Fantastiske Oodi: Demokratisk projekt & ikon

Skrevet af

12. februar, 2019

Med lige knap en halv mio. besøgende på 1 måned og en uge, må Oodi formentlig have rekorden for publikumsinteresse. I hundredtusindvis er Helsinkis borgere og andre besøgende siden åbningsdagen den 5. december før jul strømmet til Helsinki Central Library.

Få billedsiden med læs artiklen i bladet fra side 22.
 

Et fantastisk, nyt fælles biblioteksrum. Kaldet Oodi, Ode – et fantastisk sted for viden, IT-læring i alle formater og alt det kreative og skønne. En ode til viden, kultur, innovation og læring – men også tydeligvis Helsinkis nye in-sted. Ikke for en udvalgt elite eller særlige samfundsgrupper men for hele hovedstadens befolkning og andre.

Tre etagers viden og oplevelse
Om byggeriet fortæller ALA Architects bl.a.: Designet vokser ud af dynamikken mellem lokaliteten og målene for bibliotekets program. Nøglen til indretningskonceptet findes i samspillet mellem bygningens tre hovedetager. Og den 16. januar besøger jeg derfor sammen med Kari Lämsä, afdelingsleder, Oodi’s tre spændende og meget forskellige etager.

Et fantastisk byggeri med en svævende, skulpturel udstråling fra alle sider; Helsinkis nye Centralbibliotek fremstår som en kæmpeskulptur for litteratur og viden lige over for Parlamentet. Det er bygget op over en særlig bro-konstruktion i stål. Det opleves tydeligt i mellemetagen med den lidt garageagtige atmosfære. Konceptet for husets indretning opleves som en velfungerende 3-i-1 model: Den travle og åbne 1.sal i gadeniveau, den innovative og interaktive 2.sal og den klassiske kontemplative 3.sal.

1st floor – Events, Coffee or Meetings
Den offentlige plaza, Kansalaistori Square (eller demokratipladsen som den også kaldes, red.) foran bygningen, fortsætter indenfor og smelter sammen med et udvalg af møde- og oplevelsesfunktioner.

Stueetagen, kaldet 1. salen, er et robust, travlt rum med plads til møder og adhoc-indslag. Egnet til hurtige besøg og walk-throughs fra centralstationen lige bag byggeriet via den ene af husets tre indgange, fra pladsen mellem Oodi og Parlamentet, eller fra parkområdet. Det sker noget overalt. Ud over information kan man her i det åbne rum se udstillinger eller deltage i aktiviteter i en multisal – Maija-Salen, opkaldt efter Maija Berndtson, eller i Kino (hvor Finlands pendant til det Danske Filminstitut viser film) og i et børnehavehjørne, drevet af Helsinki City’s børne- og ungeafdeling. Naturligvis er her også cafe, drevet af FAZER, kendt fra Dokk1. Dette kæmpestore aktive offentlige rum er uden tærskler og både synligt, attraktivt og let tilgængeligt for alle husets besøgende og forbipasserende.

I den åbne, travle etage kan man snuppe en hurtig kaffe, låne et udvalg af aktuelle bøger som kviklån, aflevere andre, hente information.

3rd floor – Book Heaven, Citizens’ Balcony and children
Klassisk biblioteksstemning møder man på den øverste 3. etage: Book Heaven. Et åbent, smukt og mere kontemplativt område med enorme vinduespartier og udkig til alle sider inde som ude. Fra borgernes balkon er der uhindret udsigt til byens profil, Parlamentet, torvet og en park med ny legeplads (under etablering). 3. salen giver adgang til 100.000 bøger placeret på lette, hvide kun firehylder høje italienske aluminiumsreoler, siddeoaser og husets anden café samt et område for børn og deres voksne. I både nord og syd er der store træ-ramper til brug for husets forskellige events eller til at man alene eller sammen med andre kan arbejde, læse, mødes eller blot vegetere.

Den store lyse Book Heaven nærmest svæver over Helsinki’s skyline. Den bølgende hvide loftskonstruktion og de mange ovenlys skaber en helt særlig særlig stemning. 

