Flygtningestrømmen og de svenske og danske biblioteker

Skrevet af

13. oktober, 2015

Sverige/Danmark. I regeringserklæringen ved åbningen af riks-dagen d. 15. september varslede statsminister Stefan Löfven en indkaldelse til national samling – Sverige tillsammans – om løsningen af de udfordringer og opgaver, som ankomsten af de mange tusinde nytilkomne  flygtninge og migranter, stiller Sverige overfor.

Samme dag var Svensk Biblioteksförening (SB) under overskriften “Biblioteken tillsammans för nyanlända” ude med en pressemeddelelse, der fastslog, at de svenske biblioteker gerne tager handsken op og med støtte i biblioteksloven betragter medmennesker med et andet modersmål end svensk som en prioriteret målgruppe, der skal tilbydes litteratur på både deres eget sprog såvel som letlæst svensk litteratur. “Bibliotekerne er åbne og inkluderende samlingsteder, hvor alle er velkomne, og derfor en tilgang i forbindelse med modtagelsen af de nytilkomne”, hedder det. SB forventer på den baggrund, at bibliotekerne får del i de ekstra midler til de nyankomnes etablering, som regeringen vil stille forslag om i statsbudgettet for 2016. Så kommunerne også i forhold til de mange flygtninge og migranter kan leve op til bibliotekslovens krav.

Fire dage før havde formanden for SB’s søsterorganisation, Danmarks Biblioteksforening, Steen B. Andersen, været ude med en pressemeddelelse, som henviste til de danske folkebibliotekers stolte tradition med at byde alle velkomne. Døren er åben for alle! “Derfor byder bibliotekerne naturligvis også alle de flygtninge velkomne, der i disse dage kommer til landet. Vi kan ikke love, der er bøger nok på alle biblioteker på de sprog, som flygtningene taler, men vi vil gøre vores til, at de føler sig velkomne. De danske biblioteker har i mange år – med stor succes – arbejdet ihærdigt med integration, og de herboende flygtninge, indvandrere og deres efterkommere er i dag flittigere gæster på de danske biblioteker end etniske danskere”.

Og udtalelsen konkluderer: “Derfor er de lokale biblioteker også parate til at tage mod de nye gæster, som kommer til kommunerne, og bibliotekerne vil gøre alt, hvad de kan, for at få dem til at føle sig trygge. Ikke kun børnene, men også de voksne”.

Demokratisk oprustning uden biblioteker er varm luft

"Skal vi tage demokratisk oprustning alvorligt, skal vi opgradere bibliotekerne – ikke afvikle dem stille og roligt"

De, der aldrig har savnet en Bog, skal lære at ønske den”

Haralda Poulsen var en ildsjæl, en fremsynet bibliotekspioner og Danmarks første kvindelige centralbibliotekar.

DB Topmøde 2025

Bibliotekspolitisk Topmøde 2025 lukkede virkeligheden ind - lød temaet for de to dage – 24.-25. april – i Herning på den tidligere højskole Kulturhotellet.

Fokus på bibliotekernes samfundsmæssige rolle

Formålet med biblioteket er demokrati, et demokratisk robust og modstandsdygtigt samfund og demokratisk kompetente borgere.

Læsernes Bogpris

Emma Holten blev en klar vinder af Læsernes Bogpris 2025 for bogen 'Underskud' – om værdien af omsorg, udgivet på Politikens Forlag

Ulve og giraffer

Topmødets indslag torsdag den 24. april og fredag den 25. april 2025 i Herning

Midtvejsmøde i Istanbul

IFLA’s sektion for Children & Young Adult afholdt deres årlige møde i Istanbul 4-9 april 2025, og det danske medlem af sektionen, Anne Green fra Svendborg, var med.

Det Digitale Folkebibliotek fylder fem år!

"Vi bestemmer selv. Det er hele kernen i foreningen og fortællingen om DDF; vi er fælles om al IT ud mod borgerne."