Danskernes Digitale Bibliotek går i dialog

Skrevet af

26. marts, 2014

Den 1. september skal folkebibliotekerne beslutte, om de ønsker at tilslutte sig Danskernes Digitale Bibliotek (DDB). I slutningen af maj arrangerede DDB-koordinationsgruppen og DDB-sekretariatet tre dialogmøder for landets bibliotekschefer. Med præsentation af indholdet i og priserne på de basis- og tilvalgspakker, som DDB vil tilbyde folkebibliotekerne.  

På dialogmøderne drøftedes også konkret organiseringen af DDB’s faggrupper. Udfordringen er mangesidig – hvordan kan der opbygges en organisation i DDB, der repræsenterer alle, inddrager bibliotekernes bedste kompetencer, sikrer de fulde mandater og har den nødvendige legitimitet. Uden at organisationen bliver for voluminøs og uoverskuelig.

Dialogmøderne har givet anledning til mange gode drøftelser, og budskabet er, at der er brug for en effektiv og enkel organisering med klare kommissorier for de enkelte gruppers opgaver, samt en proces for udvælgelse til arbejdsgrupper, som sikrer legitimitet og deltagelse af sektorens bedst kvalificerende profiler.

Tilbudsproces juni-juli 2013
Efter dialogmøderne indarbejder DDB-koordinationsgruppen og DDB-sekretariatet input fra dialogmøderne og det endelige tilbud – en tilslutningsaftale – udsendes i begyndelsen af juli. Derudover vil DDB-sekretariatet sikre, at der i løbet af juni kommer et tilbud til alle folkebiblioteker om hjælp til udregning af priser m.m.  

Danbib og bibliotek.dk
DDB-sekretariatet orienterede på møderne også om, at DDB arbejder på et fælles aftalegrundlag for Danbib og bibliotek.dk, og at DDB i den sammenhæng har fokus på at skabe endnu større gennemsigtighed i de ydelser, bibliotekerne aftager og de priser, de betaler for dem.

Information om indhold og priser offentliggøres på danskernesdigitalebibliotek.dk

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget