Danmarks Biblioteksforening opfordrer bibliotekerne til sikkerhedstjek

Skrevet af

1. december, 2020

DB udsender løbende information om aktuelle og nødvendige corona-forantaltninger til landets biblioteker og anden form for sikkerheds- hensyn. I december handlede det også om PC-sikkerhed.

Der har i tidens løb været eksempler på, at borgere har fået misbrugt deres personlige oplysninger fra en borger- PC med offentlig adgang som f.eks. på biblioteker eller internetcaféer. I bibliotekerne har vi altid fokus borgernes sikkerhed, og derfor opfordrer vi i Danmarks Biblioteksforening landets biblioteker og kommuner til nu og i øvrigt løbende at give sikkerheden på de borgerrettede PC’er et eftersyn og tage de fornødne foranstaltninger.

På bibliotekerne arbejdes der allerede meget for at gøre brugerne opmærksomme på at sikre sig mod folk med kriminelle hensigter, og være opmærksomme på deres egen adfærd med ikke at give adgangskoder til andre og huske at logge af maskinerne, når de forlader dem. Som f.eks. i Aalborg og Aarhus.

Der opleves dog generelt et stadigt pres fra kreative kriminelle besøgende på offentligt tilgængelige PC’er, der har til formål at kompromittere teknisk udstyr eller anvende borgernes personlige oplysninger til kriminelle formål. Og altså også på bibliotekerne.

Det er ikke noget nyt, sådan har det været i mange år. Derfor er der er konstant opmærksomhed på denne trussel, og i kommunerne gør man sit yderste for at sikre, at borgerne trygt kan benytte PC’er på bibliotekerne. Men der er forskel på hvordan de forskellige kommuner gør dette.

En del biblioteker har installeret udstyr, der skal forhindre folk med kriminelle hensigter i at misbruge bibliotekernes udstyr. Løsninger som hele tiden opdateres i forhold til, at der kommer ny teknologi.

Et eksempel, hvor man målrettet har arbejdet med problemstillingen, er Aarhus Kommune. For at beskytte borgerne mod især keyloggers har Aarhus Kommune fået udviklet en open source-løsning, der kombineret med en simpel hardwareløsning har elimineret truslen. Denne kan bruges i langt de fleste kommuner.

Baggrunden er, at bibliotekernes computere konstant udsættes for personer med lyssky hensigter, som dermed kan få fingrene i borgernes indtastede data og bruger dem til at bryde ind på folks bankkonto. Se mere om Aarhus løsningen her 

■ Det er vigtigt at understrege, at borgerne konstant bør gøres opmærksom på problemstillingen. For uagtet den høje tekniske sikkerhed på maskinerne er det umuligt at undgå kriminelles handlinger på kommunens maskiner, med personlige oplysninger, logins m.v., som de har skaffet sig andre steder fra.

Udsendt af DB til alle landets bibliotekschefer den 1. december 2020.

MICHEL STEEN-HANSEN
Direktør, Danmarks BIblioteksforening

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget