EBLIDA til kamp for Ukraine

Skrevet af

Andrew Cranfield

11 april, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Støtte & Best Practice indsats: Sjældent har man set den internationale bibliotekssektor være så hurtigt ude med støtteerklæringer i forbindelse med en international krise og en væbnet konflikt, som tilfældet er med Ukraine. Der gik ikke mange dage efter Ruslands invasion af Ukraine inden EBLIDA, NAPLE og PL2030 udsendte en fælles erklæring, hvor de tre biblioteksorganisa- tioner opfordrede de europæiske biblioteker til at tage varmt imod kommende flytninger fra Ukraine og skabe ‘safe spaces’ for de mange, som er fordrevet fra deres hjemland.

Ud over adgang til bøger, andre materialer, information og uddannelse, opfordres bibliotekerne til at have et specielt fokus på børn og unge og til at tilbyde kurser og undervisning i det lands sprog, hvor man er flygtet til.

I rollen som det europæiske biblioteksvæsenets knudepunkt har EBLIDA etableret en hjemmeside med gode eksempler på, hvordan bibliotekerne kan hjælpe de mange flygtninge, som er på vej væk fra Ukraine. Tanken er at samle og dele gode idéer, generere eksempler af best practice samt give mulighed for at stille spørgsmål til, hvad andre gør.

På EBLIDA’s hjemmeside, eblida.org, findes der allerede en række eksempler på, hvordan bibliotekerne kan involvere sig, en liste over de mange støtteerklæringer fra biblioteksorganisationer og institutioner rundt om i Europa og diverse støtteerklæringer på tværs af det europæiske bibliotekslandskab inkl. den fælles nordiske, hvor Danmarks Biblioteksforening med medunderskrivere. Listen er på ingen måde komplet og der eksisterer også de sædvanlige sprogbarrierer, men ikke desto mindre giver det biblioteksorganisationer og institutioner med base i Europa et sted at hente inspiration fra og få en fornemmelse for, at bibliotekernes rolle og værdier bringes i spil i forhold til den tragiske situation i Ukraine.

 

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...