2nd floor – Workshops, Learning and Interaction
Mellem disse to, lidt kontrastende etager, som supplerer hinanden, findes mellemetagen, og her ses husets brokonstruktion tydeligt. Udefra opleves denne etage som træbeklædt og har kun et beskedent dagslys visse steder. Etagen er tiltænkt et utal af aktiviteter. De kan foregå i et udvalg af lukkede grupperum, i nogle studioer og medierum eller i det store åbne, midter-areals vidtstrakte siddetrappe, i ‘læsesals’-området eller i den lille åbne, grønne fordybelseskrog.

På etagen findes et kæmpe udbud af state-of-the-art teknologi fra gamerområdet over grafiske arbejdspladser til pc-arbejdspladser. Her er alt det Makerspace overhovedet kan tilbyde: 3D-printere, lasercutter, symaskiner og meget mere f.eks. musikinstrumenter og tablets. Og ikke at forglemme the Cube, et særligt rum hvis hvide glasvægge i realiteten er kæmpe touch-screens til brug i kombination med Virtual Reality og andet.

Husets flow
Træetagen udgør forbindelsen mellem de to åbne hovedetager – under og over. Toiletter og garderobe findes i kælderetagen. Cirkulation mellem etagerne sker ad flere ruter: Via en nærmest installationsagtig mørk spiraltrappe på 80 ton stål beklædt med træ og dekoreret med hundreder af betegnelser på dem, som bruger et bibliotek – fra sømænd til bedstemødre – samt via eskalatorer og elevatorer.

Printet, prikkerne i 3. salens store glaspartier er lavet ved hjælp af en algoritme, ingen gentages. De skal virke som en skærmende sky og sikre behageligt klima.

Borgernes hus i hjertet af Helsinki
Målet for det nye centralbibliotek er at skabe en offentlig plads åben for alle i hjertet af byen – et sted, hvor man kan komme alene eller mødes med andre – og samtidig at styrke Helsinkis profil som demokratisk og kreativ by. Centralbiblioteket ligger ikke blot lige over for Parlamentet, det supplerer også området Töölönlahti’s kulturklynge – Kiasma Museum of Contemporary Art, Helsinki City Music Center og Finlandia Hall, en koncertbygning – som et hus for litterær kunst, hvor litteratur og læsning finder nye former og styrkes.

Med sin mangfoldighed er Oodi dog meget mere og skal tillige fungere som et stærkt hus for personlig udvikling, et rart sted for koncentration, læring og kommunikation. Og et digitalt intelligent bibliotek, der giver borgerne adgang til viden og oplysning og dermed en baggrund, der kan understøtte borgernes beslutninger i hverdagen. Læring, kompetencedeling og åbent indhold understøttes ved hjælp af de forskellige teknologier gennem bibliotekets vejledning og via partnernes virksomhed i bygningen.

Oodi – fremtidens bibliotek
Fremtidens bibliotek set i det store biblioteksperspektiv? Ingen tvivl om det. Er alt godt? Det er er svært at bedømme efter så kort et besøg og så kort tid efter åbningen, hvor alle husets 50 medarbejdere + dets mange partnere har travlt på alle etager. Fra biblioteket peger man selv på skiltningen som en af udfordringerne, der skal arbejdes videre med. Skulle jeg umiddelbart pege på noget, bliver det nok klimasiden. Ligesom der kan være køligt en vinterdag langs de store vinduespartier på øverste sal, kan der måske gå hen og blive vældig lunt en sommerdag.

En ting er dog helt sikkert – jeg kommer igen! Det er, som man også kan opleve det i Dokk1, måske netop fremtidens bibliotek, fordi det som et attraktivt bibliotek og hus åbner sig på uventet vis om dets besøgende. Tag selv på en studietur, der er inspiration at hente. Oodi har naturligvis også en hjemmeside:

www.oodihelsinki.fi/en

 

Artikel fra 'Danmarks Biblioteker' nr. 1, 2019.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget