Bogforum 2016 slog igen rekord

Skrevet af

Michel Steen-Hansen

15 december, 2016

I bibliotekerne har vi tradition for at samarbejde og gøre fælles front, alt sammen for at skabe gode oplevelser for borgerne. Således også på årets Bogforum, hvor Danmarks Biblioteksforening og 19 af landets biblioteker – støttet af sponsorer m.fl. – skabte liv på den store stand, vi kalder DANMARKS BIBLIOTEKER med tilbud til fagfolk og læsere. Igen i år viste de tusindvis af messebesøgende stor interesse for standens debat- og litteraturprogram samt de særlige tilbud som eReolen.dk og Poesimaskinen.

Faglig Fredag stod i bibliotekspolitikkens navn med debatter om bl.a. Bibliotekets ny fortælling, Dannelse og folkeoplysning og Skåltaler for biblioteker & forfattere. Debattørerne var her kulturministeren, to kulturordførere og flere kommunalpolitikere og udvalgsformænd, formændene for Forfatterforeningen, Bibliotekschefforeningen og Danmarks Biblioteksforening samt andre fagfolk og -chefer.

Lørdag og søndag karakteriseredes i sagens natur af forfattermøder og -interviews flere gange i samarbejde med Litteratursiden.dk. Af debatter om forfattere i den offentlige debat, de sociale mediers formidlingsmuligheder, om biblioteket som sted for dannelse, om fælleslæsning, om lektøranmeldelser og forskellige litteraturindslag, herunder et par fine musikoplevelser.

Hver dag kl. 13 flokkedes publikum til Klassikerquiz med Adrian Hughes og hans særlige quizhold bestående af forfattere og anmeldere. Alle dage blev afsluttet af møde og oplæsning med Dagens Digter.

Og hver dag kunne publikum under Klassikerquizzen gætte med og havde mulighed for at deltage i en lodtrækning om et boggavekort på 500 kroner. Svaret var: Emil fra Lønneberg af Astrid Lindgren. De tre heldige vindere er: Malthe Rugberg, Ole Østerby og Bodil Klauman. De har fået besked direkte via SMS.

Faglig fredag stod i politikkens tegn. Her udfordredes kulturminister Bertel Haarder (V) i en debat med DB formand Steen B. Andersen (A) og forfatter Merete Pryds Helle om bibliotekernes muligheder for at udlåne e-bøger på samme vilkår, som vi kender fra de fysiske bøger. En debat som satte sig spor, da ministeren ugen efter var i samråd om netop dette spørgsmål. Vigtigt, for det er jo både bibliotekernes og DB som inte-resseorganisations opgave at sætte dagsordenen. Vi havde også en del kommunalpolitikere på standens scene, hvilket gav os alle et fantastisk indblik i de mange forventninger, som kommunernes folkevalgte har til bibliotekerne.

Dagene bød også på faglige debatter om, hvordan bibliotekerne køber ind og vælger, hvad de skal købe, hvordan man skaber moderne litteraturformidling på mange forskellige platforme, samt hvilken rolle den gode litteraturformidler spiller i mødet mellem bog og læser.

Vores tre dage i Bella sluttede hver dag med Vild med digte – Mød dagens digter. Spændende indslag som sammen med de legendariske klassikerquizer er standens to signaturindslag. Fredag læste digteren Maria Gerhardt op af sit værk Amagermesteren  og interviewedes af Michelé Askja Hvarregaard. Lyrikeren Rasmus Nikolajsen læste lørdag op af sin roste Tilbage til unaturen under et superinterview af Thorbjørn Zeuthen Tirsted. Lige så hårrejsende poetisk, som vi lagde ud fredag, sluttede vi sceneaktiviterne af søndag, hvor Signe Gjessing læste op fra Blaffende rum nænnende alt og gav et indblik i sit indre liv og viste, hvorfor hun er en klar lysende stjerne på den poetiske himmelhvælving, fint guidet af interviewer Johan Rosdahl og med besøg af Poesiklubben Ordlyd fra Tårnby Bibliotekerne.

På gensyn til næste års bogmesse, som finder sted den 10.- 12. november 2017.
 

Bag den store stand C3-003A står
Bibliotekerne i Albertslund, Ballerup, Frederiksberg, Frederikssund, Glad-saxe, Gribskov, Helsingør, Herlev, Hillerød, Holbæk, København, Lyngby-Taarbæk, Næstved, Odense, Roskilde, Slagelse, Tårnby, Vejle og Aalborg i samarbejde med DB.
Med støtte fra BF, HK, BCI/Lammhults Biblioteksdesign, Systematic og DBC.

 

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...