De første 100 er en god start

Skrevet af

14. oktober, 2019

Idéen blev skabt sammen med Allerød Bibliotek: 20 børnebøger som enhver biblioteksmedarbejder skulle kende og kunne anbefale til børn og deres voksne. De 20 børnebøger voksede hurtigt i København til “De første 100” baseret på dialog med brugerne. En intern liste af børnebøger, der skulle købes ind i så stort et oplag, at de aldrig vil mangle på bibliotekerne, som medarbejderne altid kunne henvise til og som kunne ‘sælge sig selv’ i den selvbetjente åbningstid. Samtidig ville børnebøgerne kunne kobles til digitale indsatser som nyhedsbreve og abonnementer. Med “De første 100” er det overordnede formål for Københavns Biblioteker at give alle børn den bedst mulige start på læselivet. Og det har vist sig at være en stor succes, som både bibliotekerne og jeg personligt som projektejer af “De første 100” mener, at andre biblioteker og steder kan have glæde af.

Koncept og prioriteringer
Grundtanken bag “De første 100” er, at vi nøje har udvalgt 100 gode børnebogstitler, som vi mener bør danne en slags kanon for barnets første læseår og op gennem teenageårene. Titler, som aldrig må mangle i udlånet, og derfor er topprioriteret i vores indkøb. Bøger, som vi fagligt ved, er bedre end så meget andet.  F.eks. de bedste rim&remse bøger der træner tidlig sprogtilegnelse, og som voksne kan holde ud at læse og genlæse for børnene – både klassikere og nyklassikere. Samt de bedste højtlæsningsbøger, der skaber narrative kompetencer og empati og samtidig er underholdende og tankevækkende at læse sammen. De fagligt mest velfunderede begynderlæsningsbøger og dem, der følger efter.

Titeludvælgelsen foregår efter et prioriteret biblioteksfagligt fokus, der er båret af medarbejdernes ekspertise, udlånsdata og viden om faglig udstillingspraksis og adfærdsdesign. “De første 100” er et koncept som Københavns Biblioteker på længere sigt kan videreudvikle til  f.eks. “De næste 100” eller til at lave temabaserede boglister for at stimulere læselyst og få skabt flere læ-sere.

Et modsvar til lave børneudlån
Og “De første 100” har vist sig at være en god idé, der bliver taget godt imod af både borgere og medarbejdere. Alle vores 20 biblioteker er i gang med “De første 100”. Vi har indkøbt de første 80 titler af de planlagte 100. Vi startede med billedbøger, alfabetbøger og rimbøger til de 3-6-årige. Derefter oplæsningsbøger til de 4-8-årige. Tidligere i år indkøbte vi  f.eks. et nøje udvalg af de bedste fantasytitler for at støtte op om vores børnelitteraturfestival “Vi elsker bøger”, der havde fantastiske fortællinger som tema. Det vil vi også gøre til næste års festival, og derved tænker vi også tingene bedre sammen strategisk.

Den gode start på “De første 100” skyldes, at Københavns Biblioteker har gjort det til en fokuseret biblioteksindsats.

I en tid, hvor biblioteksvæsnet generelt oplever faldende udlån af fysiske bøger, har vi fundet et modsvar. Med “De første 100” oplever vi en udlånsprocent på over 70. De flotte tal skyldes især, at vi retter et synligt fokus på kvalitet i børnelitteraturen og gør det nemmere for børn og deres voksne at vælge god børnelitteratur gennem udstillinger. Det lover rigtig godt, for vi er først lige begyndt at indkøbe og udlåne den anden halvdel af de første hundrede titler. Derefter går vi i gang med de næste 100.

Kvm og kreativitet skal følge med udlånet
De flotte udlånstal understøtter, at Københavns Biblioteker har fat i noget rigtigt med “De første 100”. Næste skridt bliver indkøb af flere titler, der vil være udvalgt efter udlånsdata og viden om deres læsemæssige kvalitet.

Nu er de første 80 titler i rotation. Vi tager dem lidt ad gangen, så bibliotekerne kan følge med pladsmæssigt. Udstillingen er ret omfattende i størrelse, så noget andet skal vige pladsen. De næste bøger bliver flere oplæsningsbøger. Vi holder et vågent øje med udlånstallene for de enkelte genrer, måske skal der ikke købes helt så mange eksemplarer ind af en roman for lidt større børn som af billedbøgerne, måske skal der.

De gode udlånstal giver os i København tro på, at det er koncepter som “De første 100”, der skal være med til at vende biblioteksudviklingen i Danmark og fremme mere læsning og kulturel dannelse i befolkningen.

 

SANNE CAFT er vicechef ved Københavns Hovedbibliotek og projektejer af “De første 100”.

 

Om “De første 100”
Initiativet er Københavns Bibliotekers massive satsning på det bedste inden for børnelitteraturen og de bøger, man altid vil kunne finde og låne, når man besøger sit bibliotek. Bøgerne spænder aldersmæssigt fra billedbøger til bøger til tweens og i antal op til 280 eksemplarer fordelt på 20 biblioteker. Bibliotekernes boglogistikstyringssystem sørger for, at der altid er “De første 100” på hylderne i børneafdelingerne. “De første 100” havde ved udgangen af august en samlet udlåns-procent på 73 for alle Københavns biblioteker af 16.053 bøger. Blandt de mest udlånte titler er Doktor Proktors pruttepulver, Bogen om børnene i Bulderby og særligt serien Sallys far. Derudover er det ny- og gammelklassikere, der dominerer listen, hvilket tyder på et godt og varieret udvalg.

Demokratisk oprustning uden biblioteker er varm luft

"Skal vi tage demokratisk oprustning alvorligt, skal vi opgradere bibliotekerne – ikke afvikle dem stille og roligt"

De, der aldrig har savnet en Bog, skal lære at ønske den”

Haralda Poulsen var en ildsjæl, en fremsynet bibliotekspioner og Danmarks første kvindelige centralbibliotekar.

DB Topmøde 2025

Bibliotekspolitisk Topmøde 2025 lukkede virkeligheden ind - lød temaet for de to dage – 24.-25. april – i Herning på den tidligere højskole Kulturhotellet.

Fokus på bibliotekernes samfundsmæssige rolle

Formålet med biblioteket er demokrati, et demokratisk robust og modstandsdygtigt samfund og demokratisk kompetente borgere.

Læsernes Bogpris

Emma Holten blev en klar vinder af Læsernes Bogpris 2025 for bogen 'Underskud' – om værdien af omsorg, udgivet på Politikens Forlag

Ulve og giraffer

Topmødets indslag torsdag den 24. april og fredag den 25. april 2025 i Herning

Midtvejsmøde i Istanbul

IFLA’s sektion for Children & Young Adult afholdt deres årlige møde i Istanbul 4-9 april 2025, og det danske medlem af sektionen, Anne Green fra Svendborg, var med.

Det Digitale Folkebibliotek fylder fem år!

"Vi bestemmer selv. Det er hele kernen i foreningen og fortællingen om DDF; vi er fælles om al IT ud mod borgerne."