De designer fremtidens bibliotek!

Skrevet af

Birthe Mogensen, Majbritt Chambers

15 juni, 2012

Hvorfor et designprojekt?

 “Vi mangler i høj grad at modernisere Vejle Bibliotek. Vi forventer med dette projekt at kunne ‘forvandle’ biblioteket, så det bliver et spændende tilbud til endnu flere af byens borgere. Og det er noget, vi har ventet på længe!”

Lone Knakkergaard, bibliotekschef i Vejle

“Dér, hvor jeg som designer kan gøre en forskel, er ved at have andre briller på og hjælpe med at gøre biblioteket til et sted, hvor man har lyst til at komme”

Bo Virkelyst Jensen, illustrator, designer og indehaver af addSoul

“Det er også dét, kunst kan. Og kunst kan skabe et rum, hvor vi er fælles i. Man kan skabe sociale rum, hvor man har lyst til at komme. Det kræver bare, at man er med på legen. Vi, voksne, glemmer helt at lege”

Flemming Jarle Mikkelsen, billedhugger og -kunstner

Bibliotekets fremtid er elektronisk. E-bøger, digitale lydbøger og nyheder på webben. Det er det, især de unge vil have. Det skal kombineres med bibliotekets analoge tilbud, hvor der kan bladres i bøger, mens roen og fordybelsen nydes. Flere brugere, gerne unge, skal suges til biblioteket, som skal være levende, og hvor fortællingerne i bøgerne skal ud, så de inspirerer gæsterne. Designandelen har sat et tværfagligt team af designere og ansatte fra Vejle Bibliotek stævne i workshoppen “Fremtidens Bibliotek”, med et enkelt – og alligevel komplekst – mål: at udvikle koncepter til Vejles ‘nye bibliotek’. Et bibliotek, der strækker sig langt ind i fremtiden.

 

Ud på de små, sjove veje
De biblioteksansatte skal tvinges ud på sidevejene, hvor de uventede og sjove oplevelser ligger gemt. Scenen sættes og workshoppen styres med hård hånd af Mette Ullersted, der er facilitator og innovationsrådgiver.  Målet er at styre uden om ‘motorvejstænkning’, hvor man kører ad velkendte, brede veje.

Workshoppen er et rigtigt godt eksempel på, hvordan biblioteker og det offentlige i det hele taget med stor fordel kan bruge designkompetencer til at blive skarpe på at tænke udefra og ind. Tage udgangspunkt i brugerens behov og skabe gennemdesignede biblioeksoplevelser.                          

Rammen, miljøet og processen for workshoppen er nøje planlagt for at sikre tryghed og flow. En af Designandelens forcer er matchmakerens rolle: at sammensætte det faglige team med den udfordring, som biblioteket står overfor. Så man sikrer, at der tænkes ud af boksen, og viden deles på baggrund af brugerundersøgelser, indsigt, strategi og analyser. Designandelens ti designere fra Region Syddanmark gav deres bud på, hvordan fremtidens bibliotek kan se ud. De fokuserede på design, kreativitet, brugerrejse og service. På sigt skal deres og Vejle Biblioteks medarbejderes bud meget gerne kunne fremme brugeroplevelsen og stimulere mange flere til at bruge biblioteket.

Et møde mellem to faggrupper = innovation
Det hverken støvede eller støjede, da designerne og de biblioteksansatte stødte sammen i Spinderihallerne i den ni timer lange workshop. Fra bibliotekets side fandt vi processen enormt givende. Det er bogstavelig talt fornøjeligt at se, hvad der er kommet ud af workshoppen. Det er gået over al forventning. Alt, der er kommet frem, er kommet i samspillet mellem de biblioteksansatte og designerne.

Det handler om innovation. Og nu bliver det spændende at se, hvad der sker i fremtiden! Hvad der kan realiseres. Alle idéer, tanker og modeller er samlet. De næste måneder arbejder indretningsgruppen på Vejle Bibliotek og en udvalgt designer fra Designandelen videre med at forvandle Vejle Bibliotek til et moderne mødested for byens borgere.

Følg resultaterne fra workshoppen “Fremtidens bibliotek” på designandelen.dk og i Vejle Bibliotek i løbet af efteråret.

 

FAKTA
Designandelen er et organiseret netværk og platform for designrelaterede virksomheder, der arbejder med at øge anvendelsen af design og styrke de kreative erhverv i regionen. Projektet er etableret som et samarbejde mellem regionale designvirksomheder, Spinderihallerne i Vejle, House of Design i Kolding, Syddansk Universitet, Designskolen Kolding, Væksthuset Syddanmark, IDEA og Dansk Design Center. Projektet er støttet af Syddansk Vækstforum og EUs Regionalfond.

 

 

 

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...