Frankrigs præsident ønsker øget åbningstid – på bibliotekerne

Skrevet af

Hellen Niegaard

9 april, 2018

Macron ønsker folkebibliotekerne åbne om aftenen og om søndagen for at "reducere kulturelle og sociale skel". Opfordringen kom, da præsident Emmanuel Macron og kulturminister Françoise Nyssen tirsdag den 20. februar besøgte biblioteket i Paris-forstaden Les Mureaux i flere timer. Affødt af Orsenna rapporten Voyage au pays des biblio-thèques. Lire aujourd’hui, lire demain (Rejse til bibliotekernes land. Læs i dag, læs i morgen) af Erik Orsenna og Noël Corbin, der med afsæt i et fransk ordsprog, Lire, c’est vivre, anbefaler en serie af tiltag som led i national indsats på biblioteksområdet.

Udvidet åbningstid
I dag har kun 130 af Frankrigs omkring 16.500 biblioteker åbent om søndagen. “Mange af dem (bibliotekerne) er åbne de timer, hvor de fleste franske mennesker arbejder, de lukkes ved frokosttid og tidligt om aftenen”, beklagede Françoise Nyssen. Besøget fandt sted i forbindelse med den prisbelønnede franske forfatter Érik Orsenna’s rapport om bibliotekernes fremtid, som bl.a. peger på, at det er nødvendigt at tænke i andre baner og holde mere åbent. Rapporten er lavet sammen med Noël Corbin, inspecteur des affaires culturelles.

Les Mureaux har 32.000 indbyggere. Biblioteket holder åbent 28 timer om ugen – siden 2009 også søndag eftermiddag, “og vi vil gerne åbne længere, men det er økonomisk svært”, forklarede borgmester François Garay til præsidenten. ABF, Forbundet af bibliotekarer i Frankrig, hilste i juli 2017 en forlængelse af åb-ningstiderne velkommen, men advarede samtidig mod effekten af en reduktion i de lokale myndigheders økonomi. Regeringen har øget sine generelle decentraliseringstilskud med otte millioner EURO med henblik på biblioteksudviklingen i de næste fem år, hvilket ifølge rapporten vil tillade omkring 200 biblioteker øget åbningstid, og skønnes alt for beskedent.

Udvidet kulturfokus
Rapporten opfordrer angiveligt også bibliotekerne til at udvikle sig henimod offentlige kulturhuse, eftersom en stor del af befolkningen ikke er så bogorienterede. De unge udgør en særlig udfordring. 40% af de unge under 19 år har aldrig besøgt et bibliotek alene.

I Les Mureaux kaldes biblioteket mediebiblioteket og tilbyder allerede en bred palet af kulturtilbud som vejledningskurser, kunst- og danseworkshops samt et Fab-Lab udstyret med 3D-printere og et ‘micro-folie’, en art digitalt museum initieret af La Villette’s Grande Halle i Paris.

Hent rapporten: http://www2.assemblee-nationale.fr/static/15/commissions/CAffCult/20182002%20Rapport%20Voyage%20au%20pays%20des%20biblioth%C3%A8ques.pdf

Artiklen er udgivet i Danmarks Biblioteker Særnummer 2018 – nr 2 side 45.

 

 

Regeringen er i arbejdstøjet… holder løfterne?

Trods kun relativt få måneder bag sig kan ingen sige, at regeringen ikke er trukket i arbejdstøjet, som lovet ved tiltrædelsen i december 2022. En del meningsdannere og andre ...

Paw Østergaard Jense, formand for Danmarks Biblioteksforening, 2022 -

Kære kulturminister, tillykke med jobbet

LEDER Der er megen ære i at være minister for kultur. Jakob; du har været ude og titulere dig selv som minister for demokrati og dannelse. Det er stærkt og det forpligter. ...