Edv. Pedersens Forfatterpris til middelalderforfatter for ‘Hildegard’

Skrevet af

Hellen Niegaard

19 juni, 2012

Marstrand-Jørgensens værk blev kaldt “et lille mirakel” af Danmarks middelalderforsker par excellence, professor Brian Patrick McGuire, RUC, der motiverede nomineringen. “Romanen Hildegard i to bind fra 2009 og 2010 er en forbløffende autentisk rejse tilbage til 1100-tallets tysk-romerske rige. I et sanserigt sprog følger læserne en piges opvækst. Alt begynder med ordene, “Lys, Smerte. Smerten blev til med lyset.”

Ganske langsomt lukkes man ind i et middelalderunivers. Anne Lise Marstrand-Jørgensen formår at beskrive menneskers tanker og følelser uden at give køb på de oplysninger, der er nødvendige for at sætte dem ind i deres historiske samtid”, sagde McGuire, der også fandt at, “Det lykkes i høj grad at skabe et stærkt og overbevisende menneskeportræt, og det er mig en gåde, hvordan forfatteren har formået at trænge så dybt ind i en fremmedartet og fjern tid”.

Det er ikke så tit, jeg bliver mundlam”, tilstod en let rødmende og glad prismodtager, og hun fortsatte:”- det gør jeg nu. Der er en verden til forskel mellem at stå her i salen i dag med jer og at være i kloster med Hildegard. Jeg er meget stolt over og har helt røde ører af at høre professor Brian McGuires ord om min bog, og jeg er meget beæret over at få prisen!
Da jeg gik i gang, vidste jeg ingenting. Faktisk oplevede jeg det som en form for glad vanvid, at jeg overhovedet gjorde det, for jeg vidste ingenting om middelalderen eller hvornår den var, vidste bare at jeg ikke havde hørt ordentligt efter i skolen. Men så gik jeg i gang, og jeg har lavet meget grundig research og fået hjælp ikke mindst af mange bibliotekarer”, fortalte Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Forfatteren var egentlig i færd med at skrive en anden bog, men opgav for den fængede ikke rigtigt. På forlaget Gyldendal var reaktionen ikke overvældende: ‘Tja jo, det kan da godt være, at en bog om en gammel nonne i middelalderen kunne have nogle læsere…’. “Og så gik bogen og Hildegard hen og blev meget vigtig for mig, – og jo åbenbart også for mine læsere!”, smilede prismodtageren og modtog prisen på 25.000 kroner af fondens formand Annette Brøchner Lindgaard, Esbjergs Biblioteker.

Se og hør hele nomineringstalen og takketalen på https://www.db.dk/edvardp 2012-uddelt

Hver 5. dansker i digitalt limbo

Vi må stille krav til en demokratisering af teknologiudviklingen. Godt nok er Danmark udråbt til verdensmester som digitaliseret land men vores løsninger og systemer efterlader ...

Vi skal til valg

LEDER Ethvert valg er en fejring af demokratiet. Derfor skal vi selvfølgelig byde folketingsvalget velkommen. Også selvom det betyder, at en række politiske forlig indgået hen ...