“Fredagslik, viagra & tre ryk, det er det, de unge vil ha’ “. Aktuel Debat.

Skrevet af

Jens Bang Petersen, Sanne Caft

14 oktober, 2016

Det handler om biblioteket. Ordene faldt under en engageret debat i netværket NextGeneration på et seminar den 6. september i Ringe, hvor bibliotekets kerneopgave blev forsøgt indfanget.

Egentlig er det ikke så svært. Biblioteket handler om bøger, det ved alle. Der gemmer sig også en tyssende bibliotekar i tresserne et sted mellem reolerne. Og man kan altid gå på biblioteket og få hjælp, det ved alle også. Ikke at alle gør det. Eller ved, hvad biblioteket VIRKELIG kan bruges til.

“Biblioteket er det demokratiske sted,hvor du alene og sammen med andre,frit kan blive dannet i mødet med mennesker, litteratur, kultur og information.”
– Som når børnefamilien søndag formiddag i børnebiblioteket finder de næste to bøger at læse højt og den første at læse selv.
– Som når den storlæsende senior får litteraturinspiration til forfattermødet i bibliotekets intime rammer onsdag aften.
– Som når ottendeklasseseleven undervises i informationssøgning og kildekritik af bibliotekaren inden sin opgaveskrivning og så kan finde de rigtige tekster.
– Som når musikelskeren kommer bag kulissen og tæt på musikeren i kunstnermødet i bibliotekets arrangementsrække tirsdag aften.
– Som når enkefrue Larsen som frivillig hjælper med lektiehjælp og styrer en debatklub onsdag og torsdag aften på biblioteket.
– Som når gymnasieeleven på bibliotekets hjemmeside finder de tre bedste tekster til sin afsluttende opgave dagen før aflevering.

Ovenstående er et bud på, hvad bibliotekets kerneopgave er. NextGen-netværkets bud. Hvorfor biblioteker er uomgængelige. Hvorfor de gør en forskel. Hvorfor de skal være her.

Som mange andre fagfelter er også bibliotekerne under forandring og i debat. Hvis vi låner færre bøger ud, skal vi så bruge penge på biblioteker? Vi mener ja, for læsefærdigheder og oplysning, dannelse er lige så vigtige, som de altid har været. Vi mener ja, for bibliotekerne er lokalsamfundets sted, hvor alle kan mødes. Og blive klogere. For vi vil gøre dig klogere eller mere dannet eller i stand til at agere i et demokrati.

Du skal møde litteraturen. Du skal møde andre meninger. Du skal møde kulturelle oplevelser. Du skal møde forfatteren, musikeren eller professoren. Du skal møde information og omsætte den til viden. Du skal bruge biblioteket. For du har ikke råd til at lade være.

Debatten om biblioteket formål og kerne er i gang. Heldigvis. For bibliotekerne er en alt for vigtig kulturinstitution til ikke at blive udviklet hele tiden. Bibliotekerne er trods alt den kulturinstitution, der bliver brugt allermest af alle i Danmark.

Fakta

NetxGeneration-netværket er en gruppe yngre biblioteksfolk, der brænder for at udvikle bibliotekerne. Gennem debat og møder drøftes alt fra biblioteksstrategi til kerneopgave og kompetenceudvikling. Målet er at komme med kvalificerede bud på bibliotekets formål, rolle og form i den igangværende debat både inden og uden for bibliotekernes egne rækker.
http://fremtidensbiblioteker.dk/netvaerk

Læsefærdigheder. Forskning viser, at øget tidsforbrug på læsning i fritiden op til 30 minutter dagligt svarer til mere end et skoleår i læsefærdigheder (ifølge OECD-PISA 2010). Derfor fokuserer bibliotekerne strategisk på fritidslæsning, dvs. den lystdrevne læsning. Der, hvor børn og unge læser, fordi de er blevet præsenteret for litteratur, de gider læse. For deres egen fornøjelses skyld. Fordi biblioteket har introduceret dem til gode bøger, hvad end deres interesse er.

 

 

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...