Bruger vi biblioteket i al slags vejr?

Skrevet af

11. april, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Vejrets betydning for brug af biblioteket: Ny undersøgelse af sammenhængen mellem biblioteksbesøg, udlån og vejret udført af Det Digitale Folkebibliotek med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen, er kommet frem til et overraskende resultat.

Alle, der har udlånsvagter, ved det: På varme sommerdage, hvor solen skinner, bliver borgerne væk. Når det står ned i stænger søger børnefamilierne indenfor i biblioteksrummet. Sådan er det bare. Eller er det?

Det Digitale Folkebibliotek (DDF) har stået for en undersøgelse af sammenhængen mellem biblioteksbesøg, udlån og vejret. Projektet har været understøttet af Slots- og Kulturstyrelsen med nogle biblioteker og IT-firmaet BIWISE som samarbejdspartnere med Ann Sofie Richardy, driftsansvarlig på folkebibliotekernes fælles statistikløsning FAKTOR, som projektleder.

Udgangspunktet var, at hvis der kunne påvises en sammenhæng mellem udlånstal, biblioteksbesøg og vejret, så ville det give nogle helt nye værktøjer til at planlægge vagter og tiltag ud fra vejrudsigten.
– Det er noget, der altid er blevet talt om. At vejret har en afgørende betydning for, hvor mange der besøger biblioteket, er en udbredt mavefornemmelse, og derfor har en egentlig undersøgelse af sammenhængen længe været efterspurgt, siger Ann Sofie Richardy.

Fire biblioteker blev udvalgt ud fra bl.a. beliggenhed i forhold til DMI’s vejrstationer. Silkeborg og Aarhus, fordi de havde nogle detaljerede og valide besøgstal. København ud fra mængden af udlån, både fysisk og digitalt. Næstved fordi byen passer mere gennemsnitligt på de danske byer end hovedstaden, og fordi borgerne i mindre byer benytter sig mere af biler til transport end københavnerne, der oftere cykler til biblioteket.

Alle data blev trukket fra årene 2018 og 2019 før covid-19. Der blev opstillet rammer for, hvad der kunne betegnes som godt eller dårligt vejr, hvor man både kiggede på nedbør, vindstyrke og solskin, så det ikke kun var temperaturerne, der var afgørende. Der blev kigget på digitale og fysiske udlånstal, besøgstal og afleveringer og det blev dobbelttjekket, at man ikke ramte den samme type vejr på de samme ugedage

Resultatet af den meget grundige analyse kom bag på alle. Der er nemlig slet ikke nogen sammenhæng mellem udlån, biblioteksbesøg og vejret. Besøgstallene bliver styret af ugedagene uanset om solen skinner, det sner eller blæser. Så derfor: At vejret ikke har nogen indflydelse på brug af biblioteket. Det er så nu videnskabeligt påvist – og en myte aflivet.

 

 

 

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget