Folkefesten er begyndt. Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad

Skrevet af

Hellen Niegaard

13 februar, 2017

■ Hvad betyder kulturhovedstadsprojektet for Aarhus – og for regionen?

■ Hvad kan man glæde sig til at opleve?

■ Hvad kommer der ud af det?

 

Vi har inviteret tre politikere, alle medlem af enten Danmarks Biblioteksforenings Repræsentantskab eller et DB-udvalg, til at komme med deres bud.
De to herrer er desuden medlem af bestyrelsen for Aarhus 2017 Fonden.

 

Inge Dinis. Medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, Ikast-Brande Kommune:

 • At Aarhus er kulturhovedstad er noget helt unikt. Ikke kun for Aarhus – men for hele regionen! Forleden havde f.eks. alle daginstitutioner i Ikast-Brande kommune sat fokus på kulturbyen. Aviserne bragte artikler fra hele kommunen. Børnene, forældre og bedsteforældre blev optaget af åbningen – af børnenes kunst – af deres ønsker og drømme. Og biblioteket lavede en åbningssession. Hos os er vi optaget af det nære.
 • OFF ROAD, en af de største kulturfestivaler i Midt- og Vestjylland, den skal nok blive et hit! En Fuldmåne Event præsenteret af Kulturregion Midt- og Vestjylland. OFF ROAD er “en kalejdoskopisk eksplosion af kultur i alle farver, former og stilarter. Musik, teater, dans, litteratur, kunst og alt derimellem bevæger sig på afveje med spektakulære kulturelle oplevelser under hele festivalen. Alt kan ske hvor som helst!”. Festivalen sparkes i gang med en enestående åbning i Herning, hvor koncerten er genopfundet i et visionært, anderledes og dristigt nyt format.
 • At andre mindre kulturtiltag rundt om i kommunen vil præge året medvirker til både at få fokus på kulturhovedstaden lokalt, men sandelig også på kulturen fremadrettet! Det, at børn og den øvrige befolkning bliver involveret i åbningen og i projekter, kan kun være en øjenåbner for, hvad kulturen kan gøre for os som mennesker. Nemlig skabe samtaleemner, debat og ikke mindst fællesskab og glæde!
   

Rabih Azad-Ahmad. Rådmand for Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune:       

 • Aarhus 2017 er et projekt, der dækker hele Region Midtjylland og alle kommunerne. Kulturhovedstæder i andre lande har styrket det regionale sammenhold, og det har vi også allerede.Det er historisk, at vi er begyndt at samarbejde fra kyst til kyst henover Midtjylland, og det er et samarbejde, som skal bevares, når kulturhovedstadsåret er forbi.
 • Jeg glæder mig personligt til at opleve vikingedramaet Røde Orm på taget af Moesgaard Museum. Jeg kan rigtig godt lide, når vi bruger vores bygninger på en ny og anderledes måde. Røde Orm bliver både scenekunst i topklasse, og samtidig får vi mulighed for at vise en helt ny side af vores fantastiske museum. Derudover glæder jeg mig til mange andre ting. For eksempel Børnebogsfestivalen Aarhus 39. Det er en af mine politiske mærkesager at styrke børns læsefærdigheder, og derfor er god børnelitteratur helt afgørende.
 •  Personligt håber jeg, at mange års strategisk kulturpolitik nu kulminerer og vil fortsætte i årene efter 2017. Europæisk Kulturhovedstad er en enestående mulighed for at få så meget kultur ud til så mange som muligt og skabe sammenhængskraft i vores samfund. Åbningen af Aarhus 2017 er den største folkelige kulturbegivenhed i byen nogensinde, og jeg håber, at det engagement og den stolthed, der var til stede den aften, vil fortsætte i årene fremover.
   

Johs Poulsen. Formand for Kultur- og fritidsudvalget, Herning Kommune:

 • Kulturbyprojektet vil medføre betydelig mere fokus på kunst og kultur i vores område, og det vil derfor være med til at løfte opmærksomheden på – og investeringer i – et kunst og kulturliv med høj kvalitet. Og jeg tror, der vil være en national afsmitning.
 • Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg glæder mig vildt til en helt særlig oplevelse 11/4 i Herning, hvor der er fuldmåneprojekt og samtidig åbning af en festival Off Road integreret i Kulturbyåret. Få dage senere 21. april åbner “Socle du Monde” på Kunstmuseet Heart. Jeg spår sidstnævnte til at blive den måske allerstærkeste markering af nutidskunst i kulturbyåret. Desuden glæder jeg mig til Røde Orm på Moesgård Museum.
 • Vi har allerede set nye samarbejdsfora og netværks-dannelser, som ellers ikke ville være forekommet. Det vil sætte sig spor i de kommende mange år. Vi er kommet til at kende hinanden bedre og har fjernet barrierer mellem administrative enheder og overvundet geografiske ‘grænser’.

 

Følg med og se hele programmet på www.aarhus2017.dk.

Årets anden europæiske kulturhovedstad er Pafos på Cypern, tjek den på www.pafos2017.eu.

 

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...