Døssingpris 2012 til filosof og forfatter Lene Andersen

Skrevet af

15. november, 2012

Prisen, der er på 25.000 kroner, er Bibliotekarforbundets (BF) hæderspris og uddeles på forbundets generalforsamling, der finder sted hvert andet år – i år den 27. og 28. oktober i Vejle.

Prisen er opkaldt efter Thomas Døssing (1882-1947), Danmarks første biblioteksdirektør, som af mange betegnes som den egentlige skaber af det moderne danske folkebiblioteksvæsen, og gives for ’en påskønnelsesværdig indsats inden for det kultur- eller bibliotekspolitiske område’. 

Debattør og forfatter Lene Andersen fik den for ’sit store arbejde med at understøtte og fremme demokrati, debat og mangfoldighed’.

Mange af Danmarks Bibliotekers læsere vil huske Lene Andersen for et veloplagt demokratiindlæg på DBs årsmøde 2011 i Helsingør. Her talte hun om biblioteker og aktivt medborgerskab samt Demokratihåndbogen og hendes idé om, ’at brugere på nettet skal være med til at oversætte håndbogen til alverdens sprog. De brugere, der allerede bor i et demokrati, kan på denne måde hjælpe til med at vedligeholde det, mens de brugere, der ikke bor i et demokrati, kan få ideér til, hvordan de kan starte en udvikling på vej mod et demokrati’.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget