Folkemøde 2013

Skrevet af

Hellen Niegaard

26 marts, 2014

Sommerens store demokratitræf vokser med rekordfart. Der er lagt op til et gigantisk diskussionsforum og 72 timer med politik, når Bornholm for tredje gang er vært for Folkemødet, Danmarks politik-festival. Denne gang i dagene 13. til 16. juni i Allinge.

Inspireret af den svenske pendant Almedalsveckan på Gotland, afholdt siden 1968, er idéen bag Folkemødet gennem uformelle samtaler, taler og møder at styrke demokratiet og dialogen på kryds og tværs af partiskel, medier, borgerne, offentlige debattører og opinionsdannere i Danmark. Sidste år deltog omkring godt 30.000 mennesker, en fordobling fra første møde året før. I år ventes mellem 40.000 og 60.000. Kan man tage deltagelsen som udtryk for demokratiets tilstand, står det åbenbart ikke så ringe til.

De mere end 1.000 events i årets program omfatter aktiviteter med foreninger (heraf samtlige Folketingets partier), virksomheder og organisationer. På Folkemødet.dk, en del af Bornholm Regionskommune, oplyses det, at man i år kan møde reverenter talt enhver arrangørtype. Fra helt store og dybt professionelle organisationer og virksomheder til små, nicheprægede og frivilligt drevne foreninger. ”Det er vi meget glade for, da det netop er en af Folkemødets centrale værdier, at festivalen er for alle. Uanset størrelse og økonomisk formåen”, siger projektleder Louise Groth-Michelsen. Hun oplyser også, at samtlige ministre i regeringen har meldt deres ankomst. Det samme har masser af andre politikere – fra Folketinget, kommunerne, regionerne og Europa Parlamentet.

Danmarks Biblioteksforening er også med på mødet. Ikke med eget telt men med debatindlæg ved formand Vagn Ytte Larsen (A) og direktør Michel Steen-Hansen. Kulturstyrelsen har sit eget telt, det samme har Statsbiblioteket: Et seks meter højt tårn ved Allinge Røgeri, hvor man også kan også møde en række andre biblioteksaktører bl.a. DB, Bibliotekarforbundet og Bibliotekschefforeningen. Her har Tænketanken Fremtidens Biblioteker møde fredag kl. 12 om Frivillighed og velfærd. Og lørdag kl. 12 om Folkets bibliotek!

 

På gensyn – Ses vi ikke på Folkemødet, så fortvivl ikke. Danmarks Biblioteker giver i augustnummeret en smagsprø-ve på udvalgte kultur- og biblioteksak-tiviteter.

 

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...