DB Topmøde 2018: Velkommen til Herning

Skrevet af

9. april, 2018

Besøg kommunens enestående hovedbibliotek i rå New Yorker stil. I Hernings gågade, Østergade nr. 8, et stenkast fra torvet og rådhuset, åbnede man i et nedslidt supermarked august 2014 en ny variant af fremtidens bibliotek. Ny i indretning og værtskoncept – og med en meget stor publikumsattraktion. Så stor, at biblioteket efterfølgende har trukket masser af nyt liv med sig i en del af gågaden, der ellers var ramt af butiksdød. Benyt lejligheden og se selv nærmere på stedet onsdag aften, sidst på torsdag eftermiddag eller fredag efter topmødet. Alle er velkomne!

Uldjydernes hovedstad eller vestjysk metropol lød mantraet, da Herning efter kommunalreformen gik i gang med Plan09. Ambitionen var en ny Herning Kommune som ‘et jysk kraftcenter af dimensioner’ med ‘højt til loftet, både for borgere og virksomheder, og kommunen skal være et rart sted at bo. Der skal være noget at komme efter’. 

Den ny Herning Kommune blev til ved sammenlægning af en stor og flere småkommuner: Herning, Trehøje, Aaskov og Aulum-Haderup og fik et samlet befolkningstal på 83.200. Herning var fra starten kommunens naturlige kraftcenter, men man gik alligevel efter at starte på en frisk og lagde ud med at se på tingene på en anden måde. Det har man gjort på stort set alle områder inkl. bibliotekerne.

I dag har kommunen 88.386 indbyggere (2017) og er dermed blandt de største kommuner i Danmark. Med sine 1.323 km² tilbyder kommunen også biblioteksservice fra fem lokalbiblioteker i Hammerum, Sunds, Aulum, Kibæk og Vildbjerg. Suppleret af f.eks. Take Away Biblioteket, en af mange digitale satsninger og servicemuligheder.

I Herning Bibliotekerne, der også er centralbibliotek for Region Midt, satses selvfølgelig også på litteratur og læsning – og også for børn. Læs artiklerne om kommunens aktuelle strategiske indsatsområde 2018 og om den store litteraturkampagne på de følgende sider.

På gensyn i Herning!

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget