Deichman – Årets folkebibliotek

Skrevet af

Hellen Niegaard

19 august, 2021

Efter at have forceret først et heftigt felt med 32 potentielle biblioteksemner og siden fem nominerede fik Oslos nye hovedbibliotek Deichman Bjørvika prisen: Public Library of the Year på WLIC 2021. Prisen er netop blevet uddelt 19. august på den internationale biblioteks- og informationskongres, der i år var virtuel, af IFLA præsident Christine Mackenzie.

Prisen Public Library of the Year uddeles hvert år af den internationale biblioteksforening IFLA i samarbejde med softwarevirksomheden Systematic, som også sponsorerer de 5.000 US$, der følger med titlen.

Verdensklasse
”Denne pris er det ultimative bevis på, at Oslo by har givet sine borgere et hovedbibliotek i verdensklasse. Deichman Bjørvika er kronen på en omfattende og vedvarende indsats for at udvikle Oslos biblioteker, og i dag vil jeg især takke alle mine kolleger, der har arbejdet så hårdt mod dette mål i så lang tid, samt alle de politikere i Oslo, der har forstået bibliotekets betydning og prioriteret det. Denne pris anerkender alt, hvad de og Oslo kommune har gjort for borgerne i den norske hovedstad og ekstremt stolt”, siger Knut Skansen, både biblioteksdirektør og borger i Oslo.

På ‘dine præmisser’ og en ‘Arena for aktiviteter’ – sådan beskrives det nye Deichman. Seks etager med litteratur, læse- og studiepladser, scener, biografsal, værksteder og meget mere. Her inviteres borgerne – store og små – på mulighed for fordybelse, kundskaber og glæde. Både bygning og biblioteksindretning samt interiør er spektakulært, forlyder det.

Rollemodel
Public Library of the Year prisen handler om at hylde rollemodeller og det vindende bibliotek, Deichman Bjørvika, er netop en rollemodel. Et smukt og imponerende forbillede for fremtidige biblioteksbygninger. Deichman Bjørvika lever i høj grad op til prisens kriterier, og den internationale jury var særligt imponeret over, hvordan bygningen både er miljøbevidst og arkitektonisk slående på en og samme tid. Biblioteket er et nyt paradis for bøger og læsning med progressive teknologiske løsninger. Deichman Bjørvika viser desuden hvordan biblioteker kan fungere som en samlende faktor i byer og lokalsamfund”, fremhæver Jakob Lærkes. Ikke alene juryformand og medlem af IFLA Section for Public Libraries komité men også næstformand i Danmarks Biblioteksforening og til daglig bibliotekschef i Gladsaxe.

”Deichman Bjørvika er ikke bare en arkitektonisk perle for Norges hovedstad. Det er en smart konstruktion, som er bygget op omkring et fuldautomatisk bogsorteringssystem, så medarbejderne kan bruge tiden på borgerne og ikke på bøgerne. Biblioteker er vigtige vores samfund, og hos Systematic sætter vi en stor ære i, at levere IT løsninger til vores mere end en million biblioteksbrugere”, uddyber Martin Brøchner-Mortensen, Group Senior Vice President og repræsentant for Systematic, der er stolt over at kunne være med til støtte udviklingen af morgendagens folkebiblioteker.

Deichman Bjørvika, som Oslo-arkitekterne Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo står bag, ligger klos op ad den verdensberømte Oslo Opera, tegnet af arkitekterne Snøhetta, og et andet nyt norsk kultur-pejlemærke: Munch Museet, hvis åbning har været rykket men nu ifølge norske Aftenposten åbner 22. oktober i år. Danmarks Biblioteker ser nærmere på Deichman senere på året.

 

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...