Future Publishing and Accessibility

Skrevet af

Hellen Niegaard

31 oktober, 2013

I mere end et år har den danske bogverden, biblioteker, forfattere og forlagsfolk samt medierne diskuteret bogens fremtid i en digital verden. Den 13.-14. juni 2013 inviterede NOTA, landets biblioteksservice for syns- og læsehandicappede, til international debat om sagen.

Under overskriften Future Publishing and Accessibility tiltrak NOTA-konferencen over 300 brugere og politikere, eksperter og fagfolk fra forlag, biblioteker, boghandlere, offentlige myndigheder, forskning og uddannelsessektoren. Trods eller måske netop på grund af den meget sammensatte målgruppe blev det til et par intense og på mange måder inspirerende konferencedage i DGI-Byens konferencecenter. Ikke alene kom de hundredvis af delegater med vidt forskellig baggrund, de kom også fra knap 40 lande. Det gjorde, at man bogstaveligt talt kom hele kompasset rundt specielt ude i konferencens mindre breakout-sessioner, der løb i tre spor rettet mod henholdsvis brugere, teknologi og nye forretningsmodeller.
Se og lyt til de mange interessante oplæg på www.nota.nu/nye-fim-fra-new-pub-cph-er-klar.

Kig i krystalkuglen
Til at adressere digitale forandringer på metaniveau havde NOTA efter kulturminister Marianne Jelveds åbning og velkomst bedt et af verdens helt store it-koryfæer, den 65-årige futurist Ray Kurzweil tale. Kurzweil, chefingeniør hos Google, fascinerede alle med sin baggrund. Allerede som stor dreng vandt han en landsdækkende konkurrence i USA med en stil om den menneskelige intelligens – og et kig i krystalkuglen i forhold til kunstig intelligens, hans arbejdsområde hos Google. Han mener, at en computers intelligens vil nå menneskets niveau i 2029, mens vi mennesker i 2045 vil kunne fordoble vores intelligens ved at fusionere med ikke-biologisk intelligens. Som han formulerede det i et interview efterfølgende til Wekendavisen (21. juni 2013): “Min tidslinje holder, men konsensus blandt forskere i kunstig intelligens har ændret sig meget. Da min bog The Age of Spiritual Machines kom i 1999, holdt vi en konference på Stanford University, hvor vi spurgte deltagerne, hvornår vi ville se kunstig intelligens i computere. Dengang sagde de, at der ville gå hundreder af år, hvis det nogensinde kom til at ske. I 2006 holdt vi en ny konference på Stanford. Nu var der enighed om, at det ville ske inden 25-50 år. I dag siger rundspørger, at min forudsigelse er ret tæt på gennemsnittet, og at der er mange derude, der mener, at jeg er for konservativ. Der er mere selvsikkerhed blandt forskere og i offentligheden om, at maskiner er ved at nå et menneskeligt intelligensniveau.”

Kurzweil udviklede i sin tid sammen med en gruppe blinde ingeniører den første, syntetiske tale – og er bl.a. manden bag den moderne scanner. Ligesom han som en af de første udviklede talegenkendelse. Hans viden om både menneskelig og kunstig intelligens er enorm, og hans forudsigelser om teknologiske landvindinger har vist sig at være nærmest uhyggeligt præcise. Desværre havde NOTA ikke tilladelse til at filme Ray Kurzweils spændende oplæg, men Weekendavisen samt Berlingske lavede særinterviews med ham, de kan hentes på NOTA.nu.

SVM-regeringen og kulturen

Den ny regering har sine første 100 dage bag sig. Hvad er dens mål for kulturen – står vi foran en regulær storhedstid, nye penge og et styrket politisk fokus? Kigger man ...

Rusland er en kulturnation

LEDER Det er nu et år siden den russiske invasion af nabolandet Ukraine tog sin begyndelse. Heldigvis er krigen en fiasko for Rusland. Med hjælp fra nye og gamle venner i Vesten ...