på messen, ligesom Det Kgl. Bibliotek var der på en fælles stand med Museum Tusculanums Forlag.

Rekord og refleksion
Ikke alene var der i år generelt set tale om en flot, men også en velbesøgt bogmesse. Med masser af spændende nyudgivelser og forfattertræf. Det var derfor en meget glad ny leder af Bogforum, Andreas Nordkild Poulsen, som sammen med sit team ved lukningen søndag kl.18 kunne oplyse, at besøgstallet på lige knap 30.000, nemlig 29.822 besøgende, akkurat slog rekorden fra sidste år.

Nu er ballet forbi. Nu følger en refleksion over succes og forberedelser med en evalueringsrunde blandt de involverede biblioteker og med Bogforums ledelse. Den store stand på 90m2 er nemlig etableret i et gensidigt partnerskab mellem Bogforum og DB. Herefter skal Danmarks Biblioteksforenings forretningsudvalg tage stilling til evt. fortsættelse i 2016. Måske ses vi igen på Bogforum. Denne gang i dagene 11. til den 13. november næste år.

Gæt-selv-en-klassiker 2015
Af de flere hundreder bogmessegæster, der overværede standens nu legendariske Klassikerquiz med Adrian Hughes hver dag klokken 13, valgte 178 i år at deltage i Gæt-selv en-klassiker for børn og voksne. Alle indkomne svar var rigtige; det drejede sig naturligvis om Pippi Langstrømpe, og forfatteren er Astrid Lindgren. De tre heldige vindere af et boggavekort på 500 kroner er: Niels Michael Petersen, Lissi Kristiansen og Maria Teglkamp.

Kæmpestor interaktiv ABC
Professor i performance design ved RUC, Bjørn Laursen, står bag idéen om kæmpebogen – en omtrent mandshøj interaktiv art e-bog, hvor man som i et wii-sports-spil bladrer frem og tilbage med arme eller ben. Installationen er født med en kæmpe skitsebog om italiensk kunst, hvor man også kan høre relaterede lyde som kirkeklokker o.l. På Bogforum gjorde dog især forfatteren Knud Romers billedbog fra 2014 ABC, smukt illustreret af John Kørner, lykke blandt små som store besøgende. Bogen var venligst udlånt til formålet af forfatteren og forlaget. Den oprindelige skitsebog er udviklet til f.eks. museers formidling – i et praktisk samarbejde med Steffen Engler Thorlund, også tilknyttet Vikingemuseet.

Se hele sceneprogrammet på https://www.db.dk/Bogforum2015-program.

HOLDET BAG standen ‘Danmarks Biblioteker’:

Standens store scene- og udstillerteam
Camilla Duvald, Helle Brødsgaard, Michala Pernille Forsberg, Stine Bang Iversen, Frank Sejer Christensen, Per Gether Lauritzen, Lisbet Vestergård, Ulla Pagh Andersen, Annette Barlebo Andersen, Jens Winther Bang Petersen, Michael Linde, Jeanette V. W. Andersen, Christine Banke, Anja Rasmussen, Karen Margrethe Revsbæk, Ellen Marie Legarth Vig, Rikke Klæsøe, Hanne Meden, Trine Marie Ulleriks, Hans Henrik Francke.

Bibliotekerne
Danmarks Biblioteksforening i et samarbejde med bibliotekerne i 18 kommuner: Albertslund, Ballerup, Frederiksberg, Frederikssund, Gladsaxe, Gribskov, Helsingør, Herlev, Hillerød, Holbæk, København, Næstved, Odense, Roskilde, Slagelse, Solrød, Vejle og Tårnby.

Sponsorerne
Standen er støttet af Danmarks Biblioteksforening og af DBC, Systematic, Lammhults Biblioteksdesign/BCI, BF og HK.

De stod for eReolen og for Kæmpebogen
Karin Lund, Britt Skjoldborg, Hanne Ougaard, Marie Engberg Eriksson, Emma Alnor og Daniel Ackey. Samt Steffen Engler Thorlund og Maria Do Carmo Lohse.

 

Biblioteket – lokalsamfundets fælles sted

I mange kommuner har man i flere år åbnet biblioteket, også når det var ‘lukket’ – altså med udvidet åbningstid uden bemanding. Det giver ind imellem uro og skaber ...

Overblik og aktuelle AI-problematikker

Sådan styres din adgang til viden på nettet af kunstig intelligens. Kunstig intelligens / AI (artificial intelligence) er for alvor kommet på dagsordenen de sidste år – ikke ...

Stevns åbner nyt børnemekka

Børnekulturhuset i Stevns Kommune skal gå hånd i hånd med den undervisning, børnene møder i skolen, men tilbyde adgang til læsning og litteraturens verden på en anderledes ...

Set fra MIN stol: Vi skal vække børnenes lyst til at læse

Med nyt Børnekulturhus for leg og læring vil Stevns Kommune genoplive læselysten og samtidig give børn med læsevanskeligheder nye oplevelser. Folkebibliotekerne står ved en ...

AI – Biblioteket har en kæmperolle

“AI – Biblioteket har en kæmperolle. Ikke mindst i forhold til unge og studerende i landets fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker.” Man taler ofte om, at ...

AI – dansk sprogmodel undervejs

Når der tales kunstig intelligens tales også ofte om behovet for ‘en dansk sprogmodel’. Hvorfor det? SF har bl.a. fremsat forslag til folketingsbeslutning. Man ...

Norge: Sammen om læsning – Leselyststrategien 2024-2030

Vi skal bygge en stærkere kultur for læsning. Samarbejde mellem skoler og biblioteker skal styrke læselysten i Norge. Den norske regering har, som man kunne læse i Danmarks ...

Bibliotek på ungdomsøen

Sommeren før corona blev Middelgrundsfortet ved Københavns Havn forvandlet til de unges ø, da Ungdomsøen åbnede i august 2019. Øen er for unge og udvikles af unge. Nu har ...