Bogforum 2015 slog sidste års rekord

Skrevet af

Hellen Niegaard

30 november, 2015

Standens 2015-tema Biblioteket i en digital tid tiltrak fra Faglig Fredag den 6. til søndag den 8. november både fagfolk, bibliotekspolitikere og publikum mere bredt i stor stil. Helt efter planen. For her kunne man personligt opleve en række aktuelle kulturpolitiske og litterære diskussioner, forskellige forfattermøder og hver dag træffe en digter. Her slog bibliotekerne et slag for klassikerne med en noget anderledes klassikerquiz under Adrian Hughes kyndige og faste styring hver dag klokken 13 og bidrog, som sidste år, til at gøre den store biblioteksstand på årets Bogforum til noget helt særligt.

Biblioteket og bogmessen
Hvad laver bibliotekerne på landets bogmesse, spurgte en gæst ikke i år, men i 2014. – Her handler det jo om bogbranchen og sæsonens mange nye bøger, lød det fra spørgeren. Det er netop derfor, at bibliotekerne til stede. For at vise, at bøger og biblioteker er to sider af samme sag.

Det gjorde man så på standen ved at sætte fokus på, at biblioteket også er ‘det uventede forfattermøde, samfundsdebatter og digitale bøger og tilbud’. Det blev afspejlet i standens aktuelle Faglig Fredag-debatter og i de øvrige indslag på scenen. Og understreget af eReolen.dk, der tilbød alle interesserede introduktion til servicen og hjælp til at komme på web og app. Og pointeret med messens største interaktive e-bog, Kæmpebogen, fra Roskilde Universitet.

Et sikkert hit blandt hundredvis af messegæster var i år ligesom sidst biblioteksstandens egen skulderpose til at bære bøger hjem i. Denne gang i en mere dristig model end den sorte 2014-model: Nu nærmest selvlysende neongrøn som de store standsøjler. Atter i år uddeltes et par tusinde. Poserne var så populære, at de måtte rationeres allerede fra lørdag middag.

Blandt Bogforums andre biblioteksstande var to deciderede samarbejdspartnere: Litteratursiden.dk og DBC’s Forfatter-web.dk. For flere af standens store forfattermøder blev afhold i fællesskab med disse to. Bl.a. interviewet med Kim Leine lørdag eftermiddag og Ida Jessen-mødet samme dag. Herudover var Bogbidder.dk og Palles Gavebod.dk på messen, ligesom Det Kgl. Bibliotek var der på en fælles stand med Museum Tusculanums Forlag.

Rekord og refleksion
Ikke alene var der i år generelt set tale om en flot, men også en velbesøgt bogmesse. Med masser af spændende nyudgivelser og forfattertræf. Det var derfor en meget glad ny leder af Bogforum, Andreas Nordkild Poulsen, som sammen med sit team ved lukningen søndag kl.18 kunne oplyse, at besøgstallet på lige knap 30.000, nemlig 29.822 besøgende, akkurat slog rekorden fra sidste år.

Nu er ballet forbi. Nu følger en refleksion over succes og forberedelser med en evalueringsrunde blandt de involverede biblioteker og med Bogforums ledelse. Den store stand på 90m2 er nemlig etableret i et gensidigt partnerskab mellem Bogforum og DB. Herefter skal Danmarks Biblioteksforenings forretningsudvalg tage stilling til evt. fortsættelse i 2016. Måske ses vi igen på Bogforum. Denne gang i dagene 11. til den 13. november næste år.

Gæt-selv-en-klassiker 2015
Af de flere hundreder bogmessegæster, der overværede standens nu legendariske Klassikerquiz med Adrian Hughes hver dag klokken 13, valgte 178 i år at deltage i Gæt-selv en-klassiker for børn og voksne. Alle indkomne svar var rigtige; det drejede sig naturligvis om Pippi Langstrømpe, og forfatteren er Astrid Lindgren. De tre heldige vindere af et boggavekort på 500 kroner er: Niels Michael Petersen, Lissi Kristiansen og Maria Teglkamp.

Kæmpestor interaktiv ABC
Professor i performance design ved RUC, Bjørn Laursen, står bag idéen om kæmpebogen – en omtrent mandshøj interaktiv art e-bog, hvor man som i et wii-sports-spil bladrer frem og tilbage med arme eller ben. Installationen er født med en kæmpe skitsebog om italiensk kunst, hvor man også kan høre relaterede lyde som kirkeklokker o.l. På Bogforum gjorde dog især forfatteren Knud Romers billedbog fra 2014 ABC, smukt illustreret af John Kørner, lykke blandt små som store besøgende. Bogen var venligst udlånt til formålet af forfatteren og forlaget. Den oprindelige skitsebog er udviklet til f.eks. museers formidling – i et praktisk samarbejde med Steffen Engler Thorlund, også tilknyttet Vikingemuseet.

Se hele sceneprogrammet på https://www.db.dk/Bogforum2015-program.

HOLDET BAG standen ‘Danmarks Biblioteker’:

Standens store scene- og udstillerteam
Camilla Duvald, Helle Brødsgaard, Michala Pernille Forsberg, Stine Bang Iversen, Frank Sejer Christensen, Per Gether Lauritzen, Lisbet Vestergård, Ulla Pagh Andersen, Annette Barlebo Andersen, Jens Winther Bang Petersen, Michael Linde, Jeanette V. W. Andersen, Christine Banke, Anja Rasmussen, Karen Margrethe Revsbæk, Ellen Marie Legarth Vig, Rikke Klæsøe, Hanne Meden, Trine Marie Ulleriks, Hans Henrik Francke.

Bibliotekerne
Danmarks Biblioteksforening i et samarbejde med bibliotekerne i 18 kommuner: Albertslund, Ballerup, Frederiksberg, Frederikssund, Gladsaxe, Gribskov, Helsingør, Herlev, Hillerød, Holbæk, København, Næstved, Odense, Roskilde, Slagelse, Solrød, Vejle og Tårnby.

Sponsorerne
Standen er støttet af Danmarks Biblioteksforening og af DBC, Systematic, Lammhults Biblioteksdesign/BCI, BF og HK.

De stod for eReolen og for Kæmpebogen
Karin Lund, Britt Skjoldborg, Hanne Ougaard, Marie Engberg Eriksson, Emma Alnor og Daniel Ackey. Samt Steffen Engler Thorlund og Maria Do Carmo Lohse.

 

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...