Forlagene burde omfavne eReolen

Skrevet af

Hellen Niegaard

16 oktober, 2012

”Forlagene frygter, at gratis udlån vil ødelægge det spirende e-bogsmarked. I virkeligheden forholder det sig lige omvendt”, lød Lunds analyse. ”- eReolen er bedste bud på en redningsplanke for en presset branche”. Det, forlagene i virkeligheden burde frygte ifølge ham, er pirateri.”Musikbranchen lærte det på den hårde måde. Filmbranchen er stadig midt i kampen. Bogbranchen står for skud, siger han. ”Det kommer også til bøgerne, når først efterspørgslen er der. Det sker snart.”, lyder det i klummen.

Jon Lund mener, at forlagene skal blive bedre til at gribe fordelene ved samarbejdet med bibliotekerne. Han forklarer: ”Hvis forlagene var kloge, omfavnede de eReolen. En super velfungerende eReol vil holde piraterne fra døren og købe forlagene tid, så de kan komme til rette med de nye digitale vilkår – herunder deres egen rolle i fremtiden, og hvad bøger kan koste. I stedet klager forlagene over, at de ’kun’ får 15 kroner, hver gang en e-bog lånes ud.”

Efter Jon Lunds vurdering burde forlagene sige: ”eReol, fyld hylderne op! I skal have alle de bøger der overhovedet findes – og ikke kun de lidt over 3.500 titler, I har i dag. Sæt turbo på brugervenligheden. Anspor til lystlæsning, den pluklæsning, det voldforbrug af bøger, som er så typisk digitalt… Og anspor de ivrige læsere til at betale, når de opdager at lånet er udløbet, eller når de rammer grænsen for, hvor mange bøger de kan låne denne måned”. Jon Lund er ikke i tvivl om, at vi så ville se ”En bit-båret læsekultur, hvor mængden af bøger opvejer den lavere indtægt pr. bog.”

Foreløbig afventer alle interessenter spændt på, hvad forlagene og eReolens forhandlere når frem til, når den nuværende aftale meget snart udløber.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...