Findes der gode biblioteker? Ny pris

Skrevet af

Anne Marie Brems

17 november, 2011

Ny bibliotekspris på 25.000 kroner stiftet i hovedstadsområdet af regionens biblioteksforening. Har du forslag til Årets Bibliotekskommune, skal de sendes senest 1. december 2011!
 

Spørgsmålet er helt seriøst.

Findes der gode folkebiblioteker? JA

Er der bibliotekspersonale, der på fremragende vis arbejder for at udvikle bibliotekerne og gøre et godt og vigtigt tilbud endnu bedre? JA

Er der kommuner, der satser på folkebibliotekerne, selv i disse tider? JA

Er vi gode til at påskønne hinanden for det? NEJ

Og brager de gode bibliotekshistorier igennem i den trykte og elektroniske presse? NEJ

Sådan har vi spurgt os selv i bestyrelsen for DB i region hovedstaden. Vores svar vil næppe overraske læsere af Danmarks Biblioteker. Derfor besluttede vi at gøre noget og – som andre af regionsforeningerne har gjort – indstifte en bibliotekspris. Prisen kan gives til en kommune, “der har ydet en indsats i overensstemmelse med biblioteksprisens formål: At skabe opmærksomhed på og belønne kommuner i Region Hovedstaden, der anerkender bibliotekernes kulturbærende og demokratiunderstøttende funktioner, og som arbejder målrettet med at styrke og forny sit biblioteksvæsen.” For at være berettiget til at modtage prisen, skal kommunen “have udvist et særligt initiativ til fremme for biblioteksvirksomheden og virket for større aktivitet på biblioteksområdet og herigennem skabt øget opmærksomhed og forståelse for bibliotekernes arbejdsopgaver og formål.”

Vi havde en kort pessimistisk overvejelse – går det bare så meget ned ad bakke med budgetterne for tiden, at der ikke er noget at præmiere? Men nej – der er i regionen åbnet flere markante nye biblioteker, og der er så meget initiativ og nytænkning, uanset og på trods af økonomi. Så optimismen sejrede. Prisen skal uddeles første gang på regionsforeningens generalforsamling i februar 2012, hvor den vindende kommune vil modtage 25.000 kr.

Vi opfordrer alle medlemskommuner og personlige medlemmer i regionen til at sende begrundede forslag om værdige kandidater til foreningen senest 1. december 2011. Bestyrelsen glæder sig til at kunne vælge og vrage mellem de mange velbegrundede forslag.

Hvad vi håber at opnå med prisen? Vi vil give det gode initiativ og den seriøse prioritering et kontant skulderlap. Vi vil inspirere til faglig stolthed og initiativ. Vi vil håbe, at det kan give genlyd indadtil i den vindende kommune – og måske bringe den gode bibliotekshistorie lidt længere frem i nogle medier. Nå ja – og vi vil promovere Danmarks Biblioteksforening over for kommunerne! Forslag sendes til Hans Peter Rasmussen, foreningens sekretær, på hpr@ishoj.dk senest den 1. december 2011.

Vi ser frem til at høre fra jer.
På bestyrelsens vegne
Anne Marie Brems

Hver 5. dansker i digitalt limbo

Vi må stille krav til en demokratisering af teknologiudviklingen. Godt nok er Danmark udråbt til verdensmester som digitaliseret land men vores løsninger og systemer efterlader ...

Vi skal til valg

LEDER Ethvert valg er en fejring af demokratiet. Derfor skal vi selvfølgelig byde folketingsvalget velkommen. Også selvom det betyder, at en række politiske forlig indgået hen ...