Danmarks Biblioteksforening har netop afsluttet sit store og traditionsrige årsmøde, hvor flere markante politiske udspil kom på bordet. Kulturminister Marianne Jelved deltog og fortalte om sine visioner for fremtidens biblioteker, og de lover godt. Hun tog udgangspunkt i biblioteket som et sted, man kommer af egen fri vilje, og fastslog bl.a., at det ikke er nok, at børn lærer at læse, de skal også støttes, når det gælder selve læselysten. Det skal bl.a. ske med nye initiativer, der vil gøre “Danmark til en nation af litteraturlæsere” – og det skal ske gennem partnerskaber mellem børneinstitutioner, folkeskoler og folkebiblioteker. Ministerens budskaber omtales nærmere i bladet.
Den livlige politiske debat på årsmødet vidner om DBs rolle som en vital kampplads for diskussioner om, hvordan vi politisk skal lægge rammerne for fremtidens biblioteker, og hvordan vi politisk skal stimulere til yderligere udvikling. En af debatterne udspillede sig omkring, hvordan der fremover sikres adgang til alt det digitale materiale. Sådan at kommende generationer også i en digital fremtid kan blive en nation af litteraturlæsere.
Digitale og fysiske biblioteksudlån skal sidestilles og biblioteksservicens kvalitet holdes. På dette årsmøde udsendte DBs Forretningsudvalg derfor et sæt markante ‘Digitale principper’ til brug for medlemskommuner og andre.
Der gives, som jeg gentagne gange her har givet udtryk for, beklageligvis ingen nemme løsninger på, hvordan adgang til e-bøgerne sikres, og hvordan fremtidens forretningsmodel på dette felt skal se ud, men for DB er borgerne det primære fokus. De skal sikres fri og lige adgang til materialerne, uanset om de er fysiske eller digitale. Forudsætningen for, at dette skal kunne lade sig gøre, er, at fysiske og digitale materialer principielt behandles ens, når det handler om bibliotekernes mulighed for at ‘indkøbe og udlåne’ dem til borgerne.
Skal dét lykkes, mener vi i DBs Forretningsudvalg, så skal der skabes én samlet national løsning for indkøb og udlån af de digitale materialer og e-ressourcer under Danskernes Digitale Bibliotek. Derfor bør alle eksisterende e-bogsudspil også betragtes som forsøg, hvor forskellige løsninger afprøves – vi foreslår, at de senest med udgangen af 2014 evalueres.
Hvis vi skal have fat i de kommende generationer af læsere, skal der skabes sammenhæng mellem det digitale og det fysiske bibliotek. Og hvis kulturministerens vision om, at vi skal blive “en nation af læsere”, skal lykkes, så er det tvingende nødvendigt, at vi i år finder svarene på fremtidens digitale udfordring.