EBLIDA og lobbyismen

Skrevet af

14. august, 2011
Da EBLIDA for næsten 20 år siden blev grundlagt, var det, fordi man også dengang så betydningen af at have en fælles europæisk organisation, der kunne stå værn om bibliotekernes helt fundamentale mission: at sikre fri og lige adgang til information og viden, uanset medieform.
 
Kvalificering af midlet – lobbyisme er fortsat omdrejningspunktet i møder og aktiviteter i EBLIDA.
 
I den aktuelle EBLIDA Strategi, der gælder for årene 2010-2013, står det utvetydigt, at foreningens hovedopgave er at lobbye for biblioteker i Europa. Men hvordan gør man så det? Foreningens formand, Gerald Leitner, direktør for den østrigske biblioteksforening, har for nylig sagt: “EBLIDA is fight-ing daily to build a strong European library community.”
 
For at kvalificere arbejdet er der nedsat 5 såkaldte Expert Groups (EG). Det drejer sig om: EGIL: EG on Information Law (dansk formand, Harald von Hielmcrone), ILEG: Information and Library Education Group (Carl Gustav Johannsen), EGDO: joint EBLIDA-LIBER EG on Digitisation and Online access, EGCIS: EG Culture and Information Society, og EGELL: EG on Education and Lifelong Learning.
 
I EGIL er der til tider hektisk aktivitet, og det er her alt det komplicerede arbejde vedrørende ophavsret finder sted. Hvorimod ILEG og EGELL ikke er særligt aktive p.t. Personligt mener jeg, at det ville styrke EBLIDAS profil, hvis disse to nedlæg-ges.
Jeg ser også gerne, at vi opprioriterer at få en dansk repræsentant i hhv. EGCIS (kultur) og EGDO (digitalisering). Det vil matche DBs prioritering, hvor vi i denne periode har etableret et digitaliseringsudvalg. Gruppen mødes hovedsageligt i det virtuelle rum, via skype og mail, så det skal ikke være økonomi, der holder os tilbage fra at engagere os her. Et af gruppens fokusområder pt. er hele e-bogsproblematikken.
 
En europæisk bibliotekspolitik
De seneste år har EBLIDA samarbejdet med NAPLE (national library authorities), og på årsmødet i Wien i 2009 blev den såkaldte Wien-Deklaration vedtaget. Heri er en af anbefalingerne, at der skal samarbejdes om at udarbejde et “white paper” om folkebibliotekerne i vidensamfundet.
 
EBLIDA og NAPLE påbegyndte et fælles arbejde hen mod en europæisk bibliotekspolitik, og det er EBLIDAs ønske og håb, at alle europæiske biblioteksorganisationer vil samarbejde om sådan et papir, med den fælles vision “a library policy for Europe”.
Derimod forekommer det ikke realistisk – og måske er det heller ikke ønskværdigt bl.a. på grund af forskellighed i national lovgivning – at få vedtaget et europæisk biblioteksdirektiv. Men at få vidensamfundets biblioteker på EU-politikernes dagsorden har vi en fælles interesse i. Om det helt væsentlige copyrightarbejde samarbejder EBLIDA bl.a med IFLAs CLM- Committee on Legal Matters.
 
Det konkrete lobbyarbejde udføres primært af EBLIDAs formandskab og sekretariat sammen med repræsentanter fra Expert Groups. Der fremsendes høringssvar og notater, afholdes møder og konferencer og der søges direkte kontakt til enkelte EU-politikere.
 
EBLIDA til Bruxelles
På det seneste årsmøde i Malaga 26. maj 2011 blev muligheden for at placere lobbyvirksomheden direkte i Bruxelles dis-kuteret. EBLIDA har som andre internationale biblioteksorganisationer hovedkontor i Haag, vedtægter er udarbejdet i henhold til hollandsk lovgivning, så der er en række praktiske forhold, der gør, at man ikke “bare” kan flytte foreningen.
Som en mulighed blev nævnt, at EBLIDA måske kan få/leje et lokale i et nyt Hovedbibliotek, der planlægges bygget i Bruxelles. At være fysisk til stede giver oplagt muligheder for at udøve lobbyvirksomhed på en anden nærværende og aktuel måde.
 
Foreløbig arbejder sekretariatet videre og undersøger de forskellige muligheder, som vil blive diskuteret nærmere, formentlig på executive committees næste møde i begyndelsen af november, sandsynligvis i Stockholm. Måske også præsenteret ved 20-års jubilæet og årsmødet den 10.-12. maj 2012 i København – under Danmarks EU-formandskab.

Dan Turèll og “Karma Cowboy” red ud over byens tage

Markeringen af Dan Turèll og Karma Cowboy som årets danske Klassiker 2024 blev fejret med medrivende tale af Lars Bukdahl og fin oplæsning af Jens Blendstrup og Dy Plambeck. ...

Public Library of the Year 2024

Funktionel og bæredygtig arkitektur, kreative it-løsninger og en styrket lokal kultur er i fokus, når verdens bedste folkebibliotek skal udpeges.

Kommunerne bør bruge det økonomiske løft til at prioritere bibliotekerne

Folkebibliotekerne er en del af svaret på tidens udfordringer. Regeringen og KL har for nylig indgået aftale om kommunernes økonomi, hvor kommunerne får det højeste ...

Demokratiet i krise

Når man ser ud på verden af i dag, kan man godt blive lidt forstemt. Særligt når man som jeg, og mange andre biblioteksmennesker, er demokrati- og ...

2024: Efterårets opgaver før KV25

Hvilke opgaver står kommunerne over for det sidste efterår, før kampen om pladserne i byrådene for alvor går i gang op til KV25? Hvad med demokrati, læsefærdigheder, børn ...

Hvad er et folkebibliotek i dag?

Et videns- og litteraturhus. Relevans og troværdighed. Et investeringsprojekt i stimulering af læsning. “Det er altid en god idé at gå på biblioteket”, fastslår Helle ...

Rødovre Bibliotek – Sammen om muligheder og udfordringer i ikoniske rammer

Knap syv km fra Københavns centrum ligger Rødovre Kommune med et af Danmarks verdenskendte ikonbiblioteker. Biblioteket er tegnet af den store danske arkitekt Arne Jacobsen og ...

Kommentar: Folkebibliotekernes udlån i stigning

Folkebibliotekerne gjorde det ifølge årsstatistik 2023 godt sidste år. Benyttelsen er i stigning, og man er i fuld gang med at indhente efterslæbet fra under ...