Familieværdier og homoseksuelle pingviner

Skrevet af

Per Nyeng

28 august, 2014

Singapore. Sex mellem mænd er i henhold til en lovgivning, der stammer tilbage til den britiske kolonitid, forbudt i Singapore og kan i princippet straffes med op til to års fængsel. Og selvom det ikke er en lov, myndighederne håndhæver videre strengt, er homoseksuelle relationer ikke noget statsmagten eller – som tilfældet her viser – den øverste biblioteksmyndighed (The National Library Board) ser med milde øjne på. Og da slet ikke mellem pingviner.
Tilskyndet af forargede forældre og højtråbende religiøst-konservative borgere i den sydøstasiatiske bystat besluttede NLB – og med helhjertet opbakning fra informationsminister Yaacob Ibrahim – således tidligere på året at forbyde udlån af børnebogen “And tango makes three” af Justin Richardson og Peter Parnell – omhandlende to hanpingviner, der i en zoologisk have opfostrer en babypingvin af hunkøn – på Singapores 26 folkebiblioteker. Også enkelte andre bøger, der angiveligt var på kollisionskurs med de fremherskende familieværdier, har bibliotekerne fået påbud om at fjerne og destruere.
“Et samfund er aldrig statisk. Det forandrer sig over tid”, medgiver informationsministeren i en kommentar til den engelske avis, The Guardian d. 12. juli. “Men bibliotekerne skal afspejle de eksisterende sociale normer – normer som en overvældende majoritet af Singapores 5,4 mio. indbyggere deler – ikke udfordre eller forandre dem”.
Ministerens og NLB’s censurtiltag har dog vakt så stor furore blandt andre dele af Singapores borgere – bl.a. i form af en omfattende underskriftindsamling, oplæsning af bogen fra nationalbibliotekets trappe og trusler om boykot af bibliotekerne og deres arrangementer – at Yaacoob Ibrahim allerede en uges tid senere delvis vendte på tallerkenen. Ifølge The Guardian d. 18. juli er den tidligere beslutning blevet ændret til, at de kontroversielle titler skal fjernes fra Singapores børnebiblioteker, men overflyttes til voksenafdelingerne, så forældre, der ønsker at låne og læse bøgerne sammen med deres børn, kan få lejlighed til det. Medvirkende til den nye beslutning har formentlig også været, at Singapore sidste år var vært ved den internationale biblioteksforening, IFLA’s årskongres, og at omtalte censur ikke ligefrem harmonerer med de værdier, IFLA og det internationale bibliotekssamfund står for.

Den nye vending i sagen afspejler dog ifølge informationsministeren bare “en dybtfølt respekt i vores kultur for det skrevne ord”.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...