Cliff Hansen er en af de helt centrale spillere i den standende biblioteks- og mediedebat om eReolen.dk og om e-bøger til folkebibliotekernes brugere, hvor bibliotekerne og de store forlag lige nu har valgt hver sin vej fremad. Til daglig er Cliff Hansen nemlig direktør for forretningsudvikling hos forlaget Lindhardt & Ringhof og derudover forhandler for Forlæggerforeningen i forhold til eReolen og den nye e-service, som de store forlag, Gyldendal og Lindhardt & Ringhof, aktuelt arbejder på at etablere, mens eReolen fortsætter uden de to og deres mange bogudgivelser.
Her skal det dog overhovedet ikke handle om eReolen, den nye e-service eller Cliff Hansens bud på mulige fremtidige fælles forretningsmodeller men om ‘Cliff og biblioteket’. Danmarks Biblioteker har bedt Cliff Hansen om at deltage i bladets løbende enquete.
Hvornår kom du første gang på biblioteket?
Mine første oplevelser med biblioteket stammer fra jeg var barn – måske 5-6 år gammel. Mine forældre tog os søskende med på biblioteket en fast aften hver uge. Senere, da jeg blev lidt større, brugte jeg flittigt Bogbussen, som holdt ret tæt ved vores hjem. Skolebiblioteket blev også en vigtig kilde til bøgerne, selvom udvalget der var noget begrænset – og en bestemt genre/ forfatterskab hurtigt var gennemlæst.
Har du et forslag til et godt biblioteksmotto?
Brug biblioteket – det hjælper dig videre til viden, indsigt og magiske oplevelser.
Er du gået i gang med e-bøger? Og hvis ja – låner du/har du lånt bøger fra eReolen.dk?
Ja, jeg er flittig og begejstret læser af e-bøger, mest på iPad’en. Og ja, jeg har også lånt bøger på eReolen – jo mest for at prøve, hvordan låne-flowet og brugergrænsefladerne virker.
Hvad betyder biblioteket for dig?
Biblioteket er i mine øjne en af vores vigtigste kulturinstitutioner, som sikrer adgang til litteratur og ikke mindst formidling af den. Den adgang til viden, vi dermed alle er sikrede, er helt unik og vigtig at bevare. På den nære bane har jeg jo selv oplevet, hvordan det lokale bibliotek har været med til at gøre mine egne børn til interesserede læsere – og er en ressource for dem i forbindelse med skolearbejde etc.
Hvad læser du lige nu? Og har du et par gode tips til julegaver og juleferielæsning?
Lige nu læser jeg Solstorm. En skræmmende roman om civilisationens sammenbrud, når naturkatastrofen rammer. Og så er den (vel)skrevet af én, der ved hvad han taler om; katastrofeforskeren Rasmus Dahlberg. Og skal jeg komme med et par julegavetips må det blive Sort sne falder – en super spændende thriller af Katz Krefeld; – den er et must read, hvis man er til spænding eller krimi. Ellers Antony Beevor’s Anden Verdenskrig – en samlet fortælling om krigen, som på en gang samler alle trådene, og får dig til at forstå det uhyrlige omfang af ondskab og menneskelige lidelser, der udspandt sig i krigsårene.
Når Cliff Hansen ikke er optaget af e-bøgerne og forlagenes udvikling men holder fri, kan man møde ham med løbeskoene på. Han er inkarneret løber og dertil – og det forklarer måske hans rolige og skarpe forhandlingsfacon – dyrker han pistolskydning. Begge dele så tit som muligt sammen med sønnerne. Og ellers, bekender han til Danmarks Biblioteker, handler det faktisk også om bøger i fritiden. Masser af læsning – gerne af faglitteratur i spændingsfeltet mellem teknologi og samfundsdebat.
► Cliff Hansen er cand.mag i historie og informatik fra 1995 og har desuden en HD i afsætningsøkonomi fra 2006. Han har stort set altid arbejdet med bøger og bogudgivelser. Før han i 2011 kom til Lindhardt og Ringhof som direktør for forretningsudvikling, var han fra 2007 forlagschef ved Gyldendal Digital og varetog endnu tidligere diverse andre jobs ved Danmarks Nationalleksikon (Den Store Danske Encyklopædi) og Gyldendal.