Første år med IFLA

Skrevet af

12. oktober, 2012

– Jeg var jo så heldig at byde ind på og blive stemt ind i Professional Committee, IFLAs øverste faglige organ, ved konstitueringen sidste år. Sammen med det mere strategiske arbejde i GB giver det ‘kød’ på GB-arbejdet. På den måde er jeg både med i det besluttende led og får mulighed – og et medansvar – for at udfolde IFLA-strategierne og gøre dem (mere) operationelle. Jeg har i år været med til at fastsætte nye retningslinjer for overordnede beslutninger, aktuelt i år ved at flytte nogle af sektionernes penge fra administration til projekter og projektrelaterede udviklingsopgaver. Det er supervigtigt, at fagsektionerne m.v., som er de egentlige faglige garanter for, at der sker noget i IFLA, også får flere aktive midler at arbejde med i det løbende arbejde.

Aktuelt er Kent Skov Andreasen leder af en arbejdsgruppe for projekt-retningslinjer, inkl. omplacering af midler til projekter i IFLA-regi. Han deltager desuden i arbejdsgruppen for IFLAs internationale Leadership program, som netop blev skudt i gang under årets IFLA konference og monitorerede her workshops/dialog-møder mellem det nye lederhold og nøglepersoner/organisationer inden for bibliotekslobbyisme- og organisering for internationale og nationale biblioteksforeninger. Han deltager også i IFLAs E-lending-gruppe bl.a. med bidrag om den danske e-Reolen.dk. Kent Skov fortæller, hvordan IFLA arbejder.

– IFLA er en stor og kompliceret organisation at komme ind i med sine strategier, core activities, key initiatives og hovedfokusområder. Hertil kommer de specialiserede working groups, som laver analyser og oplæg om alt fra ophavsretsforhold, over e-lending, bevaringsprojekter- og standarder, internationale bibliografiske standarder(!) – alt sammen noget, som vi skal forholde os til.

Det er som at være ‘rigtig’ politiker, man skal være med til at træffe beslutninger om forhold, man ikke kender ud i alle detaljer. Min fordel er, at jeg har arbejdet i en Section Committee (Public Libraries) i flere år og har kendskab til både IFLAs strategier og arbejdsmåde.

Det har i øvrigt været en positiv overraskelse at se, hvor konkret og praktisk orienteret de andre i GB også er. Det betyder helt klart en del, at mindst halvdelen i det nye Governing Board, inkl. os tre fra de nordiske lande, svenske Inga Lunden, norske Tone Moseid og så mig selv kommer fra folkebiblioteker. Det er første gang i IFLAs historie, at de lokale biblioteker står så stærkt.

– Tre af de store spørgsmål, vi arbejder med nu, vil alle få indflydelse på folkebibliotekerne – også de danske. Vi skal have et E-lending/e-books Think-paper op at stå, så bibliotekernes og forlagenes e-bogs diskussioner kommer videre. Der knokles fortsat med at sikre bibliotekerne verden over rimelige ‘exemptions and limitations’ omkring ophavsret i en digital kontekst. Og så drejer det sig om bibliotekernes placering og rolle i det internationale arbejde med information og viden det moderne informationssamfund (WSIS) – et aspekt der også arbejdes med helt aktuelt i staten og kommunerne i DK.

Demokratisk oprustning uden biblioteker er varm luft

"Skal vi tage demokratisk oprustning alvorligt, skal vi opgradere bibliotekerne – ikke afvikle dem stille og roligt"

De, der aldrig har savnet en Bog, skal lære at ønske den”

Haralda Poulsen var en ildsjæl, en fremsynet bibliotekspioner og Danmarks første kvindelige centralbibliotekar.

DB Topmøde 2025

Bibliotekspolitisk Topmøde 2025 lukkede virkeligheden ind - lød temaet for de to dage – 24.-25. april – i Herning på den tidligere højskole Kulturhotellet.

Fokus på bibliotekernes samfundsmæssige rolle

Formålet med biblioteket er demokrati, et demokratisk robust og modstandsdygtigt samfund og demokratisk kompetente borgere.

Læsernes Bogpris

Emma Holten blev en klar vinder af Læsernes Bogpris 2025 for bogen 'Underskud' – om værdien af omsorg, udgivet på Politikens Forlag

Ulve og giraffer

Topmødets indslag torsdag den 24. april og fredag den 25. april 2025 i Herning

Midtvejsmøde i Istanbul

IFLA’s sektion for Children & Young Adult afholdt deres årlige møde i Istanbul 4-9 april 2025, og det danske medlem af sektionen, Anne Green fra Svendborg, var med.

Det Digitale Folkebibliotek fylder fem år!

"Vi bestemmer selv. Det er hele kernen i foreningen og fortællingen om DDF; vi er fælles om al IT ud mod borgerne."