Tallet er interessant, fordi det moderne bibliotek – folkebibliotek som universitets- og uddannelsesbibliotek – som sted i høj grad har udviklet sig indretnings- og facilitetsmæssigt, så der bogstaveligt talt er blevet mere plads til brugerne og til deres aktiviteter på biblioteket.
“I bliver her 6 gange længere”
Det oplyser biblioteket på ruc.dk i januar til sine brugere. Samtidig er antallet af besøgende støt stigende siden 2009. “Vi tæller naturligvis besøg som andre biblioteker men har indtil 2012 faktisk ikke opgjort varigheden af den tid, de besøgende bruger på biblioteket. Det gjorde vi så for første gang i 2012 – og kunne beregne det bagud vha. tal fra vores systemopgørelser. Dét bekræftede vores formodning: bibliotekets brugere opholder sig i dag meget længere tid på biblioteket pr. besøg”, fortæller publikumschef ved RUB, Peter Søndergaard. Roskilde Universitetsbibliotek udvider derfor også løbende sit antal af arbejdspladser og gruppemøde-faciliteter for at følge med efterspørgslen.
Metoden
“Helt konkret er opholdstiden på RUB beregnet på basis af dørtæller-data for perioden 7. november til 7. december for hvert år. For disse data har man beregnet medianen for henholdsvis indgangs- og udgangstidspunkt”, fortæller Søren Møller, der i praksis har stået for opgørelsen.
Opholdstiden er defineret som forskellen mellem disse to tal. Han tilføjer også, at det markante resultat formentlig delvis kan skyldes, at målingen blev foretaget i den periode, hvor de studerende er ved at færdiggøre deres projektrapporter. Men at hovedtendensen bekræftes af bibliotekets kvalitative observationer.
Gælder det også folkebibliotekerne?
Det vil vise sig, for det overvejes at medtage dette aspekt i Kulturstyrelsens årlige biblioteksbarometer, oplyser Ulla Kvist, bibliotekskonsulent i Kulturstyrelsens bibliotekscenter, til Danmarks Biblioteker. Biblioteksbarometret beskriver på forskellig vis, i tillæg til årsstatistikken fra Danmarks Statistik, udvalgte aktiviteter i tal. I første omgang skal modellen dog prøves af i folkebiblioteksregi, og det vil nu ske i Gentofte, siger bibliotekschef ved Gentofte Bibliotekerne, Pia Hansen.
Initiativet er særdeles relevant for forståelsen af biblioteket i dag og vil kunne bidrage til yderligere at belyse folkebibliotekernes opgaver og rolle som lokalt viden- og læringscenter, kulturinstitution og som ’moderne forsamlingshus’. Efterfølgende er det så naturligvis også væsentligt at få kortlagt, hvordan og til hvad brugerne så reelt bruger bibliotekerne, når de opholder sig der.
For yderligere information kontakt webmaster og emnespecialist Søren Møller på moller @ruc.dk.