Folkemøde 2022 – nu med Kulturens Plads

Paneldebatten om læsning og trivsel med Jes Stein Petersen som moderator - fra venstre Tine Segel, FKI, Helene Forsberg, Læseforeningen, Ida Kongsø, KFPLC, og Mette Deding, VIVE og Børns Vilkår. Foto: Gitte Frausing

Skrevet af

Hellen Niegaard

15 august, 2022
Download hele magasinet som pdf:

Fantastisk at være på Folkemøde igen, lød meldingen fra Bornholm i juni.

Tusindvis af glade ø-gæster gjorde Folkemødet 2022 til noget af en fest. For første gang i tre år var politikere, borgere, græsrødder, organisationer, erhvervs- og kulturliv tilbage på Bornholm i fuldt folkemødeformat og kunne igen fejre demokratiet og den folkelige debat. Meget af tiden i flot solskin.

Kulturens Plads

Kulturens Plads, en nyskabelse som Dansk Kulturliv står bag, var det  spørgsmål som ”Hvad betyder kulturen for demokratiet?” der trak.

“Ud over at det er fedt at høre musikken, læse bogen, tage på museet eller i teatret, hvad er det så egentlig, kultur kan? Det debatsatte vi i dagene 15. til 18. juni”, fortæller Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening og vicebestyrelsesleder i den nye paraplyorganisation Dansk Kulturliv.

Vi kan mange gange opleve kulturen som en selvfølgelighed, men det er den ikke. Som statsministeren sagde under corona-nedlukningen – Det var først, da kulturen lukkede, at vi blev klar over, vi kunne savne den.”

Idéen bag den nye plads er at give kulturpolitikken sit eget sted på Folkemødet. Og den kulturpolitiske dagsorden fyldte da også godt med besøg af en bred vifte gæster og samfundsdebattører. Og som en pendant til partiledernes traditionsrige taler på hovedscenen deltog en lang række kulturordførere i ‘Kulturens Tale’ og fortalte om deres kulturpolitiske visioner.

Et par andre indslag, som trak fulde huse, var paneldebatten “Hvordan gør vi læsning til et spørgsmål om trivsel” efterfulgt af en uformel rundbordssamtale i Laden, hvor man fortsatte debatten og også diskuterede den nye undersøgelse Børns og unges læsning 2021. Her var alle velkomne til at give deres besyv med.

”Kulturens Plads fik en fin debut og Lade-samtalen bagefter understregede, hvad det er Folkemødet kan i forhold til at skabe en fælles samtale hvor både politikere, eksperter, organisationer og den enkelte borger kan være med. Det gør vi igen til næste år”, spår Michel Steen-Hansen.

På gensyn i 2023! Folkemødet holdes 15.-18. juni i Allinge.Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...