Europeana – et vindue til Europas kulturarv

Skrevet af

Pernille Carneiro Juel

12 oktober, 2012

Filosofien bag Europeana er enkel: Lad os gøre genstandene på Europas museer, biblioteker og arkiver tilgængelige på nettet, så borgere i alle lande kan få glæde af dem, personligt og professionelt. Resultatet er imponerende: Europeana kan i dag præsentere over 20 millioner digitaliserede bøger, malerier, fotografier, film og museumsgenstande.

Don’t ask Google – ask Europeana
Idéen opstod omkring år 2000. En række europæiske nationalmuseer ville lave en søgebase, der kunne være alternativ til Google og – ikke mindst – overgå de kommercielle søgebaser i kvalitet og faglighed. Uanset om man søgte et berømt værk eller et mindre kendt objekt, så ville man knytte forbindelse til de originale kilder, så brugerne kunne være sikre på materialets ægthed.

I 2008 blev idéen realiseret under navnet Europeana, og omkring 1500 institutioner bidrager i dag til portalen. Det er etablerede navne som British Library i London, Rijksmuseum i Amsterdam og Louvre i Paris, der er repræsenteret side om side med mindre institutioner fra hele Europa.

Aha-oplevelsen
Europeana giver forskere, bibliotekarer, museumsansatte og andre mulighed for at samle viden og samarbejde i et flersproget rum, hvor brugere kan deltage, bidrage og lade sig inspirere. Man kan lave tematiske søgninger i materialet, se digitale udstillinger fra de store museer – eller blot kaste sig ud i en nysgerrig søgning, man ikke ved, hvor ender.

Det er ikke kun professionelle, der kan bidrage til og få glæde af Europeana. En af grundtankerne er, at alle borgere i Europa kan bidrage og levere indhold. Endnu er kendskabet til Europeana ikke særlig udbredt, men mulighederne er mange.

Hitlers postkort
Aktuelt er der en stor indsamling i gang, der leverer indhold til en digital udstilling om første verdenskrig 1914-18, Untold Stories of the First World War. Biblioteker og museer i Europa – blandt andet Sønderborg Slot og Roskilde Bibliotek – står for roadshows, hvor privatpersoner inviteres til at dele deres samleobjekter fra 1. verdenskrig.

Indsamlingen fokuserer på familiehistorier som supplement til de nationale beretninger, der i anledning af 100 årsdagen bliver digitaliseret af nationale og statslige biblioteker. Og det er tankevækkende læsning. Blandt de fremkomne genstande er et postkort fra en ung “A. Hitler”, der til en regimentskammerat blandt andet skriver “Jeg er i øjeblikket i tandlægebehandling. Jeg vil i øvrigt melde mig frivilligt til felten øjeblikkeligt”.

Skjulte skatte
Nogle genstande og emner er verdensberømte som Isaac Newtons værk Philoso-phiae naturalis principia mathematica, der indeholder hans love om bevægelse. Der er tegninger af Leonardo da Vinci, Johannes Vermeers maleri af “Pige med perleørering” og emner, der omhandler Berlinmuren. Andre er mere skjulte skatte, der – måske, måske ikke – en dag vil blive opdaget. Se selv!

 

Fakta om: Over 32 lande fra hele Europa bidrager løbende til udviklingen af Europeana. Organisatorisk hviler projektet på The Europeana Foundation, der har hovedsæde i Den Haag, Holland. Europeana finansieres af EU Kommissionen, lige som de enkelte lande også bidrager økonomisk.

Se mere på http://www.europeana.eu.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...