Fantasyfestival Esbjerg

Skrevet af

13. april, 2015

“Orker, alfer, dværge og bogorme – måske er der mere på spil her i Esbjerg, end man lige kan se med det blotte øje”. Sådan indleder borgmester Johnny Søtrup sit forord til Fantasyfestivalprogrammet.

Festivalen blev skudt i gang af 150 skolebørn, der holdt Fantasyfredag den 6. marts og kom tættere på fantasyuniverset. Sammen oplevede de, hvordan de kan erfare og skabe nyt med udgangspunkt i litteraturens fortællinger. Derefter gik det slag i slag i det nye univers, der fandt sted på Esbjerg Conference Hotel.

Lørdag og søndag strømmede publikum til fra hele landet og trådte ind i en verden af magi og fantasi. På den store markedsplads i Riddersalen var der fuld aktivitet med snak, spil, bogindkøb og forfattersignering.
Knap 500 betalende gæster deltog i festivalen, der havde 19 udstillere. En perlerække af danske forfattere var også til stede på festivalen, men højdepunktet var den amerikanske fantasydronning, Tamora Pierce, der helt tydeligt trak fans til fra hele landet. I grotten, slottet, dragehulen og andre eventyrlige steder kunne man støde på rollespil, krybdyr og foredrag. I Troldehulen kunne store og små sy deres egen kappe og fremstille trylledrik og eliksir. I skoven udenfor blev der udkæmpet drabelige slag og nydt en velfortjent madpakke på en træ-stub.

Festivalen var planlagt af Esbjerg Kommunes Biblioteker sammen med en række samarbejdspartnere og forventes gentaget som en årlig begivenhed. For, som borgmesteren sagde i sin velkomst: – Jeg skal gerne erkende, at jeg er lidt på udebane i den her genre. Det er ikke så tit, jeg færdes blandt orker, elverfolk og alfer. Men der er uden tvivl god energi at hente i at lade sig udfordre og lære noget nyt. Se tingene i et andet perspektiv. For måske er virkeligheden ikke altid, som den syner. Måske gemmer der sig noget spændende bag facaden, under overfladen. Det er Fantasyfestival 2015 en god reminder om. Jeg vil derfor gå ud og opleve festivalen med åbent sind. Og jeg håber, I vil gøre det samme, lød Johnny Søtrups opfordring til de mange festivaldeltagere.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget