Forlagene burde omfavne eReolen

Skrevet af

16. oktober, 2012

”Forlagene frygter, at gratis udlån vil ødelægge det spirende e-bogsmarked. I virkeligheden forholder det sig lige omvendt”, lød Lunds analyse. ”- eReolen er bedste bud på en redningsplanke for en presset branche”. Det, forlagene i virkeligheden burde frygte ifølge ham, er pirateri.”Musikbranchen lærte det på den hårde måde. Filmbranchen er stadig midt i kampen. Bogbranchen står for skud, siger han. ”Det kommer også til bøgerne, når først efterspørgslen er der. Det sker snart.”, lyder det i klummen.

Jon Lund mener, at forlagene skal blive bedre til at gribe fordelene ved samarbejdet med bibliotekerne. Han forklarer: ”Hvis forlagene var kloge, omfavnede de eReolen. En super velfungerende eReol vil holde piraterne fra døren og købe forlagene tid, så de kan komme til rette med de nye digitale vilkår – herunder deres egen rolle i fremtiden, og hvad bøger kan koste. I stedet klager forlagene over, at de ’kun’ får 15 kroner, hver gang en e-bog lånes ud.”

Efter Jon Lunds vurdering burde forlagene sige: ”eReol, fyld hylderne op! I skal have alle de bøger der overhovedet findes – og ikke kun de lidt over 3.500 titler, I har i dag. Sæt turbo på brugervenligheden. Anspor til lystlæsning, den pluklæsning, det voldforbrug af bøger, som er så typisk digitalt… Og anspor de ivrige læsere til at betale, når de opdager at lånet er udløbet, eller når de rammer grænsen for, hvor mange bøger de kan låne denne måned”. Jon Lund er ikke i tvivl om, at vi så ville se ”En bit-båret læsekultur, hvor mængden af bøger opvejer den lavere indtægt pr. bog.”

Foreløbig afventer alle interessenter spændt på, hvad forlagene og eReolens forhandlere når frem til, når den nuværende aftale meget snart udløber.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget