“Fredagslik, viagra & tre ryk, det er det, de unge vil ha’ “. Aktuel Debat.

Skrevet af

14. oktober, 2016

Det handler om biblioteket. Ordene faldt under en engageret debat i netværket NextGeneration på et seminar den 6. september i Ringe, hvor bibliotekets kerneopgave blev forsøgt indfanget.

Egentlig er det ikke så svært. Biblioteket handler om bøger, det ved alle. Der gemmer sig også en tyssende bibliotekar i tresserne et sted mellem reolerne. Og man kan altid gå på biblioteket og få hjælp, det ved alle også. Ikke at alle gør det. Eller ved, hvad biblioteket VIRKELIG kan bruges til.

“Biblioteket er det demokratiske sted,hvor du alene og sammen med andre,frit kan blive dannet i mødet med mennesker, litteratur, kultur og information.”
– Som når børnefamilien søndag formiddag i børnebiblioteket finder de næste to bøger at læse højt og den første at læse selv.
– Som når den storlæsende senior får litteraturinspiration til forfattermødet i bibliotekets intime rammer onsdag aften.
– Som når ottendeklasseseleven undervises i informationssøgning og kildekritik af bibliotekaren inden sin opgaveskrivning og så kan finde de rigtige tekster.
– Som når musikelskeren kommer bag kulissen og tæt på musikeren i kunstnermødet i bibliotekets arrangementsrække tirsdag aften.
– Som når enkefrue Larsen som frivillig hjælper med lektiehjælp og styrer en debatklub onsdag og torsdag aften på biblioteket.
– Som når gymnasieeleven på bibliotekets hjemmeside finder de tre bedste tekster til sin afsluttende opgave dagen før aflevering.

Ovenstående er et bud på, hvad bibliotekets kerneopgave er. NextGen-netværkets bud. Hvorfor biblioteker er uomgængelige. Hvorfor de gør en forskel. Hvorfor de skal være her.

Som mange andre fagfelter er også bibliotekerne under forandring og i debat. Hvis vi låner færre bøger ud, skal vi så bruge penge på biblioteker? Vi mener ja, for læsefærdigheder og oplysning, dannelse er lige så vigtige, som de altid har været. Vi mener ja, for bibliotekerne er lokalsamfundets sted, hvor alle kan mødes. Og blive klogere. For vi vil gøre dig klogere eller mere dannet eller i stand til at agere i et demokrati.

Du skal møde litteraturen. Du skal møde andre meninger. Du skal møde kulturelle oplevelser. Du skal møde forfatteren, musikeren eller professoren. Du skal møde information og omsætte den til viden. Du skal bruge biblioteket. For du har ikke råd til at lade være.

Debatten om biblioteket formål og kerne er i gang. Heldigvis. For bibliotekerne er en alt for vigtig kulturinstitution til ikke at blive udviklet hele tiden. Bibliotekerne er trods alt den kulturinstitution, der bliver brugt allermest af alle i Danmark.

Fakta

NetxGeneration-netværket er en gruppe yngre biblioteksfolk, der brænder for at udvikle bibliotekerne. Gennem debat og møder drøftes alt fra biblioteksstrategi til kerneopgave og kompetenceudvikling. Målet er at komme med kvalificerede bud på bibliotekets formål, rolle og form i den igangværende debat både inden og uden for bibliotekernes egne rækker.
http://fremtidensbiblioteker.dk/netvaerk

Læsefærdigheder. Forskning viser, at øget tidsforbrug på læsning i fritiden op til 30 minutter dagligt svarer til mere end et skoleår i læsefærdigheder (ifølge OECD-PISA 2010). Derfor fokuserer bibliotekerne strategisk på fritidslæsning, dvs. den lystdrevne læsning. Der, hvor børn og unge læser, fordi de er blevet præsenteret for litteratur, de gider læse. For deres egen fornøjelses skyld. Fordi biblioteket har introduceret dem til gode bøger, hvad end deres interesse er.

 

 

De kommunale budgetter og bibliotekets samfundskraft

Biblioteket skal rykkes op på dagsordenen. Budgetkataloger er på vej, og i kommunerne går drøftelserne om midler og muligheder på drift og anlæg i 2025 i gang fra april. ...

Sønderborg Værtsby Bibliotekspolitisk Topmøde 2024

BESØG MULTIKULTURHUSET! Folk stod i kø på havnen for at være med til åbningen af Multikulturhuset. “Vi har nu fået nogle helt fantastiske faciliteter for kultur og kunst. ...

Interview – EBLIDA står et godt sted

Vi bliver involveret i flere EU-projekter, vi laver vores egen EU-ansøgning, og vi øger vores tilstedeværelse i Bruxelles, fortæller Mikkel Christoffersen, den nye direktør ...

Man kan regne med bibliotekerne

Også i AI-tider, fastslår Annette W. Godt i forlængelse af “Er der nogen, der vil være med” – debatten om bibliotekernes informationsopgave i dag. Men med ...

Set fra MIN stol: Kalundborg – vejen til en moderne innovativ videns- og oplevelseskommune

Kalundborg Kommune er inde i en gennemgribende udvikling! Fra at have været en mindre havneby i Vestsjælland til at være den største havneby på Sjælland med ny industri og ...

Grundloven har 175-års jubilæum

Og bibliotekerne er indbudt til fejringen. Med en bevilling på 9,7 millioner over fire år fra Nordea-fonden vil GRUNDLOVSFESTEN.dk engagere skoler, biblioteker, boligforeninger ...

Havneparken og Pakhuset i Kalundborg tager form

Nye rammer om kultur og bibliotek på vej i den gamle købstad i Nordvestsjælland. I 2015 blev en kornsilo fra 1903 på havnen i Kalundborg revet ned, og det skabte et nyt åbent ...

Faglitteraturens udfordringer

Faglitteratur er et absolut nødvendigt element i vores fælles viden om verdenen, som den er og var. Den er forudsætningen for, at vi kan deltage i den demokratiske samtale, den ...