Frankfurt: The Dream We Carry

Skrevet af

9. december, 2019

Om Norge som Frankfurter Buchmessens Guest of Honour og danske fremtidsdrømme.

“The Dream We Carry” var overskriften på Norges omfattende program som officiel Guest of Honour of Frankfurter Buchmesse 2019 – med inspiration fra den norske nu afdøde digter Olav H. Hauges “It is that Dream”, valgt i 2016 som det bedste norske digt nogensinde.

Norge blev på messen beskrevet som “The land of big literature: from the classics of Henrik Ibsen to the modern best-sellers of Jo Nesbø”, men mange andre norske forfattere kunne træffes i Frankfurt fra Karl Ove Knausgård, Erik Fosness Hansen, Per Petterson, Lars Saabye Christensen til Erlend Loe, Vigdis Hjorth, Åsne Seierstad og unge Sofia Nesrine Srour for blot at nævne nogle få. På samme tid blev der andre steder i byen vist udstillinger af norsk kunst, fotografi mm.

Det er dog ikke gratis at være æresgæst. Det forlyder, at Norge havde puttet 50+ mio. NKroner i projektet. Om det også omfatter rejseudgifterne til de mange forfattere og norske celebriteter som kronprinsparret, statsminister Erna Solberg (Høyre) og kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) er ikke til at vide, men netop de fire deltog i åbningen og på anden vis, og bidrog til at give Norge og norsk litteratur en massiv medie- og pressedækning.

Kulturminister Trine Skei Grande var den, der i paneldebatten om Norges “Tools of Literay Politics” midt i bog- og forlagsordninger, understregede folkebibliotekerne og deres rolle. I øvrigt kunne man i det store messeområdes Agora se en fin, mindre bogbus fra Oppland, et fylke nord for Oslo.

■ Danmark som gæsteland bliver måske en realitet om en 4-5 år. Inspireret af Norges satsning forlød det tidligere på året i Politiken, at Lars Boesgaard, formand for Danske Forlag og direktør for L&R, har haft besøg af Juergen Boos, Frankfurtmessens direktør, hvor de har drøftet muligheden for Danmark som gæsteland; noget man i foreningen vil tage stilling til i det nye år.

En fantastisk mulighed for danske forfattere og forlag og for hele den danske bogbranche inkl. bibliotekerne, men en så-dan beslutning vil naturligvis kræve støtte i en klasse, der ikke alene forudsætter opbakning fra alle sider herunder fra de seriøst store donorer/fonde men selvfølgelig også fra politisk hold.

2025: Pejling af fremtiden

Hvilken dagsorden tegner sig kulturpolitisk og bibliotekspolitisk i valgåret KV25?

Hvad kan biblioteket gøre for unge?

Biblioteket tilbyder mulighed for at blive klogere på ens egne muligheder. Det gør kultur i det hele taget.

Finanslov med skrænter

“600 millioner til kulturen de næste fire år” var det glade budskab fra Kulturministeren, da finanslovsforslaget for 2025 blev præsenteret.

Vejle: Nyt fyrtårn og demokratisk samlingssted

Planen er at skabe Danmarks bedste børnebibliotek og forbinde bymidten med byens nye grønne bydel Ny Rosborg.

Set fra MIN stol: Giv kulturen den plads, den fortjener

Det er på tide at give kulturen den plads, den fortjener. Kulturen er ikke en luksus, vi kan tillade os at overse.

Er vi berøringsangste i forhold til AI

Vi skal omfavne AI i bibliotekssektoren og tænke os ind i en rolle, så vi understøtter eleverne og de studerende i at bruge den kunstige intelligens

Når teknologien fragmenterer demokratiet

Bibliotekerne kan tilbyde borgerne et sted, hvor information ikke er drevet af algoritmer, men af etiske principper om oplysning og dannelse

Det Kgl. Bibliotek viser vejen til viden

Vejen frem er ikke at forsøge at bevise, at bogen er overlegen i forhold til skærmen. Opgaven er at vise, at den trykte bog fortsat kan noget